Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. január 7. 07:30 Élet

Ez a dolog, ami a képen van, egyre népszerűbb

Érthető, hogy miért népszerű még mindig a bakelitlemez, hiába tűnik elsőre meghaladott formátumnak: jobb hangminőség hozható ki belőle, mint a digitális felvételekből, és egyébként is színes-szagos, kézbe vehető, fizikailag is létező művészeti alkotás, ami sokaknak fontos szempont.

Van azonban egy másik hanghordozó, a magnókazetta, amely szintén kézzel foghatóvá teszi a zenét, de emellett pont az teszi érdekessé, hogy a minősége rosszabb bármi másnál.

A Wall Street Journal nemrég riportot készített az egyik olyan amerikai üzemben, ahol ezt a ma már ősréginek számító hanghordozót gyártják, és azt tapasztalta, hogy a tulajdonosok legfőbb problémája az egyre nagyobb kereslet kielégítése lett. A Nielsen felmérései szerint 2015-ben még összesen csak 74 ezer kazettát adtak el Amerikában, egy évvel később azonban már 129 ezret. Tavaly év végén a formátum egyik megszállott hívője, a Burger Records kiadó már félmillió kazetta értékesítéséről számolt be. Lehet, hogy a bakelit után a mágnesszalagos technika is visszatér a porondra.

Ha 25 éves elmúltál, vagy a szüleid még őrzik otthon a régi kazettáikat, akkor ezt a bekezdést nyugodtan átugorhatod. Ám ha nem vagy benne biztos, hogy mi a magnókazetta: egy műanyag házba tekert szalag, amelyre rögzíteni lehet mindenféle hanganyagot, amit viszonylag könnyű törölni/felülírni. Annak idején talán ez volt az egyik legnagyobb előnye az átírhatatlan bakelitlemezekkel szemben, és az, hogy például a rádióadásokból is könnyen lehetett rá zenéket vagy műsorokat rögzíteni. A minősége mai szemmel és füllel nem túl jó, a háttérben eleve mindig van egyfajta sziszegés, amely túl sok másolás esetén már tényleg egyre zavaróbbá válik. Ám érdekes módon sokan vannak, akik pont ezt a semmi máshoz nem hasonlítható hangzást tartják érdekesnek, egyedinek.

A hordozó feltámadásának jót tett, hogy 2016-ban Justin Bieber a Purpose című albumát kazettán is kiadta ezer (!) példányban, amit a retrofanatikusok azonnal elkapkodtak. Aztán ugyanez megtörtént 20 másik albummal is, és a kiadók elkezdtek felfigyelni arra, hogy mi történik. A szűk keresztmetszetet az jelenti, hogy a kazettát le is kell tudni játszani valamiben, a magnókat pedig a legtöbb családban legkésőbb a 2000-es évek közepén már kidobták.

Aki be akar szállni az új trendbe, az internetes piactereken könnyen és viszonylag olcsón találhat használt lejátszókat, sőt egy-két gyártónak még vannak új termékei is. Ezeken a magnókon általában már van USB-port, mert nagyrészt azt a célt szolgálják, hogy a régi kazettákon lévő hanganyagokat digitalizálni lehessen.

A retró érzés és a speciális hangzás mellett a kazettának van még egy érdekes előnye, ami az egyik hátrányából adódik: nem lehet könnyedén ide-oda ugrálni a számok között és a számokon belül. Ehhez a szalagot tekerni kell, de közben csak saccolni tudja az ember, hogy hol jár, ami a mai digitális formátumokkal szemben elég kényelmetlenné teszi. Ezért aztán a kazetta arra kényszeríti a hallgatóját, hogy lassuljon le, ne ugráljon, hanem szépen hallgasson végig mindent. És ez sokaknak felemelő érzés.

Használt kazettát az erre szakosodott internetes boltokban, mint például ez, könnyű pár dollárért venni, a kínálat azonban kissé öreges, hiszen a kazettáról már akkor leszoktak a kiadók, amikor a CD elterjedt. A piacnak szüksége lenne arra, hogy a bakelithez hasonlóan újra rámozduljanak a kiadók, de van remény arra is, hogy maguk a zenészek fogják stimulálni a keresletet.

A National Audio nevű cég, amely Amerikában még ma is gyártja a kazettákat, sokáig csak alapjáraton üzemelt, a Burger Recordshoz hasonló kis kiadók pár ezres rendeléseit szolgálta ki. Aztán egy nap becsöngetett hozzá a Pearl Jam, és leadott egy 15 ezres megrendelést egy 2011-es albumára, majd hasonló céllal befutott a Smashing Pumpkins, utána pedig a Metallica, hogy szeretne egy 20 ezres kiadást az egyik korábbi demo szalagjáról.

A National Audio azért van bajban, mert kifogyott a mágnesszalag készletéből, és már nem tud sehonnan alapanyagot szerezni. Azt ugyanis már szinte sehol sem gyártják, a társaság is csak úgy tudta eddig kihúzni, hogy amikor a versenytársai sorra bezártak, bagóért átvette tőlük a készleteiket és a berendezéseiket. Most azonban arra kényszerül, hogy saját szalaggyártásba kezdjen, mert olyan sok a megrendelése.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet kazetta lemez magnó zene zenepiac Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.