Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2017. december 28. 15:59 Élet

Nem kell az agyhalálnak beállnia, amikor januárban visszamész dolgozni

Az év utolsó hete kiváló alkalom a pihenésre, és a jövő évre való felkészülésre, de sokan nem tudnak élni a lehetőséggel, és januárban úgy kezdik meg a munkát, hogy egy jó darabig szinte használhatatlanok. Ismerős az érzés?

Ha el akarod kerülni, érdemes bevetned néhány ügyes trükköt.

A Harvard Business Review szerint fontos beazonosítani, hogy melyik csoportba tartozol: abba, amelynek tagjai a szünetben is halálra dolgozzák magukat, vagy abba, amelyik a totális semmittevésbe menekül? Egyik sem jó, valahol a kettő között kellene megtalálni az egyensúlyt.

A semmittevők

Angolul couch potato-nak nevezik őket, ami arra utal, hogy a csoport tipikus tagjai a tévé előtt ülnek, eszik a csipszet, nézik a sorozatokat, és ezt tekintik kikapcsolódásnak. Ők azok a munkavállalók, akik a karácsonyi szünet előtti utolsó munkanap végeztével lekapcsolják a számítógépüket, és január elejéig tökéletesen elfelejtik a munkájukat. A semmittevéstől várják a nagy év végi mindent kipihenést, és arra számítanak, hogy januárban frissen ülnek le az íróasztalukhoz. Ezzel szemben általában meglehetősen frusztráltak és felkészületlenek lesznek.

Ez elsősorban azért következik be, mert mindenkinek szüksége van egy csomó olyan dologra, amit a semmittevés közben nem tud elérni. Ilyen például a megfelelő szociális élet (amely nem egyenlő a családi tévénézéssel), a fizikai aktivitás, vagy valamilyen kreatív szellemi tevékenység. Ha ez nincs, akkor az idő elröpül, és a munkahelyedre visszatérve nem fogod tudni megválaszolni, hogy mivel ment el.

A humbug pihenők

Ők azok, akik papíron pihennek, de valójában nem, csak a munka egy jelentős részét beépítik a karácsonyi ünnepekbe. Nem csak úgy, hogy két bejgli között az asztalnál lecsekkolják az e-maileket, hanem úgy is, hogy betervezik a munkát a szünidőbe.

Ezt a fajta aktivitást a munkahely gyakran el is várja, de ha nem, akkor is vonzó megoldásnak tűnik például arra, hogy az év közben felgyülemlett lemaradást nyugodtabb körülmények között lehessen behozni. Itt egy hét, amikor nem kell bemenni dolgozni, nem kell tárgyalásokra járni, és nem kell e-mailek tömkelegét megválaszolni. Ilyenkor mindenki békén hagy, így kényelmes tempóban tudsz haladni.

Valójában kutatások azt bizonyítják, hogy ez sem jó megoldás. Ha a munkát nem teszed le, akkor nem pihensz igazán, nem kapcsolsz ki, és nem térsz le arról az útról, hogy kiégjél.

A munkamániások

Ők azok, akik abbahagyják a munkát a téli szünetre, de mégsem pihennek, mert nem hagynak maguknak időt rá. Meglátogatják az összes rokonukat, betáblázzák magukat, és belehalnak a házimunkába, hogy minden rendben legyen.

Így viszont nincs egy szabad percük sem magukra. Ők azok, akik Párizsban járva megnézik a Louvre összes kiállítási tárgyát, mert ha ott járnak, az kötelező. Csakhogy az év végi fáradtságot nem tudják kipihenni, és talán még elnyűttebben jelennek meg januárban a munkahelyükön.

A megoldás

Hogy lehet ezt elkerülni? A HBR szerint a három típusnak a saját hibái elkerülésére alkalmas tervvel kellene nekivágni a téli szünetnek. Ennek legfontosabb elemei a következők:

  • Érdemes elérhető célokat kitűzni. A munkád során is ezt csinálod, meghatározod a célt, és elvégzed az eléréséhez szükséges feladatokat. Most viszont a cél legyen mondjuk az, hogy mennyit alszol egy nap, mennyit sportolsz, vagy töltesz valamilyen aktív szabadidős tevékenységgel, vagy mennyire engeded meg magadnak, hogy a munkádban naprakész maradj. Ehhez tartsd magad, és végezd el az ehhez szükséges feladatokat.
  • Ki kell üríteni a mentális postaládádat. Ahhoz, hogy lezárd az évet, fel kell dolgoznod az eseményeit magadban, és erre időt kell szakítanod. Ha nem gondolod át, hogy mi történt, és mi vár rád, az olyan, mintha az agyad postaládáját tele hagynád olvasatlan levelekkel. Ez pedig akadályozni fog abban, hogy nyugodtan fuss neki az új feladatoknak.
  • Végig kell gondolni, hogyan éred el a következő évben a céljaidat. Közhelyes, de az újévi fogadalmak sokszor nem teljesülnek. Ez azért baj, mert idegesíteni fog, és feszült leszel tőle. A megelőzés egyik legjobb módszere az, ha nem csak a célok meghatározására koncentrálsz, hanem sokkal több időt szánsz a kivitelezési terv megalkotására. Ne állj meg ott, hogy elhatározod, le fogsz fogyni márciusra, hanem dolgozd ki a konkrét tervet arra, hogy ezt hogyan fogod elérni. Így egyből nem fogsz annyi megvalósíthatatlan célt kitűzni.
  • Hagyományt kell teremteni a jó szokásaidból. Ha megvan a terved, legyen belőle hagyomány, mert ha a szokásoddá válnak az értelmes és hatékony pihenési módszerek, akkor lesz mihez tartani magad, és sokkal könnyebb lesz mindent betartani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet karácsony munka munkahely pihenés stressz Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.