Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2017. december 4. 13:45 Élet

A KSH szerint ki mersz menni este az utcára, az OECD szerint nem

Hogy vagy? Jól? És bővebben? Nem elég jól? Körülbelül ez jut az ember eszébe, és ebben a sorrendben, ha elolvassa a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrég megjelent kiadványát, majd az OECD jelentését a magyarok életszínvonaláról, illetve jóllétéről. A kettő között a legtöbb esetben csak finom, ám annál fontosabb eltérések vannak, a közbiztonságnál azonban elég markánsan ellentmond egymásnak a két szöveg.

A KSH szerint:

A közterületen való biztonságérzet az elmúlt években folyamatosan javult hazánkban. A községben élők 82,6, a budapestiek 79,6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyedül, sötétedés után is biztonságban érzi magát lakókörnyezetében.

Ezzel szemben az OECD azt írja, hogy:

A támadásokra visszavezethető halálozások aránya jelentősen visszaesett az elmúlt 10 évben, de azok aránya is csökkent (51 százalékra) akik azt mondták, hogy éjszaka egyedül biztonságban érzik magukat az utcán. Ez jelenleg a második legalacsonyabb érték az összes OECD ország között.

Az élettel való elégedettséget a KSH egy 0-tól 10-ig terjedő skálán méri, és a friss adatok szerint a 16 évesnél idősebb lakosságnál már négy éve beragadtunk a 6,1-es osztályzatnál. Mondhatnánk, hogy az elégedettségünk nem nő, a hivatal mindenesetre pozitívabban fogalmaz, amikor azt írja, hogy az elégedettség stabil, változatlan szintet mutat.

Az OECD-nek nincs ezzel közvetlenül összevethető adata. A lakókörülményeinket mindenesetre az elmúlt 10 évben javulónak tartja, csak azt jegyzi meg, hogy az alapvető higiéniával sem rendelkező lakóhelyeink aránya hiába csökken, még mindig kétszerese a nemzetközi átlagnak.

A születéskor várható élettartam nő, és egészségügyileg egyre jobban érezzük magunkat. Az OECD szerint 10 év alatt 45 százalékról 56 százalékra nőtt azok aránya, akik vagy azt mondták, hogy jól, vagy azt, hogy nagyon jól érzik magukat. Abban viszont rekordot döntöttünk, hogy nálunk esett vissza leginkább a szociális támogatottság érzete. 

Tíz év alatt 93 százalékról 84-re esett vissza azoknak az aránya, akik úgy érzik, van kire számítaniuk a bajban.

Az OECD szerint a szubjektív jóllétünk nem stabil, hanem kis mértékben javuló tendenciát mutat. A KSH adatokból viszont értelemszerűen nem derül ki az, ami a nemzetköziekből: ez a mutatónk a növekedés ellenére is jelentősen alatta marad az OECD országok átlagának.

Van két dolog, amelyben az OECD adatokat nézve aggasztóan rosszul teljesítünk (a KSH felmérése ezeket nem vizsgálja). A magyarok politikai aktivitása például gyakorlatilag megszűnt, nálunk csak a görögök és a törökök passzívabbak. Minimálisra zsugorodott az aránya azoknak, akik aláírnak egy petíciót, részt vesznek egy politikai gyűlésen, demonstrálnak vagy megkeresnek egy politikust bármilyen ügyben. A magyarok legfeljebb pár százaléka hajlandó erre.

 

Hasonlóan kilógunk a sorból a megvesztegetésben, ebben messze vezetjük az OECD mezőnyét. A rossz eredményünket egyértelműen a hálapénz elterjedtsége okozza, ha ez kisebb lenne, jó eséllyel megelőzhetnénk az olaszokat, a görögöket, a szlovákokat, a lengyeleket és talán még a cseheket is.

 

Fotó: Police.hu

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet jóllét KSH oecd statisztika Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.