Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. január 22. 13:41 Közélet

Hét évtized után bezárt az úttörő magyar hentesüzlet Indiában

Január első felében bezárt az indiai Kolkata (régebben Kalkutta) egyik legrégebbi hentesüzlete, a Kalman Cold Storage. Az üzletet egy magyar artista, Koháry Kálmán alapította meg a negyvenes években, és a 4,5 milliós városban olyan ismertségre tett szert, hogy több cikk is megemlékezett a bezárásáról. A hentesbolt jelentősége legjobban ebből az olvasói levélből jön át, amely az egyik legnagyobb indiai napilapban jelent meg:

“Arról suttognak, hogy a kolkatai húsimádók fekete karszalagot viselnek ezekben a napokban. Ennek egyértelmű az oka: a híres intézmény, a Kalman Cold Storage – az imádott magyar kolbász bölcsője – bezárt. (…) A hiányt nem csak az ínyencek fogják megérezni. A Kalman, amelyet egy magyar artista alapított, szerves része Kolkata történelmének. A város kozmopolita karakterét szimbolizálta. Ennek viszont vége, ahogy a pluralizmus több más jelképe is eltűnőben van a mai Indiából”

írta az indiai Telegraph olvasója.

Az alapító, Koháry Kálmán egy vándorcirkusszal érkezett a városba a negyvenes években. A világháborút Indiában maradva bekkelte ki, majd amikor világossá vált számára, hogy a kommunisták kerültek hatalomra Magyarországon, úgy döntött, Kolkatában marad véglegesen. Feleségül vett egy burmai nőt, és elindította a hentesboltját egy olyan negyedben, ahol az indiaiak mellett angolok, zsidók, örmények és muszlim vallásúak is éltek.

A hely tulajdonosa pár éve azt mondta, hogy egész Indiában a Kalman volt az első bolt, ahol marhát, sertést és csirkét is lehetett kapni.

“Az, hogy ez lehetséges volt, megtestesítette a város szekuláris ethoszát”

– mondta egy korábbi cikkben az üzletről egy törzsvásárló. Ez amiatt számított különlegesnek, mert a hinduk (Kolkata lakosságának 76 százaléka) nem esznek marhát, a muszlimok (a helyi lakosság 20 százaléka) pedig sertést. Ennek úttörő jelentőségét jól mutatja például, hogy tavaly a tartomány egy falujában meglincseltek egy muszlimot, mert állítólag marhahúst evett.

Koháry 1969-ban hunyt el, családja ezt követően Ausztráliába költözött, így az indiai üzletvezető tulajdonába került a hentesbolt. Azóta is indiaiak vitték az üzletet, de a bezárásig a magyarnak nevezett kolbász volt a legnépszerűbb termékük. Az üzletvezető korábban azt mondta, hogy az eredeti, több mint hetvenéves recepttel készítik a kolbászt: fekete borssal, fokhagymával és sóval fűszerezik, majd 7-8 órán át füstölik faszénen.

A hentesbolt az új piac környéki zsúfolt utcák egyikén, egy nehezen megtalálható helyiségben működik. Az üzlet nem sok párhuzamot mutat egy hagyományos magyar hentessel, a róla készült videók alapján inkább a harmadik világ műanyag székes-ventilátoros szolgáltatóinak világát idézi, ahol a hentesek atlétában és flip-flop papucsban nyomják. A szűkös üzlet falát a cégről megjelent, bekeretezett újságcikkek díszítik. Az üzletről készült videókat érdemes megnézni annak, akit kicsit is érdekelnek eltérő kultúrák hétköznapjai. 


Egy indiai  vlogger látogatása a hentesüzletben

A hentesüzlet hagyományosan karácsony környékén volt a legforgalmasabb. Ilyenkor gyakran estig 10-ig álltak sorban a vevők. Az üzlet annyira ismert volt a környéken, hogy a karácsony előtti napokban annyian jöttek ide a városon kívülről, hogy létszámban felülmúlták a kolkatai vásárlókat. Az üzlet életében fontos szerepet játszottak a törzsvásárlók. “Ha egy régi ügyfél kérte, akkor egy szabadnapon is kinyitottam a boltot sürgős esetben, még akkor is, ha csak 100 gramm kellett neki” – mondta a volt üzletvezető.


Kézműves termékbemutató

Az újságcikkek szerint a hentesboltot nem is a forgalom visszaesése, hanem ironikus módon – legalábbis részben – egy olyan probléma miatt kellett bezárni, amely jelenleg a magyar gazdaságot is gyötri. Ez pedig a munkaerőhiány. A mostani vezetők már régóta nyugdíjba akartak menni, és sokáig keresgéltek valakit, aki elkészíthetné az Indiában sajátosnak számító termékeiket. Mivel azonban nem találtak senkit, kénytelenek voltak bezárni.

A bezárásban azonban az is szerepet játszott, hogy némileg eljárt az üzlet fölött az idő. Még ha voltak is jó minőségű termékei az egyik törzsvásárló szerint, több árujuknak egyszerűen nem megfelelő a minősége, amely a videókat elnézve aligha meglepő.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet hentesüzlet hús india Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.