Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2019. január 21. 11:01 Közélet, Tech

A szakmák nagy része eltűnik 10-15 éven belül

Nincs túl jó hírünk azoknak a fiataloknak, akik éppen most tanulnak szakmát. A német posta vezetője szerint elmúltak azok az idők, amikor valaki ötven évig dolgozott ugyanazon a munkahelyen és lényegében ugyanabban a munkakörben. Frank Appel a müncheni DLD innovációs konferencián azt mondta, hogy a most megtanult szakmák zöme 10-15 éven belül eltűnik.

A munkák egy jelentős részét már ma is gépek végzik el az emberek helyett. Ezek a berendezések egyre összetettebb munkavégzésre képesek, és az emberi munka sok esetben a gépek irányításához kell. Ez nem újdonság, a mesterséges intelligencia elterjedése viszont gyökeresen megváltoztatja a munkaerőpiacot.

Jó példa erre a chatbot, ami lényegében egy szoftver, amely helyettünk végez el művelteket. Egy call center esetében kevesebb munkatársra lesz szükség, hiszen a chatbotok helyettük válaszolják meg az ügyfelek kérdéseit. Programozástól függően szóban és írásban is képesek a mesterséges intelligenciával felvértezett algoritmusok ezt a munkát ellátni.

Egy ügyvédi iroda is sikeresen használhatja a chatbotokat például arra, hogy ellenőrizze a dokumentumokat, beadványokat, átnézze, hogy minden szükséges dokumentum ki lett-e töltve. Az emberi munkát egyelőre nem helyettesítik ezek az algoritmusok, viszont azt látni, hogy 

egyre okosabbak és folyamatosan szélesedik a felhasználási területük.

Nem szabad azonban túlbecsülni a mesterséges intelligenciát, hiszen sok mindenre továbbra is alkalmatlan, és van egy csomó feladat, ahol az emberek nélkülözhetetlenek. Ilyenek például a kreativitást és stratégiai gondolkodást igénylő munkafolyamatok: a tervezés, az előre nem látható helyzetekre való felkészülés és a válsághelyzetek kezelése.

Az ilyen jellegű munkahelyek nincsenek veszélyben 15 éves távlatban sem. Az olyan szakmák sem fognak eltűnni, amelyek az ember és ember közötti kapcsolatra fókuszálnak. A tanárok, orvosok, ápolók, de a turizmusban az idegenvezetők sem maradnak állás nélkül, legalábbis a müncheni konferencián előadó cégvezetők szerint. Az empátiát, megértést, érzelmeket igénylő feladatokat ugyanis a mesterséges intelligencia egyelőre nem tudja ellátni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSosem lesz itt nyugati életszínvonal, ha így mennek tovább a dolgok az oktatásbanA statisztikák szerint romlik a fiatalok képzettsége, így pedig csak álmodozni lehet az Ausztriához történő felzárkózásról.

Magyarország szempontjából azért érdekes ez, mert az oktatáspolitika éppen az ellenkező irányba tart, mint ami a fenti folyamatokból elvileg következik. A kormány a meglehetősen egysíkú szakmunkásképzést részesíti előnyben, miközben a jövő arról szól, hogy minél erősebb alapképzettsége legyen a fiataloknak.

Emiatt lenne fontos, hogy egyre többen érettségizzenek le, persze ezt követően akár szakmát is tanulhatnának. De mivel a gépek egyre bonyolultabbak, a mai fiataloknak fel kell készülniük az élethosszig tartó tanulásra, ezért nem mindegy, hogy milyen alapképzettséggel hagyják ott az iskolapadot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs nagyobb nemzetstratégiai közérdek az oktatásnál, a kormánynak mégsem fontosA gazdaságot is az vinné előre, ha minél képzettebb lenne a népesség. A kormány valamiért mégis aláássa az ügyet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Tech mesterséges intelligencia munkaerőpiac oktatás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.