Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2019. január 10. 12:17 Élet, Közélet

Példátlanul elnéző a magyar állam a letelepedési kötvényesekkel

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) a letelepedési kötvényprogramon keresztül 19 955 külföldinek adott tartózkodási vagy letelepedési engedélyt. Összesen 24 engedély szűnt meg, ebből azonban csak hatot vont vissza a bevándorlási hivatal saját döntése alapján, miután valamelyik magyar szakhatóság kifogást emelt az illető ellen.

Egy ember esetében más európai uniós tagállam hozott kiutasító döntést, amit a magyar hatóságnak automatikusan végre kellett hajtania. További 13 külföldi önként kérte a tartózkodási vagy letelepedési engedélyének a visszavonását, ketten elhaláloztak, ketten pedig elváltak. Utóbbi esetben az történhetett, hogy családegyesítés címszó alatt kapta meg a kötvényt jegyző külföldi házastársa az engedélyt, majd miután elváltak, elvesztette ezt a jogosultságát.

Érdemes ezeket a számokat összevetni az összes engedélykérelemmel. A BMH-nál a legutolsó, 2017-es összesített statisztika szerint a tartózkodási és a letelepedési engedélykérelmek 6,4 százalékát utasították vissza.*Tartózkodási engedély, nemzeti tartózkodási engedély, EK letelepedési engedély, nemzeti letelepedési engedély és ideiglenes letelepedési engedély iránt 67 234 kérelmet adtak be, és ebből 51 652 kérelmet fogadott be a bevándorlási hivatal. 3313-at pedig elutasított.

A letelepedési kötvényesek esetében 24-et vontak vissza, de ha ehhez hozzáadjuk az eleve elutasított 35 külföldi számát, akkor az arány 0,29 százalékra jön ki, vagyis

22-szer megengedőbb a hivatal a kötvényesekkel, mint más bevándorlókkal.

Fontos megjegyezni, hogy a 2017-es statisztikákban a letelepedési programban részt vevők is benne vannak. Vagyis, ha a 6,4 százalékos arányból kivonnánk a kötvényesek számát, akkor még nagyobb lenne a különbség.

Ez azért érdekes, mert a kormány folyamatosan azt kommunikálta, hogy nagyon szigorúan ellenőrzi a letelepedési kötvényprogramban részt vevőket. Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, hogy négyszeresen szűrőn kell átesniük. A bevándorlási hivatalon felül ez a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ és az Alkotmányvédelmi Hivatal.

Hogyan lehet az, hogy 22-szer kisebb eséllyel akadtak fent kötvényesek a hatóságok szigorán, mint más külföldi, aki tartózkodási engedélyt akart kapni Magyarországon? Már korábban is sejteni lehetett, hogy a kötvényes bevándorlókat alig ellenőrzik a magyar hatóságok. A programot eleve úgy alkották meg, hogy nyolc, majd később 30 napjuk volt a magyar hatóságoknak a kérvények feldolgozására, a tartózkodási engedélyek kiadására és a nemzetbiztonsági ellenőrzésre.

Magyar állampolgárok esetében is legalább egy hónapot vesz igénybe a nemzetbiztonsági ellenőrzés, külföldiek esetében ez még tovább tart, és eleve nehéz húszezer embert alaposan átvilágítani.

A BMH-tól eredetileg azért kértem a friss adatokat, mert egy korábbi statisztikájuk szerint 332 államkötvény hiányzik a rendszerből. A mostani adatközlés alapján a hiányzó állampapírok száma 211-re csökkent.

Egyébként – ahogy korábban megírtuk – a valóságban mintegy 30 kötvény hiányozhat fizikailag is a rendszerből, csak a BMH nem ellenőrizte a közvetítő cégek adatszolgáltatását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFiktív kötvényekkel is üzleteltek a letelepedési programban, amely 162 milliárdot hozott a Fidesz-közeli offshore cégeknekElképesztő kupleráj van a bevándorlási hivatalban, ahol több mint 300 állampapírral nem tudnak elszámolni.

Azt gondoltuk, hogy a hivatal pótolta a hiányosságot, de úgy tűnik, hogy a letelepedési kötvényprogram Magyarország legmegengedőbb bevándorlási programja volt.

A letelepedési kötvényprogram 2017 szeptemberében ért véget, négy évig tartott. Összesen 6543 külföldi  kapott életre szóló letelepedési vagy tartózkodási engedélyt, 13 300-an pedig családtagként kapták meg a magyar papírokat.

Az állam több milliárd forintot bukott a programon, a nyolc Fidesz-közeli, többségében offshore közvetítő vállalkozás pedig 162 milliárd forintot nyert az Orbán-kormány bevándorlási  programján.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiszámoltuk, hogy forintra mennyit bukott az állam a letelepedési kötvényekenLehet, hogy nem tudtál róla, de te is támogattad 18 ezer forinttal, hogy húszezer külföldi szabadon utazzon Magyarországon és Európában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet bevándorlási hivatal letelepedési kötvény offshore Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.