Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. december 27. 07:48 Közélet, Pénz

Túlszaladt a ceruza, nincs már elég pénz a sportfejlesztésekre

Először fordulhat elő a tao-támogatási rendszer 2011-es bevezetése óta, hogy kevesebb közpénzt próbálhatnak összeszedni a sportklubok ebből a forrásból, mint egy idénnyel korábban. December 20-ig az elérhető adatok szerint a hat sportágban az egyesületek és sportvállalkozások számára összesen 113,5 milliárd forintos támogatási keretet hagytak jóvá a szakszövetségek, illetve a kormány részéről illetékes Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI).

Ez ugyan sokkal több, mint ami az első években jellemző volt – a 2011/12-es idényben elfogadott programok összértékének például közel három és félszerese -, a tavalyitól azonban látványosan elmarad. Az előző szezonban ugyanis 130 milliárd fölött volt ez az összeg. Utóbbi több, mint amit háziorvosi és gyermekorvosi szolgálatra költött a magyar állam 2017-ben.

 


A mostani 113 milliárd még nem a végleges szám, a sportszövetségek és a szaktárca ugyanis még az utolsó napokban is töltik fel a jóváhagyott programokat az erre a célra létrehozott adatbázisokba. December 18. és 20. között például 5,5 milliárddal nőtt a keret. Túl sok elbírálatlan sportfejlesztési program azonban már nincs, így szinte biztos, hogy a 2017/2018-as idényben felállított csúcsot nem sikerül megdönteni.

A késői szövetségi jóváhagyások egyébként a sportkluboknak is problémát okozhatnak, ez ugyanis jelentősen megnehezíti, hogy ténylegesen össze tudják gyűjteni a pénzt. A tao-rendszer ugyanis úgy működik, hogy az egyesületek tavasszal leadják fejlesztési terveiket a szövetségnek, amely megvizsgálja ezeket, illetve szükség esetén*a 300 millió forintot meghaladó értékű programoknál bevonja az EMMI-t is. A szövetségek minden programról hoznak egy határozatot: elutasítják vagy részben, esetleg egészben jóváhagyják. A klubok ezt követően kezdhetnek el házalni a nyereséges vállalkozásoknál, hogy azok a profitjuk után fizetendő adót ne az államkasszába, hanem nekik utalják. Erről azonban a legtöbb cég az év végi bevallási határidő miatt december 20. előtt dönt, így

akik az utolsó napokban jutnak csak hozzá a szövetségi jóváhagyáshoz és nincsenek jó céges (vagy politikai) kapcsolataik, jellemzően nem tudják feltölteni a nekik megítélt keretet.

Az év végi hajrát jól mutatja, hogy az utolsó napokban a begyűjtött pénz még a jóváhagyott összegnél is sokkal gyorsabban nőtt. December 18-án még csak 35,2 milliárd forintról állítottak ki támogatásigazolást*ez az a dokumentum, amivel a vállalatok a NAV felé jelezni tudják, hogy felajánlották adójukat egy sportszervezetnek, azaz ennyi pénzt szedtek össze hivatalosan a sportklubok, két nappal később azonban már 60 milliárd felett járt a számláló. Az adatok feltöltése ráadásul pár napot csúszik, így szinte biztos, hogy még az idén tízmilliárdokkal emelkedik majd az összeg.

A hat támogatható sportág közül*labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, röplabda, jégkorong a mostani idény két nagy vesztesének a kosár- és a vízilabda tűnik. A tavaly még 30 milliárdos keretet kapó kosárklubok számára az idén például mindössze fele ennyit hagytak jóvá, de 5 milliárddal kevesebb adóforintot próbálhatnak meg begyűjteni a vízilabda-egyesületek is.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA politikával együtt a tao-milliárdok is megérkeztek a kézilabdábaKét év alatt majdnem ötvenmilliárd forintnyi társasági adó érkezett a költségvetés helyett kézilabdacsapatokhoz.

 

Komoly növekedést egyetlen sportág sem tudott felmutatni, a kézilabdát mégis érdemes kiemelni, mivel ezúttal még a korábbiaknál is jobban megközelítette a mindig rekorder focit. Utóbbi csapatai 36,7, előbbi 35,9 milliárd forintot próbálhatnak meg összeszedni. Ráadásul miközben a labdarúgó-szövetség közel 1300 egyesület és vállalkozás programját hagyta jóvá, addig a kézilabdában a négyszázat sem éri el ez a szám. Magyarul egy kéziklub átlagosan háromszor akkora támogatáshoz jut, mint egy futballegyesület.

 

A tavalyinál visszafogottabb keret magyarázata a szereplők kijózanodása lehet. Az előző idényben ugyanis látványosan túlpörgették a tao-programot. Akkor az elérhető adatok szerint kifejezetten sok támogatás maradt bent: a 130 milliárdos keret közel harmadát nem sikerült feltölteni. Bár több szövetségnél is elég rég frissültek az adatok, így ennyire valószínűleg nem rosszak az arányok, de az biztos, hogy a korábbiakhoz képest nehezebben jön össze a pénz. Ennek oka valószínűleg az, hogy a rendszert 2017/2018-ban úgy sikerült csúcsra járatni, hogy közben a társasági adó kulcsa csökkent, így kevesebb adóforintból kellett volna begyűjteniük több felajánlást a sportszervezeteknek. 

Ráadásul a kluboknak a pénzvadászatban a szövetségek is versenytársaik, hiszen utóbbiak is rengeteg forráshoz jutnak a tao-rendszernek köszönhetően. A labdarúgó-, a kézi-, a kosár-, a vízilabda- és a jégkorong-szövetség*a röplabda-szövetség programját nem találtuk meg a honlapon tavaly és az idén is nagyjából 20 milliárd forintos kerethez jutott.

A megbontott dokumentáció, az éveken átnyúló programok és a naptári évtől eltérő idények miatt a sportszövetségeknél lévő adatokból nem is lehet pontosan meghatározni, hogy az egyes évek költségvetését milyen mértékben terhelte meg a tao-rendszer. A zárszámadási törvények azonban segíthetnek ebben.

Az elérhető verziók szerint a 2011-ben induló tao-támogatási rendszer a 2018-ra betervezett összeggel az 500 milliárd forintot is átlépi. Ekkora bevételtől esett el a sportszervezeteknek utalt adóforintok miatt a költségvetés.

Ez egyébként a teljes társaságiadó-bevételhez képest is elég jelentős összeg: 2011 óta a vállalatok a nyereségük után fizetendő közteher nyolcadát fizették sportszervezeteknek. Utóbbi arány a keretek összegének mostani visszaesése ellenére – a társasági adó kulcsának csökkenése miatt – az idén tetőzhet, és a 20 százalékot is megközelítheti.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz emmi kézilabda kosárlabda labdarúgás tao tao-támogatás. Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.