Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. december 21. 13:07 Közélet

Milliárdokat buktak a vizes vb szervezői a szálláson, de a szállodák átvállalták a nagy részét

A G7 számításai szerint 2,5 és 3,5 milliárd forint közötti összeget bukott volna a vizes vb-t szervező Bp2017 Nonprofit Kft. azon, hogy durván elszámolták a vizes világbajnokság vendégeinek szállodai igényeit, de a hotelek jóindulatának köszönhetően ennél végül sokkal olcsóbban megúszták.

Márciusban írtunk róla, hogy az ország történetének eddigi legnagyobb sporteseménye idején üresen álltak a szervezők által lefoglalt szobák, amiket aztán a meglévő közbeszerzési szerződés ellenére kifizetni sem akart a Bp2017 Kft. Akkor – mivel a vállalat nem reagált kérdéseinkre – pontosan nem lehetett megmondani, hogy mennyit veszített ezen a cég, mindössze becsülni tudtuk, hogy százmilliós, de akár milliárdos nagyságrendű összeget is elbukhattak. Múlt héten aztán fél év csúszással a társaság nyilvánosságra hozta a vizes vb évéről szóló beszámolóját. Bár részletesen ebben sem számoltak be a szállodai malőrről, van azonban néhány olyan sor, amelyből viszonylag pontosan meg lehet becsülni az üresen maradt szobák árát.

A Bp2017 Kft. a vb előtt több részletben összesen 6,2 milliárd forint értékben szerződött le szállodákkal.

Több mint 20 megállapodást írtak alá több tucat hotellel, és ezek keretében 5000 szobát foglaltak le, az esetek nagy részében 18 napra. Ez 85 ezer vendégéjszakát jelentett, ami a teljes budapesti turizmushoz mérten is nagyon jelentős: egy évvel korábban, 2016 júliusában alig hatszor ennyi vendégéjszakát töltöttek el a fővárosban külföldi turisták három csillagos vagy annál magasabb besorolású szállodákban. Mindezt – ahogy ezt már korábbi cikkünkben is írtuk – kifejezetten magas áron sikerült lekötni: tavaly júliusban a budapesti átlagos szobaárak sokkal magasabbak voltak, mint előtte vagy azóta bármikor.

 

A szervezők azonban nem tervezték ezt teljes egészében kifizetni. Korábban Borsa Miklós, a Bp2017 Kft. szóvivője azt mondta, hogy csak 2500 sportolónak és a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) nagyjából 500-600 delegáltjának állják ők a szállását, a többit mindenki magának fizeti. Mindez azt jelenti, hogy az 5000 szobából 1250 kétágyasat foglaltak le a versenyzőknek és 300-400-at a FINA képviselőinek, az összes többit pedig olyan vendégeknek (például kísérőknek, újságíróknak), akik saját költségen szálltak meg Budapesten a vb idején. A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy a Bp2017 a közbeszerzés keretében lefoglalta és kifizette a szobákat, majd továbbszámlázta azokat a vendéknek.

Utóbbi kör számára egyébként kényelmi okokból kötötték le a szervezők a szállást: egyrészt azt feltételezték, hogy a versenyzők és kísérőik egy helyen akarnak lakni, másrészt a sportolókat szállító transzferbuszoknak is meghatározott útvonala volt a leszerződött hotelekhez igazítva. Ez azonban nem mindenkinek volt elég indok ahhoz, hogy a szervezők által kínált elég drága szállásokat válasszák. Különösen a sajtó szállásigényét mérték el, de a versenyzők kísérői is sok esetben máshol laktak vagy rövidebb ideig szálltak meg a hotelekben*például mert az adott sportoló kiesett a vb korai szakaszában.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÜresen álltak a lefoglalt hotelszobák a vizes vb alatt, a szervezők nem akarták kifizetniElszámolták a vizes világbajnokság vendégeinek szállodai igényeit: üresen álltak a sportolóknak, személyzetnek, illetve újságíróknak lefoglalt szobák.

 

Borsa Miklós korábbi tájékoztatása szerint tehát az 5000 szoba durván harmadát fizette volna a Bp2017, a többit tovább akarták számlázni. Sőt, vendégéjszakában még ennél is nagyobb arányt terveztek kifizettetni másokkal, ugyanis a sportolóknak sem 18 napra foglaltak, csak 12-re, és az volt a terv, hogy ha valaki tovább marad, az már magának állja a cechet.

Ha nagyon leegyszerűsítjük a számolást, akkor az jön ki, hogy a 6,2 milliárd közel háromnegyedét (nagyjából 4,6 milliárdot) kellett volna továbbszámlázni. A képlet azonban annyival bonyolultabb, hogy a szállodák besorolása nyilván eltérő volt, így az árak is elég széles sávban szóródtak.

 

Éppen ezért átnéztük valamennyi szerződést, és az árakkal súlyozva arra jutottunk, hogy a Borsa Miklós által vázolt elképzelések alapján nagyjából 4,7 milliárd forintnyi szállást kellett volna kifizettetnie a vendégekkel a szervezőknek*A számolásnál azt feltételeztük, hogy az egyes csoportoknak (sportoló, FINA-delegáció, sajtó) szánt szállodákban ugyanolyan arányban voltak előre befizetett vendégek, illetve olyanok, akiktől visszavárták a pénzt. Az árak eltértek attól függően, hogy a kétágyas szobákban egy vagy két ember száll meg egy időben. Ha minden szobában ketten laknak, akkor becsléseink 4,87 milliárdot lehetett volna továbbszámlázni, ha mindenhol csak egy ember száll meg, akkor 4,02-t (az egyágyas felár miatt). A 4,7 milliárdos becsült összeg azért nem ennek a két számnak a számtani közepe, mert ezt is súlyoztuk a közbeszerzés teljes értékével.. Ha ennél kicsit megengedőbbek vagyunk, és a 2500 versenyző teljes 18 napos foglalását a Bp2017 kontójára számoljuk el, illetve kicsit több FINA szálláshellyel kalkulálunk, akkor is 4 milliárdos összeg adódik. Ehhez képest beszámolója szerint a Bp2017 Kft. teljes árbevétele nem érte el ezt az összeget, és bár a legnagyobb tétel épp a továbbszámlázott szállásdíj volt, ebből is csak 1,25 milliárd folyt be.

Magyarul a tervezett 4,7 helyett kevesebb, mint 1,3 milliárd forint értékben sikerült a vizes vb-t szervező cégnek továbbértékesítenie a hotelszobákat.

A Bp2017 Kft. szempontjából nem éppen kedvező szerződések miatt pedig a 3,4 milliárdos különbözet elvileg teljes bukás lett volna. A megállapodásokat ugyanis úgy kötötték meg, hogy ha egy héten belül mondják le a szállást (vagy ha nem jönnek vendégek), a szállásdíjat bánatpénz formájában akkor is megkapják a hotelek. Ezért próbálták meg a szervezők a vb után hónapokkal újratárgyalni a feltételeket a szállodákkal. Tavasszal volt olyan vállalkozás, amely azt mondta lapunknak, hogy hiába állította ki a bánatpénzről a számlát, azt egyszerűen visszaküldték a szervezők, és többen is arról beszéltek, hogy az egyeztetések, illetve a júliusi szállások kifizetése is év végéig húzódott.

A szervezők állítólag azt ajánlották fel a szállodásoknak, hogy vigyék át ezt a kontingenst egy későbbi időpontra, hiszen a jövőben lesznek még hasonló események Magyarországon, majd akkor felhasználják a most lekötött szállást. Bár korábban nem volt egyértelmű, hogy ebbe milyen arányban mentek bele a hotelek, most úgy tűnik, hogy a többség nem kérte a bánatpénzt. A Bp2017 Kft. ugyanis csak szűk 620 milliós ráfordítást mutatott ki ilyen címen, ami töredéke a 3,4 milliárdnak.

 

Az nem egyértelmű, hogy ez mennyire volt bukás a szállodáknak, a hotelek egy része ugyanis – amikor már látta, hogy üresen maradnak a lefoglalt szobák – proaktívan, a szervezőkkel egyeztetve megpróbálta azokat újra értékesíteni, ami az esetek nagy részében sikerült. Teljes egészében azonban biztosan nem, ezért lett 2017-ben a vizes vb hónapja az egyetlen olyan, amikor kevesebb vendégéjszakát töltöttek el külföldiek Budapesten, mint egy évvel korábban. Ezt pedig nemcsak a hotelek, hanem a teljes turisztikai szektor megérezte, hiszen az elmaradó vendégek többi költése sem jelent meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet szállás turizmus vizes vb Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.