Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. december 14. 07:06 Közélet

Világversenyeket szervező céget hoz létre a kormány, de a nagy világversenyeket más szervezi

Egy cég foghatja össze a jövőben a hazai rendezésű nemzetközi sporteseményeket. Legalábbis a kisebbeket, a nagyobb költségvetésű rendezvényeket ugyanis a jelek szerint a jövőben sem engedik ki a kezükből a sportszövetségek. A Sportesemények Szervezéséért, Lebonyolításáért és Sportszolgáltatásért Felelős Nonprofit Kft. nevű vállalkozás alapításáról Mikulás napján döntött a kormány.

Az egy héttel ezelőtti határozat értelmében ez a cég szervezheti a jövő évi asztalitenisz világbajnokságot, de a neve alapján nem kizárólag ez lesz a feladata. A céget 53 millió forinttal alapítják, és működését értesüléseink szerint a kabinet részéről Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár felügyeli majd.

Az új vállalat végleg értelmetlenné teszi a vizes vb-t szervező Bp2017 Kft. életben tartását, pedig tavasszal még az volt az elképzelés, hogy ez a vállalat szervezheti a jövőbeli itthoni sporteseményeket is. Bár a társaságot eredetileg kizárólag a vizes világbajnokság lebonyolítására hívták életre, valamikor időközben változott a koncepció.

Tavaly ősszel, néhány héttel a világbajnokság után még arról volt szó, hogy végelszámolással megszüntetik a vállalatot, és ennek megfelelően az alkalmazottak nagy részétől meg is váltak szeptember-októberben. Februárban azonban hirtelen emelkedni kezdett a Bp2017 Kft-nél dolgozók száma, és a tendencia azóta sem változott. Az adóhatóság adatai szerint a vállalatnak jelenleg 101 alkalmazottja van, ami több mint duplája az év elejinek.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFél évvel a vizes vb vége után nőtt a szervező cég létszámaKorábban miniszteri utasítás miatt nem lehetett meghosszabbítani a lejáró szerződéseket, mégis félszázan dolgoznak még most a Bp2017 Nonprofit Kft-nél.

 

A Bp2017 Kft. tartós működéséről azt követően jelentek meg hírek, hogy lapunk év elején beszámolt a létszámnövekedésről, ám a társaság elérhető alapszabálya az új elképzelésekre még ekkor sem utalt. A dokumentumban akkor kizárólag a vizes vb megszervezése szerepelt célként, és ezen csak márciusban módosítottak*Ráadásul a változást ennél is jóval később, április közepén jegyezte be a cégbíróság..

Mindenesetre az idén év elejére egyértelműen megfogalmazódott a kormányzatban, hogy az egyre szaporodó hazai sportesemények szervezését egy szervezetre kellene bízni. Az ötlettől önmagában nincs semmi gond, hiszen egy ilyen cég idővel olyan tapasztalatra tehet szert, ami csökkentheti a rendezési költségeket és az egész folyamatot gördülékenyebbé teheti. A Bp2017 Kft. adta magát erre a feladatra, október magasságára azonban mégis eldőlt, hogy ezt a céget megszüntetik, és más kaphatja meg a munkát.

Az okok nem egyértelműek, de valószínűleg nem függetlenek a vizes vb gazdálkodását ért – részben Fideszen belüli – kritikáktól, illetve attól, hogy a vállalat pénzügyi, vagyoni helyzete hosszú hónapokkal a világbajnokság után sem volt túl fényes. Bár a Bp2017 végelszámolása még nem indult meg, valószínűleg részben erre is a társaság kedvezőtlen pénzügyi helyzete lehet a magyarázat.

A Sportesemények Szervezéséért, Lebonyolításáért és Sportszolgáltatásért Felelős Nonprofit Kft. így most tulajdonképpen a Bp2017 helyébe léphet. Az még nem egyértelmű, hogy a vizes vb szervezői közül hány embert mentenek át az új vállalatba, de úgy tudjuk, hogy a sportért felelős államtitkár már dolgozik a csapat összeverbuválásán.

Ez azért nem könnyű feladat, mert nem csak ők keresnek ilyen profilú szakembereket, hanem egy másik szintén most életre hívott cég is. Bár neve alapján a Szabó Tünde alá tartozó új vállalat felelne minden hazai sporteseményért (és ez is lenne a logikus), már most látszik, hogy az igazán zsíros falatokat, mint például a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű kézilabda Európa-bajnokság, nem ők kapják majd.

Utóbbi szervezésére ugyanis épp a közelmúltban alapította meg a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) az Eurohandball (EHB) 2022 Nonprofit Kft-t. A vállalatot – amelynek bejegyzése még folyamatban van – Bíró Szabolcs vezeti. A szakember számára nem ismeretlen a feladat: az MKSZ beszerzéseit lebonyolító HBMP Kft-t is ő irányította akkor, amikor a társaság a 2016-os strandkézilabda vb-t szervezte. A szövetség részéről a munkát Husvéth Petra gazdasági igazgató és Bognár Tibor kontrolling vezető ellenőrzi felügyelő bizottsági tagként, de mellettük a grémiumban helyet kapott még a korábbi kézilabdázó Kis-Máténé Kirsner Erika is.

Vélhetően hasonló lesz a forgatókönyv a tavalyi vizes vb-nél is nagyobb projektnek számító 2023-as atlétikai világbajnoksággal, amelynek rendezési jogát múlt héten nyerte el Magyarország. A fentiek fényében elég valószínű, hogy ezt sem a Szabó Tünde alá tartozó új cég, hanem egy külön társaság kapja majd.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet atlétika Bp2017 Nonprofit Kft. Eurohandball 2022 kézilabda Szabó Tünde vizes világbajnokság Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.