Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. december 10. 11:49 Közélet

A játékokat nem Lappföldről, hanem a szomszédból hozza a Mikulás Magyarországra

Szinte a teljes világot Kína látja el játékokkal is – ez olvasható ki az ENSZ külkereskedelmi adataiból. A világ legnépesebb állama tavaly 54,6 milliárd dollárnyi játékot exportált, többet, mint a világ összes többi országa együttvéve.

Bár ebben az adatsorban kicsit tágabban értelmezik a játékok fogalmát, ez a globális játékpiac méretéhez képest is durva mennyiség. Az amerikai játékszövetség szerint ugyanis tavaly világszerte 89 milliárd dollár értékben adtak el játékokat.

 


A játékok nagy részét tehát – bármilyen kiábrándítóan hangzik is ez – nem a Mikulás északi-sarki gyárában rakják össze a manók, hanem kínai üzemekben a helyi munkások. Érdekesség azonban, hogy gazdasági jelentőségéhez képest kifejezetten fontos szerepet játszik a globális játékiparban Kelet-Közép-Európa is. A világ húsz legnagyobb exportőre között öt régiós ország van, köztük Magyarorszáng.

 

Részben ez lehet a magyarázata annak, hogy a magyar gyerekek nem elsősorban kínai játékokat kapnak. Ebben az ágazatban hazánk legfontosabb külkereskedelmi partnerei a régiós és más európai országok. A legtöbb játékot 2017-ben Szlovákiából hoztuk be, de előkelő helyen szerepel ezen a listán Németország, Csehország, Lengyelország és Ausztria is.

Északi sarki import nem volt, és Finnországból is csak a behozatal 0,1 százaléka származott.

Mi is főleg a saját régiónkba szállítunk. Az itthonról kivitt játékok közül messze a legtöbb Csehországban köt ki: oda tavaly közel 52 milliárd forint értékben szállítottunk, ami a teljes kivitel több mint fele.

 

Csehország egyébként az egyik legfontosabb játékellátó központ egész Európában, illetve globálisan is: náluk csak Kína, Hongkong, Németország és az Egyesült Államok exportál több játékot. Sőt, egy időben azt állították a csehek, hogy az ország Németországot is megelőzve a második a globális listán. A szektor egyébként hagyományosan fontos náluk, már a csehszlovák időkben is kifejezetten erős volt. Jelenleg nagyjából 250 gyártó működik Csehországban, amelyek többsége ugyan hagyományos termékeket gyártó kis családi vállalkozás, de nagyobb multik is akadnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet export import játékpiac Kína Magyarország Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.

Fontos

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Avatar
2024. április 7. 04:34 Közélet

Idén minden család megkapja a támogatott árú gáz teljes mennyiségét? – észrevételek az MVM tájékoztatásához

Az átalányt fizető gázfogyasztók számlái mostantól nem ugranak meg, de szakértő szerzőnk levezetése szerint ennek eddig sem lett volna szabad megtörténnie.