Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. december 4. 17:19 Közélet, Pénz

Tévéje, műsorgyártója és hetilapja már van az új kormányközeli alapítványnak

Nagyon úgy tűnik, hogy még az idén le akarjak zavarni a Fidesz-közeli média teljes szervezi átalakítását. Erre utal legalábbis, hogy az egyes médiumokat rohamtempóban kezdték el bepakolni a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) alá. Alig egy héttel azt követően, hogy szinte minden jelentősebb, kormányhoz közelálló médiatulajdonos felajánlotta ilyen jellegű érdekeltségeit az alapítványnak, több cégnél már meg is történt a tulajdonosváltás.

Így például a Hír TV-nél, a Figyelő gazdasági hetilapnál és a Hung-Ister műsorgyártónál már be is jegyezték a KESMA tulajdonjogát. Néhány napon belül pedig ugyanez történhet a – Lokál ingyenes napilapot, illetve ennek hetilap-változatát és a 888.hu-t kiadó – Modern Media Group Zrt.-vel, valamint a Ripost napilapot, a faktor.hu-t és a Hello! magazint is jegyző Ripost Média Kft.-vel is. Utóbbi két cég már szintén megállapodott az alapítvánnyal, csak a cégbíróság nem jegyezte még be a váltást.

Ezekből az esetekből pedig az is látszik, hogy 

az egyes tranzakciók teljesen egy kaptafára mennek, még az eljáró ügyvédi iroda is ugyanaz.

A médiumokat kiadó cégek tulajdonosai minden esetben egy adományozási szerződést kötnek az alapítvánnyal, amelynek keretében átadják az adott vállalat valamennyi részvényét. A KESMA részéről ezeket jellemzően Varga István, a kuratórium elnöke és a kuratóriumi tagok egyike – Bajkai István vagy Szánthó Miklós – írja alá. Varga 2014-ig országgyűlési képviselő volt a Fidesz színeiben, Bajkai a Fidesz alapító tagja, Erzsébetváros korábbi alpolgármester, Orbán Viktor és több családtagjának az ügyvédje, míg Szánthó az Alapjokogért Központ igazgatója.

A cégek részéről természetesen az anyavállalatok vezetője írja alá az adományozási szerződéseket. Ez különösen a Hír TV és a Hung-Ister esetében volt érdekes, itt ugyanis a tulajdonos társaságok közül többet is az adóhatóság egykori elnöke, Vida Ildikó képviselt.

Az eddig átadott vállalkozások ugyanakkor még csak a töredékét jelentik azoknak a médiumoknak, amelyek a hazai médiapiac történetének minden bizonnyal legnagyobb tranzakciósorozata keretében kerülhetnek a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz. Hétfőn írtunk róla, hogy csak azokra a most ingyen átadott cégekre 30 milliárdot is meghaladó összeget költöttek Fidesz-közeli tulajdonosaik, ahol a beszámolókból ez kiolvasható.

 

A nagyobb vállalatoknál azonban – legalábbis a cégbírósági iratok alapján – egyelőre nem indult meg az átruházás. Ebben valószínűleg szerepet játszik az, hogy többnél is a közelmúltban volt hasonló tranzakció. Matolcsy Ádám tulajdonjogát az Origo kiadójában például csak a napokban jegyezték be, és Mészáros Lőrinc is csak a közelmúltban lett feleségével közösen kizárólagos tulajdonosa médiaérdekeltségeinek. Ráadásul több cég – így például Andy Vajna Lapcomja vagy a Népszabadságot beszántó Heinrich Pecina megyei lapjai – nem is közvetlenül, hanem szintén Mészáros Lőrincen keresztül kerülnek majd az alapítványhoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb mint 30 milliárdos ajándékot kapott oligarcháitól a NERÖsszeszedtük, hogy a Fidesz-közeli vállalkozók közül ki mennyit költött azokra a médiumokra, amelyeket most ingyen adott át egy alapítványnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz Bajkai István Figyelő Hír TV Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány Mészáros Lőrinc Origo Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.