Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. december 3. 13:28 Közélet, Pénz

Évekig dézsmálta az önkormányzat pénzét az abai polgármester

Felfüggesztett börtönbüntetést kért Kossa Lajos abai polgármesterre a Székesfehérvári Járási és Nyomozó Ügyészség – értesült a G7. A vád szerint a polgármester éveken keresztül dézsmálta az önkormányzat pénzét: fizetési és vásárlási előleg címszó alatt 2012 és 2016 között 83 alkalommal vett fel kisebb-nagyobb összeget, összesen több mint 10,7 millió forintot, a település pénztárából.

Először 2012 decemberében kérdezett rá a város pénzügyes munkatársánál, hogy van-e pénz a páncélszekrényben, és rögtön magához vett több mint 250 ezer forintot. Ezt a következő évben többször megismételte, olyannyira, hogy 2013-ban több mint hárommilliós mínusznál járt már.

A 2014-es és a 2016-os évben már rendszeresen rájárt a kasszára a polgármester, tucatnyi alkalommal vett ki a pénztárból 30 és 250 ezer forint közötti összegeket. A pénzfelvételről minden alkalommal készült pénzügyi bizonylat vagy kiadási pénztárbizonylat, amit a polgármester alá is írt. Ez azt jelenti, hogy

ez az egyik legjobban dokumentált sikkasztási ügy a magyar politikában.

Nem tudni, hogy mi járhatott a polgármester fejében, egyáltalán mire gondolhatott, amikor a város pénzét magához vette, mindezt úgy, hogy az aláírásával hivatalosan is elismerte.

Kerestük a polgármestert telefonon és e-mailen is, de nem válaszolt. A városvezető vagyonnyilatkozatára is kíváncsiak voltunk, de azt sem küldte el, a dokumentum a település honlapján sem található meg. Ez azért fontos, mert a polgármester, miután kipattant az ügy, egy összegben visszafizette a 10,7 millió forintot.

A sikkasztás tavaly februárban került napvilágra, miután a helyi jegyző felmondott, és az önkormányzat nem talált utódot. Ekkor a Fejér Megyei Kormányhivatal illetékességből küldött egy jegyzőt a településre. Az új jegyző megérkezésével derült ki, hogy a polgármester évekig dézsmálta a város pénzét.

Mivel Kossa Lajos nem állt velünk szóba, ezért egy, a tárgyaláson a hallgatóság tagjaként részt vevő fültanútól tudhatjuk, hogy a polgármester nem tartja magát bűnösnek. Sőt, szerinte 1990 óta, amióta a települést vezeti, nyolc milliárd forinttal gyarapodott Aba.

A védelmében még Orbán Viktor miniszterelnöktől is idézett,

miszerint „olyan Közép-Európát akarunk, ahol saját törvényeink szerint és igazságban élhetünk.”*Orbán Viktor 2018. április 6-án mondta ezt Budafokon, a „Mementó Szmolenszkért” emlékmű átadásán.

Érdekesség, hogy néhány hónappal a sikkasztási ügy kipattanását követően távozott az abai önkormányzat száz százalékos tulajdonában lévő Aba Invest Kft. ügyvezetői posztjáról Incze Zsolt. Róla a 444.hu írta meg, hogy Orbán Viktor miniszterelnök évfolyamtársa volt a székesfehérvári Teleki Blanka gimnáziumban.

Amikor a Fidesz hatalomra került, akkor Incze Zsoltot is megtalálták a lehetőségek. Volt már a Millenáris ügyvezetője, a Mol és a Paksi Atomerőmű felügyelőbizottsági tagja, illetve a Magyar Villamosművek és az MFB-Ingatlanfejlesztő igazgatósági tagja, és éppen most távozott a Szerencsejáték Zrt. felügyelő bizottságából.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz Aba Kossa Lajos sikkasztás ügyészség Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.