Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. november 28. 14:39 Állam

Magyarországon esett a legnagyobbat tavaly az adóbevétel az egész EU-ban

Hosszú évek növekedése után most már hivatalosan is kimondhatjuk, hogy kevesebb adót von ki a gazdaságból a magyar állam. Az Eurostat közzétette a 2017-es adóbevételekról szóló összegzését, amiből kiderül, hogy 2016-ról 2017-re éppen Magyarországon csökkentek a leginkább az állam GDP-arányos adóbevételei az európai országok között.

Összesen a GDP 0,9 százalékával maradt több a háztartásoknál és a cégeknél. Igaz, a régióban még mindig Magyarország a rekorder adóbeszedésben: a gazdaság összes teljesítményének 38,4 százalékát kitevő elvonás az európai középmezőnybe tartozik, viszont a keleti tagországok mindegyikében alacsonyabb a költségvetési centralizáció. Lengyelországban például 35, Szlovákiában pedig 33 százalék, a baltiaknál még alacsonyabb.

 

Miért csökkentek ennyire a magyar adóbevételek a gazdaság egészéhez képest? A kormány megvalósított néhány adócsökkentést, amit lehetővé tett az is, hogy az állam nem minden bevétele jön adóból: sok pénzt fordít a költségvetés állami feladatokra uniós forrásokból, amivel gyakorlatilag fedezni lehet ezeket az adócsökkentéseket anélkül, hogy mélyebben átalakítanák az állam pénzügyeit.

Mint a lenti ábrán látható, az áfabevételek még növekedtek is (a GDP 0,2 százalékával), a járulékok viszont 0,8, a cégek nyereségét terhelő tao-bevételek pedig 0,3 százalékkal estek vissza GDP-alapon. 

 

Magyarország egyébként eddig is kilógott az európai országok közül azzal, hogy sokkal inkább a fogyasztást, mint a jövedelmeket adóztatja. Ez hozzájárul ahhoz, hogy adórendszer fokozza a jövedelmi egyenlőtlenségeket: a szegényebb rétegek jellemzően a keresetük nagyobb részét fordítják fogyasztásra, mint a módosabbak, akiket viszont az szja-rendszer a progresszív adórendszer hiánya és az eleve alacsony kulcsok miatt kíméletesen kezel.

A magyar költségvetés bevételeit (és a kiadásait is) részletesen megnézheted a holpenzunk.hu-n.

Állam adó adóbevétel költségvetés Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Jandó Zoltán
2018. december 14. 07:06 Állam

Világversenyeket szervező céget hoz létre a kormány, de a nagy világversenyeket más szervezi

Egy cég foghatja össze a jövőben a hazai rendezésű nemzetközi sporteseményeket, de nem a vizes vb-t szervező Bp2017 Kft, amelynek még fél éve ezt a feladatot szánták.

Bucsky Péter
2018. december 13. 11:34 Állam

Nem viszik túlzásba a túlórát a Parlamentben és az elnöki hivatalban

Túlóra az Országgyűlésben: napi 4,5 perc.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2018. december 13. 06:58 Állam

A leghivalkodóbb magyar üzletember, aki hülyére veszi az államot, de mindig magasabbra jut

Céghálót működtetett a miniszter lakásán, Afrikában ügyeskedik, vb-t szervez, űrnagykövet és még számtalan más. Portré Balogh Sándorról, akihez tapadnak az állami milliók.

Fontos

Bucsky Péter
2018. december 14. 08:45 Piac

Egy évtizede folyamatosan egyre többet túlóráznak a magyarok

A leginkább olyan, külföldi cégek által uralt szektorokban lehet szükség az új, 400 órás szabályra, mint az autóipar.

Váczi István
2018. december 11. 19:28 Állam

Sífelvonót a Balatonra? Az EU nem fogja megakadályozni

Az uniós jogi keretek kialakításakor nem gondoltak olyan tagállamra, amelynek nem az uniós források hatékony elköltése a fontos, hanem a klientúra gazdagítása.

Jandó Zoltán
2018. december 11. 15:18 Élet

Minden hatodik magyar migráns szeretne lenni

A Gallup felmérése szerint Magyarország nem szerepel a célországok között, innen viszont a lakosság 16 százaléka elköltözne, ha tehetné.