Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. november 14. 11:23 Állam

Németországban már érzik a zord időket, Magyarországon mintha mi sem történt volna

Érdekes módon szétvált Magyarország és legnagyobb beruházónk és egyben exportpiacunk, Németország gazdasági növekedésének iránya az idei harmadik negyedévben, derült ki a ma közzétett adatokból. Miközben Németországban erősen behúzta a féket a gazdaság, és 2014 óta először visszaesett a GDP negyedéves alapon (mínusz 0,2 százalék), addig Magyarországon éppen hogy gyorsult a GDP bővülése, negyedéves alapon 1,2 százalékra. Ilyen nagy különbség a két ország negyedéves GDP-növekedése között 2012 eleje óta nem volt (és akkor is Németország javára).

 

Mint fent látható, Németország 2010 és 2013 között lényegesen gyorsabban növekedett Magyarországnál, 2013-ban viszont fordult kocka, és szinte minden negyedévben Magyarország bővült gyorsabban. Igaz, ez a két ország fejlettségbeli különbsége és a Magyarországra beáramló, a GDP-t pörgető uniós források miatt elvárható, ráadásul a különbség mértéke átlagosan nem volt túl nagy, így felzárkózásról érdemben nem beszélhetünk.

A magyar GDP a KSH közlése szerint minden gazdaság ágazat, de különösen a szolgáltató szektor teljesítménye miatt bővült. A német GDP-adatok viszont a német statisztikai hivatal szerint a külkereskedelem visszaesése miatt voltak ilyen gyengék: miközben az import nőtt, addig az export – főleg a Távol-Keletre, és főként a járműveké – visszaesett. A német autóexport a magyar gazdaság számára is nagyon fontos, hiszen éppen ebben az értékláncban lettünk egyre fontosabb szereplők.

A világgazdasági mozgások felé nagyon érzékeny német gazdaságban tehát már érezhető a széljárás változása, Magyarországon viszont még – vélhetően a belső kereslet és kormányzati szektor miatt – egyáltalán nem. Kétséges, hogy ez sokáig így maradhat.

Más keleti EU-országokban is jól mennek a dolgok, legalábbis egyelőre. Az Eurostat felé eddig jelentő országok közül Lengyelország, Románia és Lettország gyorsabban (negyedéves alapon 1,7, 1,8, illetve 1,9 százalék), Szlovákia pedig Magyarországhoz hasonló mértékben bővült (1,1 százalék). Éves növekedésben hasonló a helyzet, Lengyelország (5,7 százalék) mellett Magyarország is élbolyban van az 5 százalékos növekedéssel. A másik oldalon viszont Németország mellett Olaszországban is elfogyott a növekedés (0 százalék negyedéves alapon), és a francia gazdaság sem ad túlzott életjeleket (0,4 százalékos növekedés). Emiatt az eurózóna egésze gyengén teljesít.

Állam export gdp Magyarország németország Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Rigó Anita
2018. december 14. 17:45 Állam

Másfél évtized alatt semmivel sem került közelebb a magyar életszínvonal az unióshoz

A háztartások fogyasztása alapján pont annyira le vagyunk maradva az EU-hoz képest a jólétben, mint 2003-ban.

Jandó Zoltán
2018. december 14. 07:06 Állam

Világversenyeket szervező céget hoz létre a kormány, de a nagy világversenyeket más szervezi

Egy cég foghatja össze a jövőben a hazai rendezésű nemzetközi sporteseményeket, de nem a vizes vb-t szervező Bp2017 Kft, amelynek még fél éve ezt a feladatot szánták.

Bucsky Péter
2018. december 13. 11:34 Állam

Nem viszik túlzásba a túlórát a Parlamentben és az elnöki hivatalban

Túlóra az Országgyűlésben: napi 4,5 perc.

Fontos

Bucsky Péter
2018. december 14. 08:45 Piac

Egy évtizede folyamatosan egyre többet túlóráznak a magyarok

A leginkább olyan, külföldi cégek által uralt szektorokban lehet szükség az új, 400 órás szabályra, mint az autóipar.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2018. december 13. 06:58 Állam

A leghivalkodóbb magyar üzletember, aki hülyére veszi az államot, de mindig magasabbra jut

Céghálót működtetett a miniszter lakásán, Afrikában ügyeskedik, vb-t szervez, űrnagykövet és még számtalan más. Portré Balogh Sándorról, akihez tapadnak az állami milliók.

Váczi István
2018. december 11. 19:28 Állam

Sífelvonót a Balatonra? Az EU nem fogja megakadályozni

Az uniós jogi keretek kialakításakor nem gondoltak olyan tagállamra, amelynek nem az uniós források hatékony elköltése a fontos, hanem a klientúra gazdagítása.