Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. november 12. 16:13 Élet, Közélet

Magyarországon egy apa nem lehet annyira családcentrikus, hogy otthon maradjon a gyerekkel

Annak ellenére, hogy a nők munkaerőpiaci aktivitása már érdemben megközelíti a férfiakét, a hagyományos „kenyérkereső férfi” szerepmodellje még mindig erőteljesen jelen van a magyar társadalomban – írja a Demográfiai Portré apaságról szóló tanulmánya.

A kenyérkereső apa szerep legfontosabb jellemzője, hogy a férfi teremti meg a biztonságot fizikai és anyagi értelemben is, és ezért a férfi foglalkoztatotti helyzete és keresete meghatározó tényező a család életében. Ezzel szemben a családcentrikus, modern apa, a törődő apa szerepelvárásban a nőnek és a férfinak is aktívan ki kell vennie a részét a család mindennapi feladatainak elvégzéséből. Ez esetben az apa kimutathatja érzelmeit is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉvi tízezer gyermek születik apa nélkül MagyarországonNemcsak a nők, hanem a férfiak gyermekvállalási életkora is jelentősen kitolódott az utóbbi két évtizedben.

Egy nyolc állítást tartalmazó felmérés szerint 2016-ban még mindig általánosan elfogadott a hagyományos apai szerep a magyar társadalomban. A 20-44 évesek 94 százaléka teljesen, vagy inkább egyetértett azzal, hogy a férfiak legfontosabb feladata, hogy biztosítsák a család megélhetését.

Egyértelmű jelei vannak ugyanakkor a családcentrikus, résztvevő apai szerep támogatottságának is, hiszen a megkérdezettek közel kétharmada egyetértett azzal, hogy egy férfi számára sokkal fontosabb, hogy több időt töltsön a családjával, mint hogy plusz munkával mindenáron növelje a családja bevételeit.

Forrás: Demográfiai Portré/Makay-Spéder (2018)

A férfi szerepjellemzők támogatottságának megoszlása egyértelműen arra utal, hogy a 20 és 44 év közöttiek egyes csoportjai a hagyományos apai szerepeket támogatják, és hogy olyanoknak is kell lenniük, akik a férfiakkal szemben kettős elvárással rendelkeznek. A kettős elvárás azt jelenti, hogy a férfiak biztosítsák a család megélhetését, de emellett a gyermek ellátásnak mindennapi gondjaiban is részt vegyenek.

Ha ezzel a kettős elvárással is számolunk, akkor árnyaltabb a kép, ugyanis ez a vélekedés a legelterjedtebb a 20 és 44 évesek körében. Mivel a nemek között alig vannak különbségek, megállapítható, hogy a férfiak önmaguktól, a nők pedig partnerüktől leginkább azt várják el, hogy a férfi egyszerre biztosítsa az anyagiakat és a mindennapokban aktívan résztvevő apák legyenek.

2016-ban a vizsgált korosztály 31 százaléka a kenyérkereső apa, 16 százaléka pedig a családcentrikus apa szerepkészletet támogatja leginkább. A bizonytalan elvárással rendelkezők csoportja a legkisebb.

 

A felmérés eredményeiből egyértelműen látszik, hogy a férfiakkal szembeni hagyományos elvárások nemhogy nem múltak el, de népszerűtlenebbé sem váltak.

Az egyes attitűdöket német adatokkal is összehasonlították a tanulmány készítői. Eszerint lényeges különbségek vannak a két ország között. Ugyan Magyarországon és Németországban is támogatott az apákkal szembeni családcentrikusság-elvárás, és nincs is e tekintetben lényeges különbség a magyar és a német vélemény között, az viszont jelentős különbség, hogy a családcentrikusság Magyarországon nem jár(hat) azzal, hogy az apa otthon marad háztartásbeliként. Németországban igen. A magyarok több mint kétharmada (71 százalék), a németeknek pedig csak alig több mint negyede (26,4 százalék) gondolja úgy, az apa nem maradhat otthon.

Forrás: Demográfiai Portré/Makay Spéder (2018)

Jelentős különbség van abban is, hogy a férfinak képesnek kell-e lennie arra, hogy családját eltartsa: a magyarok 93 százaléka így vélekedik, míg a németeknek csak alig több mint negyede.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet apaság demográfia férfiak gyermekvállalás népesedés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.