Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. november 7. 16:47 Közélet, Vállalat

Egyre drágább az orosz gáz, szerencse, hogy ilyen meleg van

Érezhetően nőtt az idén Magyarország kitettsége az oroszok irányába a megugró gázár miatt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a napokban tette közzé a magyar külkereskedelem első nyolc hónapjának számait, és miközben összességében pozitív az import-export szaldó (azaz nagyobb értékben adunk el külföldön termékeket, mint amennyiért behozunk határon túlról az országba), Oroszországgal szemben elég komoly hiány jött össze.

Olyannyira, hogy az egyenleg csak Kína esetében rosszabb. A távol-keleti országból 605 milliárd forint értékben érkezett több áru, mint amennyit oda szállítottunk, míg ugyanez a szám Oroszországnál 440 milliárd. Ezzel szemben Romániába például majdnem 560, Németországba pedig 630 milliárd forinttal többet exportáltunk, mint amennyit ezekből az országokból behoztunk.

 


Az egyáltalán nem meglepő, hogy az oroszokkal szembeni külkereskedelmi egyenlegünk negatív, mindig is így volt. Ennek elsősorban az a magyarázata, hogy rengeteg energiahordozót, főleg olajat és gázt vásárolunk tőlük. A hiány mértéke azonban már érdekesebb, tavaly ugyanis egész évben jött össze nagyjából annyi, mint most az első nyolc hónapban. Pedig már 2017-ben is jelentősen romlott az egyenleg. Ennek eredményeként szinte biztos, hogy az idei teljes deficit több lesz, mint 2015 óta bármikor.

A hullámzás oka pedig szintén a gáz, amit bő három évvel ezelőttig egy még a 90-es években megkötött, kifejezetten rossz szerződés alapján vásároltunk. 2015-ben azonban lejárt a megállapodás, és egyelőre nem is kötött hasonlót a két ország.*A korábbi szerződésben azt vállaltuk, hogy minden évben meghatározott mennyiségű gázt veszünk át az oroszoktól, de ha esetleg ezt mégsem tudjuk teljesíteni, az árát akkor is kifizetjük (az át nem vett gáznak is). Az első néhány évben ez még nem volt akkora gond, ám később a hazai gázfogyasztás szépen elkezdett apadni. A 2008-as válság után pedig már egyáltalán nem volt szükségünk akkora mennyiségre, aminek az átvételét vállaltuk. A szerződés lehetőséget adott arra, hogy a beragadt mennyiséget magunk előtt görgessük, és ezzel az aktuális importőr cég élt is. Mire azonban a megállapodás 2015-ben kifutott, a csökkenő felhasználás miatt hatalmas, több mint 1000 milliárd forintnyi mennyiség gyűlt össze. Három éve Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin abban állapodtak meg, hogy ezt éves kötöttségek nélkül vásároljuk meg a 2016 és 2019 közötti időszakban. Bár jelentős részben azóta is Oroszországból vásároljuk a gázt, az import mennyisége igencsak visszaesett. Értékben pedig még nagyobb volt a csökkenés, mert a szerződés lejárata nagyjából egybeesett a gázár csökkenésével is.*Itthon a kettő nem teljesen volt független egymástól. Az esetleg olcsóbb forrásból történő vásárlást ugyanis megnehezítette, hogy az oroszoktól meghatározott mennyiséget kellett volna átvennünk. A mennyiségi kötöttség megszűnésével azonban már nem volt ilyen gát, ezért az oroszoknak is jobban kellett alkalmazkodniuk a piaci árakhoz, magyarul a korábbinál olcsóbban kellett adniuk a gázt.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmilliárdokat bukhatott volna az állam a rezsicsökkentésen, de a piac segítettHa 2015-ben nem kezdenek meredeken esni a nemzetközi gázárak, akkor a gázáremelés vagy kifizethetetlen többletkiadások között választhatna a kormány.

 

Az Eurostat adataiból nagyjából ki lehet számolni, hogy az egyes hónapokban mennyit fizettünk az orosz gázért, márpedig ebből az látszik, hogy az ár 2016 közepére a másfél évvel korábbi felére csökkent. Ez értékben havi több tíz milliárd forint megtakarítást jelentett, és logikusan ennyivel csökkent az oroszországi import is. A folyamat eredményeként 2016-ban már csak mintegy 180 milliárdért forintért hoztunk be az országba orosz gázt, miközben 2014-ben még nagyjából 500 milliárd volt ennek az értéke.

Ezzel párhuzamosan pedig az oroszokkal szemben a külkereskedelmi egyenlegünk is látványosan javult. A 2012 és 2015 közötti fixen ezer milliárd feletti hiány 2017-re 300 milliárd alá csökkent.

 

Tavaly év elején azonban az árak ismét emelkedni kezdtek, és ez a tendencia az idén is folytatódott, így a nyáron (a betárolási időszakban, amikor feltöltjük télre a hazai gáztározókat, és így a legtöbbet vásároljuk) már többet fizettünk egy köbméterért, mint az elmúlt közel három és fél évben bármikor. Az Eurostat adatai szerint csak júliusban majdnem 73 milliárd forintért vettünk orosz gázt, ami 2014 vége óta a legmagasabb érték.

Ez egyébként a mennyiségi adatokban is látszik, jelenleg ugyanis a korábbi évekhez képest kifejezetten magas a magyar gáztartalék. A Gas Infrastructure Europe adatbázisa szerint a hazai tározókban több mint 4,5 milliárd köbméter van, ami 70 százalék feletti telítettséget jelent. Bár tavaly például ennél is egy hajszállal több tartalékunk volt az évnek ebben a szakaszában, előfordult azonban olyan is, hogy majdnem 40 százalékkal kevesebb gázzal vágtunk neki a télnek.

 

Ráadásul egyelőre nem igazán fogy a készlet, hiszen a szokatlanul meleg ősz miatt késik a fűtési szezon kezdete. Tavaly ilyenkor naponta 10-20 millió köbméterrel csökkent a tartalék, az idén azonban hetek óta lényegében stagnál.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszatért Magyarországra, és drágább is lett az orosz gázMiután lejárt a húszéves szerződésünk az oroszokkal, kevesebb gázt vettünk tőlük, tavaly mégis megfordult a korábbi trend.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat export import külkereskedelem orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.