Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. október 29. 12:48 Állam, Élet

Nagyon meggyengült Merkel, búcsúzik a pártelnökségtől

Angela Merkel német kancellár ma délelőtt felajánlotta, jövőre nem lesz a legnagyobb német párt, a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) elnöke, értesült a német sajtó. Formailag nem mond le a pártvezetésről, de a decemberi kongresszuson már nem indul el ismét a CDU elnöki tisztségéért.

Ugyanakkor az ingatag nagykoalíciót vezető kancellári tisztségtől nem szeretne megválni Merkel. Ez azért is furcsa, mert korábban azt állította, hogy a pártelnöki és a kancellári tisztséget nem lehet elválasztani egymástól, a két pozíciót ugyanannak a személynek kell betöltenie. Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy Merkel pozíciója még jobban meggyengül. Azóta az is kiszivárgott, csak a mostani, 2021-ig tartó mandátumát szeretné végigvinni.

A döntés közvetlen oka a tegnapi, hesseni tartományi választás lehetett, itt ugyanis megint nagyon rosszul szerepelt a CDU. Bár továbbra is a legerősebb párt maradt a régióban, több mint 10 százalékot vesztett népszerűségéből: öt évvel ezelőtt még 38,3 százalékkal nyerték meg Hessent. A kereszténydemokraták végül 27 százalékot kaptak tegnap, és folytathatják a kormányzást eddigi koalíciós partnerével, a Zöldekkel, de 1966 óta ez volt a leggyengébb eredmény.

 

A grafikonon is látszik, hogy a legutóbbi, 2013-as választásokhoz képest nagyot zuhant a két váltópárt, a kereszténydemokrata és a szociáldemokrata párt (SPD). A zöldek és a szélsőjobboldali AfD viszont jelentősen növelték szavazóik számát. Nem sokkal korábban a bajor tartományi választásokon is leszerepelt a CDU (pontosabban a bajor testvérpártja, a tartományt évtizedek óta irányító CSU), és ott is a zöldek és a bevándorlóellenesek töltötték be a vákuumot.

Németországban tavaly voltak országos választások, a bajor kereszténydemokrata pártot is soraiban tudó CDU lényegében választói negyedét vesztette el egy kormányzati ciklus alatt. A hesseni példához hasonlóan, itt sem a másik hagyományos nagy párt, az SPD nyerte el a CDU-ból kiábrándult szavazókat, hiszen a szociáldemokraták is elvesztették a híveik negyedét.

 

Ez nem jelenti azt, hogy Németországban földrengésszerű változások jönnének, hiszen a CDU az FDP-vel, zöldekkel és a szociáldemokratákkal is képes koalícióban kormányozni. Igaz, az a mostani nagykoalíciót megelőző tárgyalásokból is kiderült, hogy a szabaddemokraták programjával nem illenek össze a két balosabb párt elképzelései.

Az már ekkor egyértelmű volt, hogy Angela Merkel óriási árat fizetett azért, hogy ismét ő lehessen a kancellár. Az uralkodó olvasat szerint a 2015-ös bevándorlási válságban tanúsított politikája miatt büntetik Merkelt és pártját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEbből a három számból kiderül, miért nem szeretne senki koalícióra lépni MerkellelValakinek el kell vinni a balhét.

A kereszténydemokraták gyenge választási eredménye leginkább a CDU-nak figyelmeztetés. Azzal, hogy Merkel nem indul el a decemberi tisztújításon, egy korszak végének kezdetét jelzi. Merkel 2005 óta kancellár, és ha sikerül kitöltenie a ciklusát, akkor 2021-re utolérheti Helmut Kohlt, aki szintén 16 évid vezette Németországot.

De ha csak egy évet kihúz még, akkor is felkerül a képzeletbeli dobogó második fokára, maga mögé utasítva Konrad Adenauert, aki 1949-től 14 éven volt Nyugat-Németország kancellárja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért szavaztak többen a félautokrata Erdoganra a demokrata Németországban, mint hazájában?Hiába van sajtószabadság Nyugat-Európában, az ott élő törökök többségének mégsem számít Erdogan démonizálása.

Állam Élet Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Wiedemann Tamás
2018. november 16. 17:50 Állam, Piac

A gazdálkodók két százaléka használja a magyar termőföldek kétharmadát

Az Orbán-kormány sem csökkentette érdemben a nagybirtokok arányát. Közben két évtized alatt egymillió ember felhagyott a földműveléssel.

Jandó Zoltán
2018. november 16. 06:54 Állam, Piac

Kiderítettük, miért róják állami pénzen húszéves teherautók a magyar városok útjait

A magyar építőiparban olyan mértékű kapacitáshiány van, hogy a cégek nem tudnak, és nem is akarnak foglalkozni a környezetvédelmi szempontokkal. Még akkor sem, ha több pénzt kapnának.

Wiedemann Tamás
2018. november 15. 16:21 Állam, Élet

Ezekben a zsákokban 136 ezer csalódott magyar ember reménye van

Elmentem egy nyilvános sorsolásra, és meglepődtem, hogy mennyien próbálkoznak szerencsejátékkal Magyarországon.

Fontos

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.