Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. október 29. 12:48 Állam, Élet

Nagyon meggyengült Merkel, búcsúzik a pártelnökségtől

Angela Merkel német kancellár ma délelőtt felajánlotta, jövőre nem lesz a legnagyobb német párt, a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) elnöke, értesült a német sajtó. Formailag nem mond le a pártvezetésről, de a decemberi kongresszuson már nem indul el ismét a CDU elnöki tisztségéért.

Ugyanakkor az ingatag nagykoalíciót vezető kancellári tisztségtől nem szeretne megválni Merkel. Ez azért is furcsa, mert korábban azt állította, hogy a pártelnöki és a kancellári tisztséget nem lehet elválasztani egymástól, a két pozíciót ugyanannak a személynek kell betöltenie. Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy Merkel pozíciója még jobban meggyengül. Azóta az is kiszivárgott, csak a mostani, 2021-ig tartó mandátumát szeretné végigvinni.

A döntés közvetlen oka a tegnapi, hesseni tartományi választás lehetett, itt ugyanis megint nagyon rosszul szerepelt a CDU. Bár továbbra is a legerősebb párt maradt a régióban, több mint 10 százalékot vesztett népszerűségéből: öt évvel ezelőtt még 38,3 százalékkal nyerték meg Hessent. A kereszténydemokraták végül 27 százalékot kaptak tegnap, és folytathatják a kormányzást eddigi koalíciós partnerével, a Zöldekkel, de 1966 óta ez volt a leggyengébb eredmény.

 

A grafikonon is látszik, hogy a legutóbbi, 2013-as választásokhoz képest nagyot zuhant a két váltópárt, a kereszténydemokrata és a szociáldemokrata párt (SPD). A zöldek és a szélsőjobboldali AfD viszont jelentősen növelték szavazóik számát. Nem sokkal korábban a bajor tartományi választásokon is leszerepelt a CDU (pontosabban a bajor testvérpártja, a tartományt évtizedek óta irányító CSU), és ott is a zöldek és a bevándorlóellenesek töltötték be a vákuumot.

Németországban tavaly voltak országos választások, a bajor kereszténydemokrata pártot is soraiban tudó CDU lényegében választói negyedét vesztette el egy kormányzati ciklus alatt. A hesseni példához hasonlóan, itt sem a másik hagyományos nagy párt, az SPD nyerte el a CDU-ból kiábrándult szavazókat, hiszen a szociáldemokraták is elvesztették a híveik negyedét.

 

Ez nem jelenti azt, hogy Németországban földrengésszerű változások jönnének, hiszen a CDU az FDP-vel, zöldekkel és a szociáldemokratákkal is képes koalícióban kormányozni. Igaz, az a mostani nagykoalíciót megelőző tárgyalásokból is kiderült, hogy a szabaddemokraták programjával nem illenek össze a két balosabb párt elképzelései.

Az már ekkor egyértelmű volt, hogy Angela Merkel óriási árat fizetett azért, hogy ismét ő lehessen a kancellár. Az uralkodó olvasat szerint a 2015-ös bevándorlási válságban tanúsított politikája miatt büntetik Merkelt és pártját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEbből a három számból kiderül, miért nem szeretne senki koalícióra lépni MerkellelValakinek el kell vinni a balhét.

A kereszténydemokraták gyenge választási eredménye leginkább a CDU-nak figyelmeztetés. Azzal, hogy Merkel nem indul el a decemberi tisztújításon, egy korszak végének kezdetét jelzi. Merkel 2005 óta kancellár, és ha sikerül kitöltenie a ciklusát, akkor 2021-re utolérheti Helmut Kohlt, aki szintén 16 évid vezette Németországot.

De ha csak egy évet kihúz még, akkor is felkerül a képzeletbeli dobogó második fokára, maga mögé utasítva Konrad Adenauert, aki 1949-től 14 éven volt Nyugat-Németország kancellárja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért szavaztak többen a félautokrata Erdoganra a demokrata Németországban, mint hazájában?Hiába van sajtószabadság Nyugat-Európában, az ott élő törökök többségének mégsem számít Erdogan démonizálása.

Állam Élet Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Bucsky Péter
2019. január 13. 07:44 Állam

Egy uniós statisztika, ahol Magyarország a legjobb

A magyar közbeszerzések összértékének csupán 1,3 százaléka landolt offshore hátterű cégeknél, ami a legkedvezőbb érték az EU-ban.

2019. január 11. 14:27 Állam

Régen rúgtak ki annyi embert, mint a kormány novemberben

Novemberben 1884 embert bocsátottak el csoportos leépítés keretében. Ennél többet 2016 júniusában küldtek el utoljára ilyen formában.

Wiedemann Tamás
2019. január 10. 12:17 Állam, Élet

Példátlanul elnéző a magyar állam a letelepedési kötvényesekkel

Majdnem 20 ezer tartózkodási vagy letelepedési engedélyből 24 darab szűnt meg, és mindössze hat a magyar hatóságok döntése miatt.

Fontos

Bucsky Péter
2019. január 14. 06:54 Pénz

Az itthoni átlag közel háromszorosát keresik a németországi magyarok

Eddig sosem látott adatokat szereztünk arról, hogy mennyit keres a Németországban dolgozó százezer magyar.

Kasnyik Márton
2019. január 12. 07:47 Podcast

A klientúraépítés a jóléti állam része lett Magyarországon

Utoljára a totalitárius rendszerekben osztott újra annyi forrást az állam, mint ma Magyarországon. Ez nagyon erős politikai fegyver a hatalom kezében, de a társadalom alsó harmada nem látja előnyét. Kovách Imre szociológus a G7 podcast vendége.

Kasnyik Márton
2019. január 11. 06:40 Vállalat

Ebből az ábrából kiderül, miért nem kapsz olyan könnyen béremelést, ha magyar cégnél dolgozol

Ég és föld a magyar és a külföldi tulajdonú ipari cégek termelékenysége. Nagyon kevés magyar cég lehet képes arra, hogy kitörjön a bércsapdából.