Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. október 15. 06:50 Állam

Diszkriminatív módon, de végre megemeli a kormány az ápolási díjat

Körülbelül 50 ezren vannak ma Magyarországon azok, akik tartósan gondozásra szoruló hozzátartózójukat otthon ápolják akár a nap 24 órájában, és mivel így munkát nem tudnak vállalni, szociális ellátásban részesülnek.

Civil szervezetek és nem mellesleg ellenzéki képviselők régóta sürgették a kormányt, hogy emelje meg az ápolási díj eddigi rendkívül alacsony összegét, amire most meg is érkezett a válasz. A csütörtöki bejelentés szerint januártól jelentősen emelkedik az ellátás összege. Ám az is kiderült, hogy nem minden érintett számára nő ugyanolyan mértékben, amit az érdekvédelmi szervezetek nehezményeznek.

 

A kormány lényegében átalakítja az ápolási díj rendszerét, és egy új kategóriát hoz létre, az önellátásra képtelen gyermeket nevelőknek járó gyermekápolási díjat. A tartósan gondozásra szoruló gyermeküket nevelők 2019-től egységesen havi bruttó 100 ezer forint ápolási díjban részesülhetnek, amiből ha még levonják a nyugdíjjárulékot, akkor 90 ezer forintot kaphatnak kézhez. Ez az érintett családtagoknak jelentős, havi nettó 40-60 ezer forint plusz jövedelmet jelent hamarosan. Az emelések pedig a jövő év után sem állnak meg, a kormány ígérete szerint három lépésben, 2022-ig az akkori minimálbérre emelik a szintjét (ami idén 138 ezer forint).

 

A friss bejelentés alapján a kormány különbséget tenne a szeretteiket ápolók között, és a nem gyermeküket, hanem más hozzátartozójukat ápolók ápolási díját csak kisebb mértékben, mindössze 15 százalékkal növelné. Ez nettó értelemben mindössze 4-8 ezer forint pluszjövedelmet jelent januártól az érintetteknek. Igaz, utána ezt az összeget is tovább emelnék 2022-ig, évi 5-5 százalékkal. Így négy év alatt nominálisan összesen 33 százalékkal nőne a nem gyermeküket ápolók ápolási díja, ami reálértéken körülbelül 18 százalékos*2019-ben 3,1, 2020-2022 között 3 százalékos éves inflációt feltételezve. emelkedésnek felelhet meg.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke, Kovács Ágnes ugyanakkor a Klubrádiónak elmondta, a kormány intézkedése 33 ezer érintettre nézve lenne hátrányos, tehát ennyien vannak azok, akik nem gyermeküket ápolják otthon. Így az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra való emelése csak az érintettek kevesebb, mint felét, 17 ezer igénylőt érint majd, igaz, nekik ez jelentős segítség lesz.

Kovács elmondta, hogy az ápolási szükségletet és az ápolási tevékenység nehézségét nem az határozza meg, hogy azt valaki szülőként vagy nem szülőként végzi, hanem az ápolásra szoruló személy állapota. Függetlenül attól, hogy milyen családi státuszban végzi valaki ezt a feladatot, maga a feladat nehéz, éppen ezért a kormány tervezett módosítása a nem gyermeküket ápoló hozzátartozókra nézve diszkriminatív.

Az érdekvédelmi szervezet szerint a csütörtöki bejelentés messze van attól, amit az érdekvédelem kért, hiszen csak átmeneti megoldást jelent, és nem rendezi a jogviszonyokat és a szolgáltatási gyűrű*például támogató szolgálat, nappali ellátás, köznevelési intézmények stratégiai kérdéseit sem. A civil szervezetek az ápolási díj emelése mellett arra is sürgették a kormányt, hogy munkaviszonyként ismerjék el az otthonápolást, azonban erre a javaslatra egyelőre nem érkezett nyílt kormányzati reakció.

Kovács Ágnes azt is elárulta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma a tervezett intézkedések végső egyeztetéseiből teljesen kihagyta az érdekvédelmi szervezeteket, pedig júliusban megállapodtak arról, hogy a végleges javaslati csomagot leegyeztetik, mielőtt az a kormány elé kerül.

Állam ápolási díj emmi Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Bucsky Péter
2019. január 13. 07:44 Állam

Egy uniós statisztika, ahol Magyarország a legjobb

A magyar közbeszerzések összértékének csupán 1,3 százaléka landolt offshore hátterű cégeknél, ami a legkedvezőbb érték az EU-ban.

2019. január 11. 14:27 Állam

Régen rúgtak ki annyi embert, mint a kormány novemberben

Novemberben 1884 embert bocsátottak el csoportos leépítés keretében. Ennél többet 2016 júniusában küldtek el utoljára ilyen formában.

Wiedemann Tamás
2019. január 10. 12:17 Állam, Élet

Példátlanul elnéző a magyar állam a letelepedési kötvényesekkel

Majdnem 20 ezer tartózkodási vagy letelepedési engedélyből 24 darab szűnt meg, és mindössze hat a magyar hatóságok döntése miatt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2019. január 18. 15:49 Közélet

A minisztériumban pontosan látják, hogyan dolgoztatják túl a magyar munkást

A munkaügyi hivatal jelentése tisztán leírja, mi megy az ipari cégeknél, és az eredmény teljes mértékben rímel a rabszolgatörvényre.

Váczi István
2019. január 18. 06:53 Közélet, Vállalat

Földbe döngölt egy céget a kormány, majd letette előtte a fegyvert

A korábbi piacáról hét éve jogellenesen kiszorított Edenred lesz az egyik nyertese annak, hogy megszűnt az Erzsébet-utalvány forgalmazása.

Kasnyik Márton
2019. január 16. 18:01 Világ

Miért bénították le a saját országukat a brit és az amerikai politikusok?

Senki ne lepődjön meg, hogy a fejlett országok lakóinak egy része olyan politikusokat támogat, akik a politikai intézményrendszer ledózerolásán dolgoznak.