Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. október 12. 06:54 Közélet

Az egy- és a kétgyermekes családok bánhatják a legújabb segélymegvonást

2019 januárjától újabb szigorítást vezet be a kormány a szociális ellátásban, legalábbis Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára nem cáfolta ezt, amikor erről kérdezték.

A foglalkoztatást helyettesítő támogatás (fht), más nevén a szociális segély megvonása számításaink szerint a legtöbb olyan családot érinti majd, amelyben van közmunkás. A jövő évtől ugyanis a tervek szerint a közmunkásbért is beleszámítják a háztartások jövedelmébe a jogosultság megállapításakor, így értesült a Népszava.

Amióta a Fidesz átalakította a munkaerőpiacot és megvágta a szociális ellátásokat, a közfoglalkoztatás kínálta jövedelem lett az elérhető legmagasabb összegű állami transzfer*2018-ban a nettó közmunkásbér 54 ezer forinttól 78 ezer forintig terjed, családi adókedvezmény nélkül. az olyan hátrányos helyzetű személyek számára, akik különböző okok miatt nem tudnak piaci munkát találni és onnan rendszeres jövedelemhez jutni. Például azért, mert olyan kistelepülésen élnek, ahol nincsenek munkahelyek, pénz hiányában pedig ingázni sem képesek.

A közmunkásbér körülbelül a duplája a korábbi segélyeknek, ami sok szegény családnak javította a jövedelmi helyzetét.

Az a személy, aki éppen közmunka-programban vett részt, eddig sem részesülhetett foglalkoztatást helyettesítő támogatásban, azonban ha házas- vagy élettársa igényelte azt, akkor a közmunkásbért nem számították bele a családnak az egy fogyasztási egységre*A számításnál nem a családtagok számával osztják az összjövedelmet, hanem fogyasztási egységekkel, ami így jön össze:
a) az első nagykorú családtag arányszáma 1,0, azzal, hogy a gyermekét egyedülállóként nevelő szülő arányszáma 0,2-vel növekszik,
b) a házas- vagy élettárs arányszáma 0,9,
c) az első és második gyermek arányszáma gyermekenként 0,8,
d) minden további gyermek arányszáma gyermekenként 0,7,
e) a fogyatékos gyermek arányszáma 1,0, azzal, hogy a fogyatékos gyermeket a c) és d) pont alkalmazásánál figyelmen kívül kell hagyni, továbbá ahol
f) az a) és b) pontok szerinti arányszám 0,2-vel növekszik, ha a személy fogyatékossági támogatásban részesül.
eső havi jövedelmének számításába, ami alapján a jogosultságot megállapítják. Ez jövőre megváltozik.

A foglalkoztatást helyettesítő támogatást 2016-ban kis híján 130 ezren igényelték, és közülük havonta átlagosan 115 ezren meg is kapták azt az év során. Azóta a támogatásban részesülők száma csökkent, 2018-ban az fht-ban részesülők havi átlagos száma már csak 78 ezer fő.

 

Fht-ra akkor jogosult az igénylő, ha családjában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 90 százalékát, 25 650 forintot és vagyona nincs*Akkor van vagyona, ha van egy legalább 855 ezer forintot érő vagyontárgya, vagy ha ez nincs, akkor az összvagyon több mint 2,28 millió forintra rúg..

Ugyan ez egy rendkívül alacsony összeg, a 2016-os adatok szerint a szociális segélyre jogosultak több mint 90 százalékánál a család egy fogyasztási egységre jutó jövedelme a nyugdíjminimum nemhogy 90 százalékát, hanem a felét sem éri el (ha nem számítjuk bele a közmunkás bért).

Számításaink szerint, ha jövőre a közmunkás bért is beleszámolják az igénylő háztartásának jövedelmébe, akkor azokban a családokban, ahol van közmunkás, sokan kieshetnek a jogosultak köréből.

Ahol az egyik felnőtt közmunkás és nincs más jövedelem, ott minimum három gyermeknek kell lennie, hogy az egy fogyasztási egységre eső jövedelem ne haladja meg a jogszabályban foglalt jövedelemhatárt és megmaradjon a jogosultság.

 

A 2016-os adatokból ugyanakkor az derül ki, hogy az fht-ra jogosultak döntő többsége gyermek nélküli háztartásban él. Igaz, nem tudjuk, hogy ők hányan vannak a segélyben ténylegesen részesülők között.

2016-ban 32 ezer olyan jogosult volt, aki egy- vagy kétgyermekes családban él, őket érintheti a legjobban a tervezett segélymegvonás, amennyiben van közmunkás a családban. Ugyanebben az évben a három-, illetve többgyermekes családban élő jogosultak 10 ezren voltak a KSH adatai szerint. Ha a legkisebb, alap közmunkás bérrel számolunk, akkor esetükben még megmaradhat a nem dolgozó felnőtt jogosultsága az fht-ra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet foglalkoztatás helyettesítő támogatás közfoglalkoztatás közmunka szociális ellátórendszer szociális segély Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.