Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. október 11. 12:49 Közélet

Stadiont építenek Érden Mészáros Lőrinc gyerekei

A korábban emlegetett összegnél jóval drágábban épül Érden stadion és multifunkcionális sportközpont – derül ki egy a közbeszerzési adatbázisba feltöltött dokumentumból. A létesítményre ugyanis eredetileg 3,3 milliárd forintot különített el a kormány a Modern Városok Program keretében, ám a beruházás miatt kiírt közbeszerzésre beérkező legalacsonyabb ajánlat több mint másfélszer ennyi, 5,3 milliárd forint volt.

A két szakaszra bontott fejlesztést a Mészáros Lőrinc gyermekei által tulajdonolt Fejér-B.Á.L. Zrt. és a szintén kormányközeli Épkar Zrt. alkotta konzorcium nyerte el. Bár a végül befutó duó mellett három másik cég is indult a tenderen, ezek közül kettőt azonban kizártak. A győztesen kívül egyetlen érvényes ajánlatot leadó, a stadionépítés területén egyébként komoly tapasztalattal rendelkező rivális, a Záév Zrt. pedig a Fejér-B.Á.L.-Épkar kettősnél is jó 700 millióval drágábban vállalta volna csak a munkát.

A sportközpont építéséről, illetve állami támogatásáról még 2016 áprilisában döntött a kormány, ekkor bízták meg a Nemzeti Sportközpontokat (NSK) a beruházás lebonyolításával, és ekkor különítették el a 3,29 milliárd forintot is a projektre. Annak érdekében, hogy a fejlesztés mielőbb megvalósuljon, a beruházást rögtön nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánították.

Bár pár nappal később a terveket is bemutatták, a gyorsítás mégsem sikerült maradéktalanul. Az eredeti elképzelés ugyanis az volt, hogy a sportközpont már 2017 őszén állni fog, azonban az NSK-nak a építési engedélyezési terv felhasználási jogát is csak 2017 májusában sikerült megszereznie az érdi önkormányzattól. Az építési beruházásról szóló közbeszerzés kiírására pedig újabb 10 hónapot kellett várni, ráadásul a tender feltételein ezt követően is még kétszer módosítottak.

Az új sportlétesítmény egyébként egy szintén a közelmúltban átadott hasonló komplexum tőszomszédságában épül meg.

A kiszemelt területtől légvonalban nagyjából 600 méterre található ugyanis az Érd Aréna, amiben uszoda és kézilabdapálya is van. A létesítmény honlapja szerint az „érdi közösségi és sportélet színterévé váló komplexum 2013-ban tao-támogatás segítségével került az Érdi Sport Kft. tulajdonába és nyitotta meg kapuit”. Azóta az arénában játssza nemzetközi meccset a helyi kézicsapat, volt itt már röplabda Európa Liga-meccs és Magyar Kupa-döntő, szinkronúszóverseny, vízilabdameccs és kézilabda Eb-selejtező is. A komplexum mellett ráadásul épp most húznak fel egy jégcsarnokot is, ahol a jövőben elvileg hokimeccseket is játszhatnak.

Az új sportközponttal vélhetően ezeknek a funkcióknak a kiegészítése lehet a cél, ebben ugyanis elvileg más sportágak kapnak helyet. A beruházás drágább része az első ütemben megépülő stadion lesz, aminek kivitelezését 4,2 milliárdért vállalta a Fejér-B.Á.L.-Épkar kettős. Ennyi pénzből

  • elbontják a területen lévő öltözőépületet, illetve stadiont,
  • felhúznak egy új főépületet,
  • kialakítanak egy élőfüves nagypályát körülötte egy bő 1300 fős lelátóval,
  • építenek egy futókört, valamint egy felnőtt játszóteret, és
  • kialakítanak parkolókat, illetve kerékpártárolókat is.

Emellett elvileg egy 100-140 fős vendéglátóegységnek is hagynak helyet, bár a kiírásból az nem derül ki pontosan, hogy ebből mit kell megvalósítania a kivitelezőnek.

A második ütem már kisebb falat: 1,1 milliárdért húz fel egy multifunkcionális épületet a nyertes konzorcium. Az új csarnokban lesz egy tenisz-, négy squash- és egy műfüves focipálya is, illetve közvetlenül hozzá csatlakozik majd egy fedetlen teniszpálya. A mostani kiírásból kimaradt azonban az eredeti tervekben még szereplő wellness részleg, így hiába drágult a projekt, ez valószínűleg nem épül meg.

Bár az Épkar és a Fejér B.Á.L. is szépen fejlődött az elmúlt években, az ötmilliárdos megbízás elég jelentősnek számít a cégek életében. Különösen igaz ez a Mészáros Lőrinc két lánya és fia tulajdonában lévő, három éve alapított felcsúti vállalkozásra, amelynek még tavalyi teljes árbevétele is csak a duplája volt ennek az összegnek.

 

Nem az érdi komplexum az egyetlen komolyabb sportberuházás, amelynél előrelépés történt a napokban: eredményt hirdettek a Bozsik stadion építésére kiírt tenderen is, amely az Érden vesztes Záévnek is nyújthat némi vigaszt. Az új kispesti arénát ugyan a Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. és a West Hungária Bau Kft. kettőse építheti, alvállalkozóként azonban a zalai építőipari céget is bevonják.

A kispesti stadion egyébként szintén jóval drágább lesz a tervezettnél, hiszen míg az eredeti tervekben csak 5 milliárdos költséggel számoltak, a befutó konzorcium 11,8 milliárdért vállalta a munkát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSoha nem volt ennyi pénz az építőiparban, figyelnek is, kihez kerülMészáros Lőrinc és Szíjj László építőipari cégei 8-szor, 10-szer magasabb profitrátával működnek, mint a nagy nemzetközi konszernek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Bozsik Stadion Érd érdi sportcsarnok Fejér B.Á.L. Mészáros Lőrinc Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.