Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. október 11. 12:49 Közélet

Stadiont építenek Érden Mészáros Lőrinc gyerekei

A korábban emlegetett összegnél jóval drágábban épül Érden stadion és multifunkcionális sportközpont – derül ki egy a közbeszerzési adatbázisba feltöltött dokumentumból. A létesítményre ugyanis eredetileg 3,3 milliárd forintot különített el a kormány a Modern Városok Program keretében, ám a beruházás miatt kiírt közbeszerzésre beérkező legalacsonyabb ajánlat több mint másfélszer ennyi, 5,3 milliárd forint volt.

A két szakaszra bontott fejlesztést a Mészáros Lőrinc gyermekei által tulajdonolt Fejér-B.Á.L. Zrt. és a szintén kormányközeli Épkar Zrt. alkotta konzorcium nyerte el. Bár a végül befutó duó mellett három másik cég is indult a tenderen, ezek közül kettőt azonban kizártak. A győztesen kívül egyetlen érvényes ajánlatot leadó, a stadionépítés területén egyébként komoly tapasztalattal rendelkező rivális, a Záév Zrt. pedig a Fejér-B.Á.L.-Épkar kettősnél is jó 700 millióval drágábban vállalta volna csak a munkát.

A sportközpont építéséről, illetve állami támogatásáról még 2016 áprilisában döntött a kormány, ekkor bízták meg a Nemzeti Sportközpontokat (NSK) a beruházás lebonyolításával, és ekkor különítették el a 3,29 milliárd forintot is a projektre. Annak érdekében, hogy a fejlesztés mielőbb megvalósuljon, a beruházást rögtön nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánították.

Bár pár nappal később a terveket is bemutatták, a gyorsítás mégsem sikerült maradéktalanul. Az eredeti elképzelés ugyanis az volt, hogy a sportközpont már 2017 őszén állni fog, azonban az NSK-nak a építési engedélyezési terv felhasználási jogát is csak 2017 májusában sikerült megszereznie az érdi önkormányzattól. Az építési beruházásról szóló közbeszerzés kiírására pedig újabb 10 hónapot kellett várni, ráadásul a tender feltételein ezt követően is még kétszer módosítottak.

Az új sportlétesítmény egyébként egy szintén a közelmúltban átadott hasonló komplexum tőszomszédságában épül meg.

A kiszemelt területtől légvonalban nagyjából 600 méterre található ugyanis az Érd Aréna, amiben uszoda és kézilabdapálya is van. A létesítmény honlapja szerint az „érdi közösségi és sportélet színterévé váló komplexum 2013-ban tao-támogatás segítségével került az Érdi Sport Kft. tulajdonába és nyitotta meg kapuit”. Azóta az arénában játssza nemzetközi meccset a helyi kézicsapat, volt itt már röplabda Európa Liga-meccs és Magyar Kupa-döntő, szinkronúszóverseny, vízilabdameccs és kézilabda Eb-selejtező is. A komplexum mellett ráadásul épp most húznak fel egy jégcsarnokot is, ahol a jövőben elvileg hokimeccseket is játszhatnak.

Az új sportközponttal vélhetően ezeknek a funkcióknak a kiegészítése lehet a cél, ebben ugyanis elvileg más sportágak kapnak helyet. A beruházás drágább része az első ütemben megépülő stadion lesz, aminek kivitelezését 4,2 milliárdért vállalta a Fejér-B.Á.L.-Épkar kettős. Ennyi pénzből

  • elbontják a területen lévő öltözőépületet, illetve stadiont,
  • felhúznak egy új főépületet,
  • kialakítanak egy élőfüves nagypályát körülötte egy bő 1300 fős lelátóval,
  • építenek egy futókört, valamint egy felnőtt játszóteret, és
  • kialakítanak parkolókat, illetve kerékpártárolókat is.

Emellett elvileg egy 100-140 fős vendéglátóegységnek is hagynak helyet, bár a kiírásból az nem derül ki pontosan, hogy ebből mit kell megvalósítania a kivitelezőnek.

A második ütem már kisebb falat: 1,1 milliárdért húz fel egy multifunkcionális épületet a nyertes konzorcium. Az új csarnokban lesz egy tenisz-, négy squash- és egy műfüves focipálya is, illetve közvetlenül hozzá csatlakozik majd egy fedetlen teniszpálya. A mostani kiírásból kimaradt azonban az eredeti tervekben még szereplő wellness részleg, így hiába drágult a projekt, ez valószínűleg nem épül meg.

Bár az Épkar és a Fejér B.Á.L. is szépen fejlődött az elmúlt években, az ötmilliárdos megbízás elég jelentősnek számít a cégek életében. Különösen igaz ez a Mészáros Lőrinc két lánya és fia tulajdonában lévő, három éve alapított felcsúti vállalkozásra, amelynek még tavalyi teljes árbevétele is csak a duplája volt ennek az összegnek.

 

Nem az érdi komplexum az egyetlen komolyabb sportberuházás, amelynél előrelépés történt a napokban: eredményt hirdettek a Bozsik stadion építésére kiírt tenderen is, amely az Érden vesztes Záévnek is nyújthat némi vigaszt. Az új kispesti arénát ugyan a Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. és a West Hungária Bau Kft. kettőse építheti, alvállalkozóként azonban a zalai építőipari céget is bevonják.

A kispesti stadion egyébként szintén jóval drágább lesz a tervezettnél, hiszen míg az eredeti tervekben csak 5 milliárdos költséggel számoltak, a befutó konzorcium 11,8 milliárdért vállalta a munkát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSoha nem volt ennyi pénz az építőiparban, figyelnek is, kihez kerülMészáros Lőrinc és Szíjj László építőipari cégei 8-szor, 10-szer magasabb profitrátával működnek, mint a nagy nemzetközi konszernek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Bozsik Stadion Érd érdi sportcsarnok Fejér B.Á.L. Mészáros Lőrinc Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Fabók Bálint
2024. március 19. 04:34 Adat, Közélet

Valóban fontos összetevőnek tűnik a Fidesz sikerességében a munkalapú társadalom

Adatok is azt mutatják, hogy van összefüggés a foglalkoztatási ráta növekedése és a Fideszre való szavazási hajlandóság között.

Stubnya Bence
2024. március 14. 17:04 Közélet

Aláírták a rákosrendezői ingatlanfejlesztés szerződését, a főváros kikéri a budapestiek véleményét

Február közepén megindult a projekt előkészítése, a környékbeli szolgálati lakásokban lakók 30 napot kaptak arra, hogy új lakóhelyet találjanak maguknak.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.

Fontos

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.