Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2018. szeptember 29. 15:55 Közélet

Egyéni vállalkozó pilóták vezettek több száz fős utasszállítókat

A szabadpiaci verseny legnagyobb előnye, hogy csökkennek az árak és nő a színvonal. Tankönyvi példája lehet ennek a polgári repülés: az Európai Unió jelentős munkával lebontotta a korábbi monopóliumokat, egyre több magánvállalkozás jelent meg a korábban szinte teljesen állami mamutcégek által elfoglalt piacon. Az árak csökkentek, a légiutas-forgalom pedig egyre nő. A szolgáltatási színvonal már nem biztos, hogy szintén javult, ezt jelzik a fapados cégek csomag- és ügyfélpanasz-kezelésével kapcsolatos gyakori problémák.

A gazdasági haszon azonban könnyen kiszámítható: a fogyasztók annyit nyertek, amennyivel olcsóbbak lettek a jegyek, illetve a többletrepülés lehetőségét. Ha kicsit bővebben nézzük a hatásokat, akkor már nem mindenki örülhet ennyire: a környezet például nagyon rosszul járt, hiszen a 10 kilométeres utazási magasságban nagyságrendekkel nagyobb a szén-dioxid-kibocsátás hatása a globális felmelegedésre, mint a földön. Ráadásul eleve sokkal több szén-dixoid keletkezik a repülés során, mint a felszíni közlekedésnél.

A légi liberalizáció másik vesztesei a munkavállalók voltak. Míg korábban nemcsak pilótának, de légiutas-kísérőnek lenni is magas presztízsű és jól fizetett szakma volt, ma már közel sincs így, a társaságok pedig egyre több trükkel igyekeznek a bérköltségeiket csökkenteni.*Korábban persze jóval kevesebben dolgozhattak ezekben a szakmákban, mint manapság. Még a légi iparban járatos szakértőket is meglepte azonban, hogy

a LOT lengyel állami légitársaság egyéni vállalkozóként foglalkoztatott pilótákat és légiutas-kísérőket, hogy kevesebb adót és járulékot kelljen fizetnie.

A Gazeta Pravna beszámolója szerint a lengyel munkaügyi hivatal kötelezte a céget, hogy a vállalkozói helyett kössön munkaszerződést az alkalmazottaival. Mivel a pilótáknak és a légiutas-kísérőknek is a cég szabályzatát kell betartaniuk, teljesen egyértelmű a hatóságok szerint, hogy alkalmazottak, nem pedig vállalkozók. Ahogyan az is nyilvánvaló, hogy nem a saját munkaeszközük az átszámítva több tízmilliárd milliárd forintba kerülő, akár több száz embert szállító repülőgép.

Ryanair-módszerek

Valahol ugyanakkor érthető a LOT próbálkozása, hiszen olyan versenytársakkal szemben kell talpon maradnia, mint a Ryanair, amely szintén kreatívan szokta értelmezni a szabályokat. Ahogy arról a Politico is beszámolt, a Ryanairnek is komoly gondjai akadhatnak még a hatóságokkal. A társaság összes repülőgépe Írországba van bejegyezve, függetlenül attól, hogy hol van a bázisa. Ezzel nem is lenne probléma, azért is egyszerűsítették az egységes európai légteret, hogy bármely ország gépe bárhol repülhessen. A társaság azonban erre vezeti vissza, hogy minden alkalmazottja a laza, a cégeknek kedvező ír munkajog alá tartozik – kivéve a britek.

Hiába kötnek az Egyesült Királyságban helyi szerződéseket, probléma bőven akad. Parlamenti meghallgatásra is hívták a céget, amelyre azonban nem ment el, a megküldött adatokat pedig nem tartják igaznak a brit parlamenti képviselők. Hiába írta nekik a cég, hogy átlagosan bruttó évi 24 és 40 ezer eurót keres náluk egy légiutas-kísérő, a képviselők szerint ez egyszerűen nem lehetséges a megismert szerződések alapján – írta a Guardian. A bizottság elég éles nyilatkozatban ítélte el a cég nehezen átlátható fizetési gyakorlatát, és felkérte az adóhivatalt további vizsgálatokra.

A szakszervezetek a sztrájkok során részben ezt szerették volna megváltoztatni, hogy azt a munkajogot vegye a cég figyelembe, ahol az alkalmazott él, és ahonnan minden nap felszáll, azaz a bázisállomás szerintit. Ezzel azonban nagy gondban lenne a Ryanair fapados modellje, ugyanis hirtelen tisztességesebb munkafeltételeket kellene biztosítani, például több szabadnapot, emellett magasabb társadalombiztosítási járulékot kellene fizetni.

A szakszervezetekkel és a követelésekkel szemben nem túl elegánsan lép fel a cég: Olav Leeman holland pilótájukat, aki a pilóták szakszervezetének egyik vezetője volt, és a cégvezetéssel a tárgyalásokat vezette, augusztusban elbocsátották

Vonzó kiskapuk

A légitársaságok esete is rávilágít, hogy egyszerűbb lehet a munkavállalói jogok kreatív értelmezésével versenyelőnyre szert tenni, mint más vállalati fejlesztéssel. Már csak azért is lehet ez racionális üzleti döntés, mert a határokon átnyúló, bonyolult jogi konstrukciók esetén vagy nagyon sokáig tart, amíg a hatóságok reagálnak, vagy egyáltalán nem lépnek – így az kerül üzleti hátrányba, aki nem használja ki a kiskapukat.

Az Európai Unióban 1,4 millióan dolgoznak a légitársaságoknál és további félmillióan a reptereken. Magyarországról nincsenek pontos adataink, a légi személyszállítást végző magyarországi bejegyzésű cégeknél*TEÁOR 5310 évente egyre többen dolgoznak, de még mindig csak 1220-an. Feltehetően ennél jóval több magyar dolgozik külföldi cégeknél akár Magyarországról, akár más uniós országban lakva, de az arab légtarságoknál is akár több százan lehetnek.

 

Az Európai Bizottság már 2015-ben készíttetett egy tanulmányt a légi közlekedés munkaügyi helyzetéről. Az derült ki, hogy a fizetések stagnáltak az iparágban 2000 és 2013 között, az első időszak növekedése után 2007-től a bérek évről-évre enyhén csökkentek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet fapados légiutas-kísérő lot Ryanair Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.