Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. szeptember 28. 06:49 Élet, Közélet

Ott tartunk, hogy egy gumiszabállyal védhetik Mészáros Lőrincet és barátait egy adriai jachton

Felbecsülhetetlenül fontos cikkel jelentkezett nemrég az Átlátszó, amikor egy magánrepülő és egy luxusjacht követésével bepillantást engedett a NER-elit hétköznapjaiba. Adatokkal, fotókkal és videókkal támasztotta alá mindazt, amit eddig is gondolni lehetett azokról, akik a felvételeken szerepelnek.

Kétség sem férhet hozzá, hogy az Átlátszó anyagain látható emberek mind közéleti szereplők, Orbán Viktor miniszterelnöktől kezdve Mészáros Lőrincen, a lányán vagy Homolya Róbert MÁV-elnökön keresztül egészen Szíjj Lászlóig, aki már csak az üzleti életben játszott meghatározó szerepe miatt is ebbe a jogi kategóriába tartozik. Egy esetleges perben valószínűleg egyikük sem tudna kibújni a kötelezettség alól, hogy a közéletben játszott szerepe miatt a szokásosnál jóval nagyobb mértékben kénytelen a magánszféráját megnyitni a nyilvánosság előtt.

A kérdés már csak az, hogy mekkora ez a mérték, különösen annak fényében, hogy a nyár közepén egy olyan új törvény lépett életbe, amely igazi gumiszabály, és a magánélet védelmére hivatkozva próbálja átírni a korábbi játékszabályokat.

Spéder és a Gój Motorosok

A közéleti szereplő minősítése és a magánszféra megsértésének “mélysége” szinte mindig egyedi elbírálás alá esik a bírósági ügyekben. Ebből a szempontból igazi iránymutató eset például Spéder Zoltán ügye, amelyben a bankár-üzletember pert nyert a TV2-vel szemben, amikor a csatorna paparazzi fotókat közölt róla.

A TV2 a perben azzal érvelt, amellyel hasonló esetekben mindig szoktak: a közéleti szereplő képmáshoz való jogának védelme szükséges és arányos mértékben korlátozható a közügyek szabad vitatásához való jogok gyakorlása érdekében. A két kulcsszó a szükséges és az arányos, lényegében ezt kellett akkoriban mérlegelnie a bíróságnak. Mivel a fotóknak nem sok köze volt bármilyen közügy kiderítéséhez, annál inkább Spéder vélt, adott esetben nem is korrekten bemutatott magánügyeinek kiteregetéséhez, a döntés egyértelmű volt.

Ezzel szemben egy másik korábbi eset ellenkező előjellel ért véget. Amikor a Gój Motoros Egyesület tagjait Brüsszelben lefotózták, akkor nemcsak a tagoknak, de még a jelenlévő hozzátartozóknak is le kellett mondaniuk a képmáshoz való jogukról. Az ok ebben az esetben az volt, hogy a képek szereplői egy európai parlamenti képviselő vendégei voltak, vagyis a számlát közpénzből fedezték.

Mészáros és társai

Visszatérve a Mészáros családra, a barátokra és a luxusjachtra, bár érzetünk azt diktálja, hogy ebben az esetben is közpénzből, vagy legalábbis onnan átlényegült magánvagyonból fedezték a hajóutat, ez jogilag már egyáltalán nem könnyen levezethető összefüggés. Az sem egyszerűsíti a helyzetet, hogy nem tudjuk, Mészárosé-e a jacht vagy sem.

Emellett persze érzetünk azt is diktálja, hogy a jachton a közéleti szereplők (közvetve) közpénzből dorbézolnak, csakhogy jogi értelemben a paparazzi tevékenység indokolhatóságához sokkal inkább azt lehet szükséges bizonyítani, hogy amit látunk, az kevésbé a magánügyek, mintsem a közügyek kiteregetése – magyarázta nekünk egy adatjogász.

A helyzet azonban nem ezért, hanem sokkal inkább a nyáron elfogadott új szabályok miatt lehet érdekes.

A parlament ugyanis július 20-án megszavazta azt a jogszabályt, amely többek között kimondja, hogy a közszereplők személyiségi jogait újabban már a közügyek szabad vitatása céljából sem lehet korlátozni, ha az az adott személy magán- és családi életének, valamint otthonának sérelmével jár. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a közszereplő magán- vagy családi életével kapcsolatos tevékenység nem számít közügynek.

Ha tehát Mészáros Lőrinc a luxushajón a szabadidejét töltötte, akkor ez könnyen magánéleti tevékenységnek minősíthető, és ennek paparazzi módon történő, például drónos megfigyelése jogilag elég problémásnak látszik. Az új törvény javaslatát egyébként Trócsányi László igazságügyi miniszter június 26-án nyújtotta be, véletlenül vagy sem, de éppen abban időszakban, amikor az Átlátszó nyár elejétől már dolgozott az említett sztorin.

Felkészültek a perre

A jachtozás és a magánrepülőzés így most elég látványosan mutatja meg, hogy a magánélet védelmének szlogenje alatt a magyar jogalkotás hogyan próbálja ellehetetleníteni a közszereplők szemmel tartását. Ha nyaralni megy, akkor nem szabad drónnal zavarni a közszereplőt, akkor sem, ha a luxushjachton informálisan üzletel. A vitás esetek megítélése a bíróra van bízva, és bár a törvény beterjesztésekor a TASZ szakvéleménye az volt, hogy új, vagyis a jogrendszerben eddig nem létező szabályt alig találni benne, a szervezet már akkor leszögezte, hogy a szöveg mégis hordozhatja azt a veszélyt, hogy a bíróságok majd erre is figyelemmel lesznek, amikor ítélkeznek.

Az Átlátszónál egyébként azt mondták nekünk, tisztában vannak vele, hogy a magánélet védelméről szóló törvénynek olyan értelmezés is adható, ami közéleti relevancia esetén is megtiltja a magánélet körébe tartozó információk közzétételét, de úgy gondolják, hogy ha máshol nem, az Alkotmánybíróságon vagy az Emberi Jogok Európai Bíróságán megnyernének egy esetleges pert.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet jacht közszereplő magánélet megfigyelés Mészáros Lőrinc Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.