Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. szeptember 20. 15:34 Állam, Világ

Viszlát, gyors globális gazdasági növekedés

Tetőzött a globális gazdasági növekedés, most már a lassulás jön – erre jutott az OECD legújabb jelentésében, amiben a világgazdaság állapotát követi. A szervezet arra számít, hogy idén és jövőre is 3,7 százalék lesz a világgazdaság növekedése, ami 0,1, illetve 0,3 százalékkal alacsonyabb, mint amit az előző, májusi jelentésben jósoltak. A G20 országcsoport szinte összes tagjánál lerontották a növekedési várakozásokat néhány tizedszázalékkal.

A szervezet szerint a politikusok rontották el a tavaly még ünnepelt szinkronizált globális növekedést – tehát hogy az USA, Európa és a Távol-Kelet gazdaságai egyszerre voltak felívelő szakaszban. A lassulás oka elsősorban a kereskedelmi háború, tehát a politikai bizonytalanság és a világkereskedelem visszaesése. Ez a folyamat már nem csak várható, hiszen már most érzékelhető többféle gazdasági mutatóban. Az OECD szerint a kereskedelmi háborút folytató országokon belül különösen az alacsonyabb jövedelmű háztartások életminősége romolhat.

Szintén a politikai helyzet miatt visszatérhet a 2010-es évek elejét megkeserítő euróválság is. Az olasz kormány a kiadások emelését és az adók csökkentését tervezi, emiatt az olasz államkötvények értéke és így az ország bankszektora is lefelé vette az irányt. Az európai-brit kereskedelmi és pénzügyi viszonyoknak sem fog jót tenni egy esetleges kaotikus Brexit, igaz, ez Nagy-Britanniának jobban fájna, mint az EU-nak.

A bizonytalanság rosszat tesz a beruházásoknak, amelyek már most is alacsonyabbak a tíz éves válság előtti szintnél. Ráadásul most már lassan szigorítania kell az országoknak a monetáris politikán, ami végzetes az olyan devizában eladósodott országoknak, mint Törökország vagy Argentína. Az OECD szerint

csak akkor lehetne megmenteni a világgazdasági konjunktúrát, ha a politikusok észbe kapnának, és a protekcionizmus felől újra a szabályalapú nemzetközi rend irányába fordulnának.

A májusi jelentés 4,4, illetve 3,6 százalékos növekedést várt Magyarországon idén és jövőre, és a munkaerőhiány, illetve a kapacitások kihasználtságának növekedése miatt a gazdaság túlhevülésétől tartott (pdf). A szeptemberi időközi jelentésben nem frissítették a magyar előrejelzést. De a magas külkereskedelmi kitettség és a sok külső adósság miatt további kockázatok is leselkednek Magyarországra.

Állam Világ Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Jandó Zoltán
2018. december 10. 11:49 Állam

A játékokat nem Lappföldről, hanem a szomszédból hozza a Mikulás Magyarországra

Gazdasági jelentőségéhez képest kifejezetten fontos szerepet játszik a globális játékiparban Kelet-Közép-Európa, Magyarország is a húsz legnagyobb exportőr között van.

Jandó Zoltán
2018. december 9. 07:54 Állam, Pénz

Budakalász az új Felcsút, 2,5 milliárdos sportkollégium épül az Omszki-tó mellett

Az idei tao-rekorder eddig a Budakalászi Kézilabda Zrt., amely számára a kézilabda-szövetség a napokban hagyott jóvá egy közel 2,2 milliárdos programot.

Wiedemann Tamás
2018. december 7. 11:33 Állam

Orbánnak nem sikerült az áttörés, a németeknek igen

Ugyanolyan esélyekkel indultunk, Magyarországon azonban még konjunktúra idején sem sikerült megállítani az eladósodást.

Fontos

Kasnyik Márton
2018. december 8. 07:49 Podcast

Középiskolásokkal kísérleteznének magyar közgazdászok

Mi köze a pillecukor-evésnek ahhoz, hogy valaki mekkora sikert ér el az életben? Horn Dániel és Kiss Hubert János a G7 podcast vendégei.

Jandó Zoltán Wiedemann Tamás
2018. december 7. 06:58 Állam

Nem mehetett volna át a versenyhivatalon a fideszes médiafúzió, ezért lépett a kormány

A GVH egyszer már megtiltotta olyan sajtótermékek egy kézbe kerülését, amiket most a Fidesz-közeli médiaalapítvány szerez meg. A hirdetési piac közel felét ellenőrizheti egyetlen szervezet.

Rigó Anita
2018. december 6. 17:25 Állam

Palkovics mégsem ment el az MTA közgyűlésére, helyette bejelentette, hogy pénzmegvonással bünteti az akadémiát

A minisztert nem izgatja nagyon, hogyan sikerül majd a kutatóintézetek alapfinanszírozását biztosítani a jövő év elején. Bizonytalan az MTA helyzete.