Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. szeptember 20. 15:34 Állam, Világ

Viszlát, gyors globális gazdasági növekedés

Tetőzött a globális gazdasági növekedés, most már a lassulás jön – erre jutott az OECD legújabb jelentésében, amiben a világgazdaság állapotát követi. A szervezet arra számít, hogy idén és jövőre is 3,7 százalék lesz a világgazdaság növekedése, ami 0,1, illetve 0,3 százalékkal alacsonyabb, mint amit az előző, májusi jelentésben jósoltak. A G20 országcsoport szinte összes tagjánál lerontották a növekedési várakozásokat néhány tizedszázalékkal.

A szervezet szerint a politikusok rontották el a tavaly még ünnepelt szinkronizált globális növekedést – tehát hogy az USA, Európa és a Távol-Kelet gazdaságai egyszerre voltak felívelő szakaszban. A lassulás oka elsősorban a kereskedelmi háború, tehát a politikai bizonytalanság és a világkereskedelem visszaesése. Ez a folyamat már nem csak várható, hiszen már most érzékelhető többféle gazdasági mutatóban. Az OECD szerint a kereskedelmi háborút folytató országokon belül különösen az alacsonyabb jövedelmű háztartások életminősége romolhat.

Szintén a politikai helyzet miatt visszatérhet a 2010-es évek elejét megkeserítő euróválság is. Az olasz kormány a kiadások emelését és az adók csökkentését tervezi, emiatt az olasz államkötvények értéke és így az ország bankszektora is lefelé vette az irányt. Az európai-brit kereskedelmi és pénzügyi viszonyoknak sem fog jót tenni egy esetleges kaotikus Brexit, igaz, ez Nagy-Britanniának jobban fájna, mint az EU-nak.

A bizonytalanság rosszat tesz a beruházásoknak, amelyek már most is alacsonyabbak a tíz éves válság előtti szintnél. Ráadásul most már lassan szigorítania kell az országoknak a monetáris politikán, ami végzetes az olyan devizában eladósodott országoknak, mint Törökország vagy Argentína. Az OECD szerint

csak akkor lehetne megmenteni a világgazdasági konjunktúrát, ha a politikusok észbe kapnának, és a protekcionizmus felől újra a szabályalapú nemzetközi rend irányába fordulnának.

A májusi jelentés 4,4, illetve 3,6 százalékos növekedést várt Magyarországon idén és jövőre, és a munkaerőhiány, illetve a kapacitások kihasználtságának növekedése miatt a gazdaság túlhevülésétől tartott (pdf). A szeptemberi időközi jelentésben nem frissítették a magyar előrejelzést. De a magas külkereskedelmi kitettség és a sok külső adósság miatt további kockázatok is leselkednek Magyarországra.

Állam Világ Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Váczi István Jandó Zoltán
2018. október 19. 07:01 Állam

Tarlós megfúrta, nem lesz gigantikus teniszstadion a Margitszigeten

Úgy nézett ki, hogy a kormány mindenáron megépíti a 26 méter magas arénát, de Fürjes Balázs államtitkár közölte, hogy a főpolgármesternek sikerült megakadályoznia. De más is közrejátszhatott.

Kasnyik Márton
2018. október 18. 10:56 Állam

A kormány egy éve még nagyon büszke volt a lakástakarék-rendszer sikerére

Közel százszor annyi energiamegtakarításra számítottak az ltp-rendszer eredményeként, mint a csok-rendszer miatt.

Bucsky Péter
2018. október 18. 07:04 Állam

A keleti nyitás miatt érkező külföldi diákokra a sokszorosát költi a magyar állam, mint a hazaikra

Becslésünk szerint idén már tízmilliárd forintnál is többet költ a magyar állam ötezer, főként szegény országokból érkező diákra. Eközben a magyar diákokra egyre kevesebb jut.

Fontos

Jandó Zoltán
2018. október 20. 07:58 Piac

Van egy nagyon egyszerű ok, ami miatt nem vesznek Magyarországon elektromos autót

Magyarországon 250, Hollandiában 5 kilométerenként van egy töltőállomás. Az infrastruktúra hiánya nem csak nálunk visszatartó erő.

Kasnyik Márton
2018. október 19. 11:22 Élet, Pénz

A bíróság felvetette a felügyelet felelősségét a Buda-Cash ügyben

Börtönbe kerül a Buda-Cash igazgatósága, és a vagyonukat is elkobozzák, sőt, a családtagjaikét is.

Torontáli Zoltán
2018. október 19. 09:22 Élet, Világ

Aki csak takarítani ment ki Londonba, annak gyötrelmes a hazatérés

A hazatérők visszailleszkedése szempontjából sokat számít, hogy kudarc vagy siker a kint töltött idő.