Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. szeptember 20. 11:33 Közélet

Nem készül el Deutschék 30 milliárdos sportkomplexuma a zsidó olimpiára

Bár a hivatalos kormánydöntés csak a következő napokban születik meg, mostanra lényegében biztossá vált, hogy nem ott rendezik a 2019-es budapesti Európai Maccabi Játékokat (EMG), ahol tervezték. Az eredeti elképzelés az volt, hogy az eseményre egy 30 milliárdos sportkomplexumot húznak fel a fővárosi 8. kerületben, a volt Taurus gyár területén, közvetlenül az Aréna Pláza mellett.

Az üzemet el is bontották, ennél tovább azonban nem jutott a projekt. A területen most is több embernyi magasságban áll a bontási törmelék, a kivitelezésre kiírt közbeszerzés pedig kétszer is eredménytelen lett. Egy új tender kiírására, a terület rendezésére és a kivitelezésre pedig biztosan kevés a játékok kezdetéig hátralévő 10 hónap. A beruházás érdekes módon egy Fideszen belüli konfliktus miatt húzódhatott el.

Harmincmilliárd egy megkérdőjelezhető beruházásra

Az EMG az európai zsidó közösség multisporteseménye, amit négyévente, mindig két évvel a zsidó olimpiaként emlegetett izraeli Maccabi Világjátékok után rendeznek meg. A legutóbbi európai játékok 2015-ben Berlinben voltak, ezt követően még ugyanennek az évnek a novemberében határoztak arról, hogy a 2019-es szervező Budapest lesz (a másik pályázó Bázel volt, magyar főváros azonban legyűrte a svájci konkurenst).

A döntés után itthon még csak a 2,1 milliárdos szervezési költségről beszélt az akkor még miniszter Lázár János, nem sokkal később kiderült azonban, hogy létesítményfejlesztéseket is tervez a kormány. A kormány már 2016-ban döntött a Kerepesi úti Sportparknak elnevezett komplexumhoz szükséges telkek megvásárlásáról, tavaly júniusban pedig 30 milliárd forintot is meghaladó összeget különítettek el a projektre.

A korábbi gyár miatt a talajszennyezettséget is kezelni kellene

Már akkor sejteni lehetett, hogy a szűkös határidő – a vizes vb-hez hasonlóan – nagyon durván megdobja majd a költségeket, és a 30 milliárdnál is több lehet a végső összeg. Szintén megfogalmazódott kritikaként, hogy a sportparkba megálmodott létesítmények nagy részére valószínűleg nincs is szükség, hiszen hasonlóak épültek az elmúlt években Budapest szerte, ezeket is lehetne használni*A terület nagy részét kül- és beltéri futballpályák foglalták volna el, amiből a Magyar Labdarúgó-szövetség erre irányuló programjának és a tao-rendszernek hála kismillió épült az elmúlt időszakban országszerte. A focin túl ide tervezett versenyszámok többségéhez, mint a kosárlabda, a röplabda, a dzsúdó, a karate vagy éppen az asztalitenisz viszont rendelkezésre áll az infrastruktúra. Cselgáncs vb-t tavaly rendezett Budapest, a 2019-es női röplabda Európa-bajnokságnak pedig társrendezői leszünk. Természetesen egyik helyszíne sem a Kerepesi úti Sportpark. .

Utóbbira az egyetlen ellenérv az volt, hogy ésszerűbb és kényelmesebb a versenyek nagy részét egy helyen megoldani. Ez valószínűleg tényleg így van, ám erősen kérdéses, hogy a kényelem ér-e minimum 30 milliárdot. Épp ezért a kezdetektől sokan úgy gondolták, hogy a sportparkra nem is az EMG, hanem a későbbi hasznosítás miatt van szükség. A létesítmény-együttest ugyanis a játékok után a Deutsch család érdekeltségébe tartozó MTK kapta volna meg, így a már épülő Fradi-városhoz hasonló komplexumhoz jutott volna a másik patinás fővárosi sportegyesület is.

Ez persze nem változtat azon, hogy a beruházásra nincs szükség, mivel már vannak létesítmények.

Sőt a Fradi-város még erősíti is az ilyen alapon érvelők álláspontját, hiszen a Kerepesi úti Sportparktól 2-3 kilométerre épül valami nagyon hasonló.

Ennek ellenére a Taurus-gyárat 2,1 milliárd forintért elbontották, és bár elég későn, az idén április közepén, de a kivitelezésre is kiírtak egy közbeszerzést. Utóbbiról azonban már május elejére kiderült, hogy eredménytelen lett, ahogy a megismételt eljárás is, amelyre egyetlen érvényes ajánlat sem érkezett be.

Drágább lesz, de legalább nem 50 milliárddal

A második tender bukása viszont csak augusztus végén derült ki, amikor már mindössze 11 hónap volt hátra a játékok tervezet rajtjáig. Márpedig ennyi idő még akkor is kevés egy érvényes közbeszerzés lebonyolítására és a létesítmények felhúzására, ha a tendert gyorsított eljárásban folytatják le, a beruházásnál pedig teljesen elengedik a költségeket. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint, ha így nekiállnak a projektnek, akkor valószínűleg legalább kétszer-háromszor többe került volna, és szinte biztosan nem is készül el teljesen időre.

Úgy tudjuk, hogy a második eredménytelen közbeszerzés után ezt az illetékesek is belátták, így végül nem a Kerepesi úti Sportparkban, hanem valahol máshol lesznek a játékok. Azt még nem tudni, hogy pontosan hol, mert a hivatalos kormánydöntés még nem született meg az ügyben.

Természetesen valamennyi érintettet, a kormányhatározatban megnevezett két minisztériumot, a nemzeti vagyonért felelős minisztert, a közbeszerzéseket kiíró Nemzeti Sport Központokat (NSK), illetve a verseny szervezéséért felelős EMG 2019 Kft-t megkerestük kérdéseinkkel, de túl sok információt nem kaptunk. Az eddig felmerült költségeket, a további terveket, és a késés okait is firtató kérdéssorunkra végül csak a szervezők reagáltak. Az ő válaszukból is csak annyi derült ki, hogy a beruházás megvalósítása nem tartozik a hatáskörükbe, erről a kormány fog dönteni, várhatóan valamikor a napokban.

Az egyetlen logikus megoldásnak az tűnik, amit korábban is felvetettek már a sportpark alternatívájaként, hogy a versenyeket szétdobják a városban az erre alkalmas meglévő létesítményekbe. Ez már csak azért sem őrült gondolat, mert bizonyos események így sem 8. kerületben lettek volna: a Margitszigetre is terveztek versenyeket, a golfversenyeket pedig Alcsútdobozon rendezik.

A rendezvények további szétaprózása azonban szinte biztosan megdrágítja a szervezést, hiszen többet kell utaztatni a versenyzőket, több helyszínt kell biztosítani és jó eséllyel a munkaerőigény is nagyobb lesz. Más kérdés, hogy valószínűleg még így is sokkal olcsóbb lesz az EMG, mint ha az eredeti terveknél mondjuk 50-60 milliárddal drágábban építik meg az új sportkomplexumot.

Seszták-Deutsch csata

Mindenesetre a dolog így is kellemetlen, hiszen soha sem jó, ha nem ott rendezik meg a sporteseményt, mint amit a szervezők eredetileg ígértek (volt már ilyen Magyarországon korábban is, a 2006-os úszó Európa bajnokságra például Lágymányoson húztak volna fel egy új uszodát, de ez végül nem jött össze, végül a Margitszigeten rendezték a versenyeket). Különösen igaz ez, ha a beruházás egy politikai konfliktus miatt csúszott, amire több jel is utal.

A folyamatokra rálátó emberek az EMG-t kezdetektől a Deutsch család bizniszeként kezelik. A létesítményeket később megkapó MTK elnöke Deutsch Tamás, az MTK futballcsapatát működtető cég tulajdonosa és ügyvezetője a fideszes politikus testvére Deutsch Péter, és ő irányítja az EMG 2019 Kft-t is*A focicsapatot fenntartó MTK Budapest Zrt. végső tulajdonosa jelenleg nem látható, de azt a céget, amely kézben tartja a vállalat papírjait Deutsch Péter vezeti, és korábban ő is tulajdonolta.. Sőt a szervezőcégben versenyigazgatóként feltűnik Deutsch Balázs is, aki vélhetően Deutsch Péter fia.

Mindennek ellenére – ahogy ez a szervezők válaszából is kiderült – a játékokhoz köthető legnagyobb projektet nem ők kapták meg. A létesítményfejlesztést még a tavalyi kormányhatározat a kabinetből azóta távozó Seszták Miklósra bízta, akinek irányítása alatt viszont hónapok alatt semmi nem történt. Jelzésértékű, hogy a kivitelezésre a közbeszerzést 10 nappal a parlamenti választások után írták ki, akkor, amikor lényegében már biztos volt, hogy Sesztáknak mennie kell a kormányból.

A mostani kudarc ellenére még nem biztos, hogy a Kerepesi úti Sportparkról teljesen lemondtak volna az érintettek. Annyi változott, hogy a Maccabi Játékokat már nem lehet felhasználni a beruházás legitimálására, de ettől az MTK még megkaphatja valamikor a saját sportkomplexumát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.