Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. szeptember 20. 11:33 Közélet

Nem készül el Deutschék 30 milliárdos sportkomplexuma a zsidó olimpiára

Bár a hivatalos kormánydöntés csak a következő napokban születik meg, mostanra lényegében biztossá vált, hogy nem ott rendezik a 2019-es budapesti Európai Maccabi Játékokat (EMG), ahol tervezték. Az eredeti elképzelés az volt, hogy az eseményre egy 30 milliárdos sportkomplexumot húznak fel a fővárosi 8. kerületben, a volt Taurus gyár területén, közvetlenül az Aréna Pláza mellett.

Az üzemet el is bontották, ennél tovább azonban nem jutott a projekt. A területen most is több embernyi magasságban áll a bontási törmelék, a kivitelezésre kiírt közbeszerzés pedig kétszer is eredménytelen lett. Egy új tender kiírására, a terület rendezésére és a kivitelezésre pedig biztosan kevés a játékok kezdetéig hátralévő 10 hónap. A beruházás érdekes módon egy Fideszen belüli konfliktus miatt húzódhatott el.

Harmincmilliárd egy megkérdőjelezhető beruházásra

Az EMG az európai zsidó közösség multisporteseménye, amit négyévente, mindig két évvel a zsidó olimpiaként emlegetett izraeli Maccabi Világjátékok után rendeznek meg. A legutóbbi európai játékok 2015-ben Berlinben voltak, ezt követően még ugyanennek az évnek a novemberében határoztak arról, hogy a 2019-es szervező Budapest lesz (a másik pályázó Bázel volt, magyar főváros azonban legyűrte a svájci konkurenst).

A döntés után itthon még csak a 2,1 milliárdos szervezési költségről beszélt az akkor még miniszter Lázár János, nem sokkal később kiderült azonban, hogy létesítményfejlesztéseket is tervez a kormány. A kormány már 2016-ban döntött a Kerepesi úti Sportparknak elnevezett komplexumhoz szükséges telkek megvásárlásáról, tavaly júniusban pedig 30 milliárd forintot is meghaladó összeget különítettek el a projektre.

A korábbi gyár miatt a talajszennyezettséget is kezelni kellene

Már akkor sejteni lehetett, hogy a szűkös határidő – a vizes vb-hez hasonlóan – nagyon durván megdobja majd a költségeket, és a 30 milliárdnál is több lehet a végső összeg. Szintén megfogalmazódott kritikaként, hogy a sportparkba megálmodott létesítmények nagy részére valószínűleg nincs is szükség, hiszen hasonlóak épültek az elmúlt években Budapest szerte, ezeket is lehetne használni*A terület nagy részét kül- és beltéri futballpályák foglalták volna el, amiből a Magyar Labdarúgó-szövetség erre irányuló programjának és a tao-rendszernek hála kismillió épült az elmúlt időszakban országszerte. A focin túl ide tervezett versenyszámok többségéhez, mint a kosárlabda, a röplabda, a dzsúdó, a karate vagy éppen az asztalitenisz viszont rendelkezésre áll az infrastruktúra. Cselgáncs vb-t tavaly rendezett Budapest, a 2019-es női röplabda Európa-bajnokságnak pedig társrendezői leszünk. Természetesen egyik helyszíne sem a Kerepesi úti Sportpark. .

Utóbbira az egyetlen ellenérv az volt, hogy ésszerűbb és kényelmesebb a versenyek nagy részét egy helyen megoldani. Ez valószínűleg tényleg így van, ám erősen kérdéses, hogy a kényelem ér-e minimum 30 milliárdot. Épp ezért a kezdetektől sokan úgy gondolták, hogy a sportparkra nem is az EMG, hanem a későbbi hasznosítás miatt van szükség. A létesítmény-együttest ugyanis a játékok után a Deutsch család érdekeltségébe tartozó MTK kapta volna meg, így a már épülő Fradi-városhoz hasonló komplexumhoz jutott volna a másik patinás fővárosi sportegyesület is.

Ez persze nem változtat azon, hogy a beruházásra nincs szükség, mivel már vannak létesítmények.

Sőt a Fradi-város még erősíti is az ilyen alapon érvelők álláspontját, hiszen a Kerepesi úti Sportparktól 2-3 kilométerre épül valami nagyon hasonló.

Ennek ellenére a Taurus-gyárat 2,1 milliárd forintért elbontották, és bár elég későn, az idén április közepén, de a kivitelezésre is kiírtak egy közbeszerzést. Utóbbiról azonban már május elejére kiderült, hogy eredménytelen lett, ahogy a megismételt eljárás is, amelyre egyetlen érvényes ajánlat sem érkezett be.

Drágább lesz, de legalább nem 50 milliárddal

A második tender bukása viszont csak augusztus végén derült ki, amikor már mindössze 11 hónap volt hátra a játékok tervezet rajtjáig. Márpedig ennyi idő még akkor is kevés egy érvényes közbeszerzés lebonyolítására és a létesítmények felhúzására, ha a tendert gyorsított eljárásban folytatják le, a beruházásnál pedig teljesen elengedik a költségeket. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint, ha így nekiállnak a projektnek, akkor valószínűleg legalább kétszer-háromszor többe került volna, és szinte biztosan nem is készül el teljesen időre.

Úgy tudjuk, hogy a második eredménytelen közbeszerzés után ezt az illetékesek is belátták, így végül nem a Kerepesi úti Sportparkban, hanem valahol máshol lesznek a játékok. Azt még nem tudni, hogy pontosan hol, mert a hivatalos kormánydöntés még nem született meg az ügyben.

Természetesen valamennyi érintettet, a kormányhatározatban megnevezett két minisztériumot, a nemzeti vagyonért felelős minisztert, a közbeszerzéseket kiíró Nemzeti Sport Központokat (NSK), illetve a verseny szervezéséért felelős EMG 2019 Kft-t megkerestük kérdéseinkkel, de túl sok információt nem kaptunk. Az eddig felmerült költségeket, a további terveket, és a késés okait is firtató kérdéssorunkra végül csak a szervezők reagáltak. Az ő válaszukból is csak annyi derült ki, hogy a beruházás megvalósítása nem tartozik a hatáskörükbe, erről a kormány fog dönteni, várhatóan valamikor a napokban.

Az egyetlen logikus megoldásnak az tűnik, amit korábban is felvetettek már a sportpark alternatívájaként, hogy a versenyeket szétdobják a városban az erre alkalmas meglévő létesítményekbe. Ez már csak azért sem őrült gondolat, mert bizonyos események így sem 8. kerületben lettek volna: a Margitszigetre is terveztek versenyeket, a golfversenyeket pedig Alcsútdobozon rendezik.

A rendezvények további szétaprózása azonban szinte biztosan megdrágítja a szervezést, hiszen többet kell utaztatni a versenyzőket, több helyszínt kell biztosítani és jó eséllyel a munkaerőigény is nagyobb lesz. Más kérdés, hogy valószínűleg még így is sokkal olcsóbb lesz az EMG, mint ha az eredeti terveknél mondjuk 50-60 milliárddal drágábban építik meg az új sportkomplexumot.

Seszták-Deutsch csata

Mindenesetre a dolog így is kellemetlen, hiszen soha sem jó, ha nem ott rendezik meg a sporteseményt, mint amit a szervezők eredetileg ígértek (volt már ilyen Magyarországon korábban is, a 2006-os úszó Európa bajnokságra például Lágymányoson húztak volna fel egy új uszodát, de ez végül nem jött össze, végül a Margitszigeten rendezték a versenyeket). Különösen igaz ez, ha a beruházás egy politikai konfliktus miatt csúszott, amire több jel is utal.

A folyamatokra rálátó emberek az EMG-t kezdetektől a Deutsch család bizniszeként kezelik. A létesítményeket később megkapó MTK elnöke Deutsch Tamás, az MTK futballcsapatát működtető cég tulajdonosa és ügyvezetője a fideszes politikus testvére Deutsch Péter, és ő irányítja az EMG 2019 Kft-t is*A focicsapatot fenntartó MTK Budapest Zrt. végső tulajdonosa jelenleg nem látható, de azt a céget, amely kézben tartja a vállalat papírjait Deutsch Péter vezeti, és korábban ő is tulajdonolta.. Sőt a szervezőcégben versenyigazgatóként feltűnik Deutsch Balázs is, aki vélhetően Deutsch Péter fia.

Mindennek ellenére – ahogy ez a szervezők válaszából is kiderült – a játékokhoz köthető legnagyobb projektet nem ők kapták meg. A létesítményfejlesztést még a tavalyi kormányhatározat a kabinetből azóta távozó Seszták Miklósra bízta, akinek irányítása alatt viszont hónapok alatt semmi nem történt. Jelzésértékű, hogy a kivitelezésre a közbeszerzést 10 nappal a parlamenti választások után írták ki, akkor, amikor lényegében már biztos volt, hogy Sesztáknak mennie kell a kormányból.

A mostani kudarc ellenére még nem biztos, hogy a Kerepesi úti Sportparkról teljesen lemondtak volna az érintettek. Annyi változott, hogy a Maccabi Játékokat már nem lehet felhasználni a beruházás legitimálására, de ettől az MTK még megkaphatja valamikor a saját sportkomplexumát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Stubnya Bence
2024. március 14. 17:04 Közélet

Aláírták a rákosrendezői ingatlanfejlesztés szerződését, a főváros kikéri a budapestiek véleményét

Február közepén megindult a projekt előkészítése, a környékbeli szolgálati lakásokban lakók 30 napot kaptak arra, hogy új lakóhelyet találjanak maguknak.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.

Fontos

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.