Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. szeptember 12. 06:57 Közélet, Pénz

Az MLSZ asszisztálásával tűnt el a tao-pénzzel a fideszes polgármester

– Azt a pénzt elcapcarazták.
– És ezt itt mindenki tudja?
– Mindenki.
– És azt is tudják, hogy kik capcarázták el?
– Azt is.
– Akkor csak az MLSZ nem tudja?
– Szerintem azok is tudják, csak azok meg nem csinálnak semmit.

 

A fenti – helyiek véleményét elég jól tükröző – párbeszéd a szigetvári futballpálya tőszomszédságában hangzott el. A szebb napokat látott létesítményt 2016 nyaráig az a Zrínyi Miklósról elnevezett helyi sportegyesület használta, amelyről a G7.hu írt már korábban. A ZMSE ugyanis az egyike volt azon kevés sportszervezetnek, amelyet a Magyar Labdarúgó Szövetség a korábbi évek visszaélései miatt 2018 elején kizárt a tao támogatási rendszerből.

Persze ekkor ez már senkit nem zavart, mivel az egyesületet 2017 végére felszámolták. Ráadásul úgy, hogy az eljárás során benyújtott követeléséből senki egy fillért sem kapott meg, még a NAV és a kormányhivatal sem, pedig a felszámoló tájékoztatása szerint a ZMSE nekik is tartozott. Az egyesületnek azonban papíron semmilyen vagyona nem volt.

A szigetvári futballpálya

Mindez azért nagyon érdekes, mert az MLSZ nem véletlenül zárta ki a tao-támogatási rendszerből a szigetváriakat: a ZMSE 2011 és 2016 között több mint 62 millió forinthoz jutott úgy, hogy különböző cégek az államkassza helyett nekik utalták a nyereségük után fizetendő adót*A tao-támogatási rendszer lényege, hogy a nyereséges vállalatok nem az államkasszába utalják a profitjuk után fizetendő társasági adót (tao), hanem egy általuk választott sport- vagy kulturális szervezetnek adják azt. Korábban a kormányzat álláspontja az volt, hogy ezek vállalati támogatások, tavaly azonban a Kúria is kimondta, hogy közpénz.. Ennek maradékát, illetve az egyéb vagyonelemeket azonban a felszámolónak nem sikerült megtalálnia, egyrészt azért, mert az egyesület soha nem adott le beszámolót, másrészt mert nem tudták felvenni a kapcsolatot az egyesület vezető tisztségviselőjével. Azzal a vezető tisztségviselővel, aki történetesen 2010 és 2014 között Szigetvár fideszes polgármestere volt, és akit egy másik ügyben épp a közelmúltban ítéltek felfüggesztett börtönbüntetésre*nem jogerősen..

Ráugrottak a taóra

A ZMSE-nél valamikor 2010-ben kezdődtek el azok a furcsaságok, amelyek végül az egyesület felszámolásához és a pénz elpárolgásához vezettek. A focicsapat már ekkor is anyagi gondokkal küzdött, nyolc éve is arról cikkeztek, hogy mivel az önkormányzati források elapadtak, végveszélybe került a klub, és emiatt a megye 1-ben sem biztos, hogy el tud indulni.

Végül azonban mégis elindultak ebben és a következő néhány idényben is. A problémák megoldásában pedig szinte biztosan szerepe volt annak, hogy az egyesület elnöki pozícióját 2011 májusában a város polgármestere, Kolovics János vette át. A fideszes politikus irányítása alatt valahogy sikerült rendezni a pénzügyi helyzetet*Ha ez nem történik meg, akkor valószínűleg nem kapta volna meg az indulási jogot a csapat., ám hogy miként, azt nem kötötték a nagyközönség orrára. Bár az egyesületnek törvényi kötelezettsége lett volna évente beszámolni gazdálkodásáról, ezt sem ekkor, sem a későbbiekben nem tette meg*Ez már önmagában jogsértő, hiszen gazdálkodásukról a civil szervezeteknek is be kell számolniuk, ám ezt egy-két évvel ezelőttig – amíg a kormányzatnak egyéb okokból fontos nem lett – nem ellenőrizték túl komolyan. A bevallást az egyesületeknek az Országos Bírósági Hivatalhoz kell beküldeniük, de az OBH most is csak azt vizsgálja, hogy ezt az arra jogosult tette-e meg, illetve, hogy nem hiányzik-e valami a beszámolóból. Ha semmi nem érkezett, azzal nem ők foglalkoznak, ez elvileg a helyi, jelen esetben a pécsi törvényszék feladata lenne, illetve lett volna..

Az azonban biztos, hogy a tao-támogatás nyújtotta lehetőséget már 2011-ben kihasználta a Szigetvári ZMSE: a frissen bevezetett rendszer első évében rögtön 15,8 millió forintnyi támogatást hagyott jóvá számukra az MLSZ, amit szinte teljes egészében le is hívtak. Azt azonban ugyancsak nem verték nagydobra, hogy ezt mire költötték: bár a jogszabályok szerint ezt is kötelezően nyilvánosságra kellene hozni, a ZMSE ezt sem tette meg.

 

A következő néhány évben nagyjából így működött az egyesület. A csapat elvegetált a baranyai megyei bajnokság utolsó helyeinek egyikén, a vezetőség pedig gyűjtötte a tao-milliókat, amelyek sorsáról viszont hivatalosan senki nem tudott.

A szigetvári Família Kft.

Időközben azonban Kolovics körül Szigetváron igencsak elkezdett fogyni a levegő. A Magyar Narancs már 2013-ban arról írt, hogy korrupciós botrányok miatt vannak feszültségek a 11 ezres városban. A polgármester nevelt fiát ugyanis sorra nevezték ki a különböző önkormányzati cégek és egyesületek élére, mint utólag kiderült, nevelőapja nem éppen jogszerű közbenjárásával (a polgármester politikai ellenlábasai szigetvári Família Kft.-t emlegettek). Az egyik ügyből büntetőeljárás is lett, és ebben ítélték a nyáron Kolovicsot elsőfokon egy év felfüggesztett börtönbüntetésre*A polgármester a helyi képviselőtestület egyik külföldön élő tagját meggyőzte arról, hogy jöjjön haza arra a szavazásra, amelyen az egyik önkormányzati cég új vezetéséről döntenek, és támogassa a voksoláson a nevelt fiát. A képviselőnek Kolovics egy önkormányzati kocsit is biztosított a haza-, illetve visszaútra, majd pár hónappal később utasította az ekkor már a céget vezető nevelt fiát, hogy a segítségére lévő képviselő magánvállalkozásával kössön egy 3,8 millió forint értékű vállalkozási szerződést..

Mindenesetre a családi összefonódással a ZMSE sem járt rosszul, hiszen az első évben – amint ez a kiperelt tao-iratokból kiderül – épp egy olyan cég volt az egyik támogatója, amelyet Kolovics nevelt fia vezetett. Az önkormányzati Sziget-Víz Kft. két részletben 2,8 millió forintot adott az egyesületnek. Ezen kívül a sportklub vezetése még hét másik, szinte kivétel nélkül helyi vállalkozást győzött meg arról, hogy a költségvetés helyett nekik utalják társasági adójukat. A vállalatok többségénél kérdésünkre azt mondták, nem tudták, és nem is követték, mire kéri a támogatást az egyesület, amelytől általában személyesen kereste meg őket valaki, hogy elkérje a pénzt.

Az egyetlen kivétel a legnagyobb tao-támogató, az Iron-Tech Zrt. volt, amelynek vezetője, Bocskor Tibor maga is bent ült egy ideig a ZMSE elnökségében. A térség legjelentősebb cégét birtokló üzletembernek azonban – ahogy lapunknak fogalmazott – egy idő után elege lett abból, ami az egyesületnél folyt, és ezért ott is hagyta pozícióját.

Kolovics János még Szigetvár polgármestereként. Fotó: MTI/Sóki Tamás

Nem csak ő fordított azonban hátat Kolovicséknak, a polgármester ügyei miatt a 2014-es önkormányzati választásokra teljesen kaotikus politikai helyzet alakult ki Szigetváron. A helyi KDNP összeállt a Jobbikkal, a fideszesek egymást fúrták, és csak az tűnt biztosnak, hogy Koloviccsal nem lehet polgármester-választást nyerni. Végül így is lett: a Fidesz jelöltje úgy is kikapott, hogy az ellenzék sem volt egységes, a pártok különböző független jelöltek mögött sorakoztak fel. Végül az MSZP és a DK által támogatott, de függetlenként induló Vass Péter helyi állatorvos lett az új városvezető.

MLSZ assziszt

Kolovics János elég sok konfliktust és egy rossz anyagi helyzetben lévő önkormányzatot hagyott maga után, így a ZMSE nem kifejezetten volt prioritás az új városvezetés számára. Az egyesület elnöke továbbra is a régi polgármester maradt, és bár Vass Péter lapunknak azt mondta, már ebben az évben kezdeményezte, hogy ne hagyják jóvá a csapat számára az önkormányzati tulajdonban lévő pálya használatát, a 2014/2015-ös idényre végül még megkapta ezt az együttes*Túl sokat ebben a szezonban sem tett le az asztalra a ZMSE, amely az utolsó előtti helyen végzett a megye 1-ben, részben azért, mert az utolsó 3 fordulóban 30 gólt kapott, és csak egyet rúgott..

Egy évvel később azonban már nem, így a 2015/2016-os idényben az őszi szezont végig idegenben tolták le, tavasszal pedig több más településen játszottak „hazai pályaként”, a legtöbbször a néhány kilométerre lévő Csertőn. Már amikor játszottak, a ZMSE korosztályos csapatai (tehát a 19 és 17 évnél fiatalabbak) ugyanis már ősszel sem álltak ki minden meccsen, tavasszal pedig teljesen általános lett, hogy nem sikerült összeszedni 11 futballistát. Az MLSZ egy idő után már a felnőtt csapatot is pontlevonással büntette emiatt, így végül az egyesület a felnőtt megye 1-ben is utolsó lett 5 ponttal. Az utolsó mérkőzésükön ráadásul már ők sem álltak ki, vélhetően azért, mert ekkor már tudni lehetett, hogy az MLSZ nem engedélyezte indulásukat a következő bajnokságban.

Valójában azonban a ZMSE így is kapott egy ajándék évet, hiszen 2015/2016-ban sem szerezhették volna meg az induláshoz szükséges licencet, mivel ekkor már zajlott a felszámolás az egyesület ellen. Már az is érdekes kérdés, hogy ezt miért nézte el nekik az MLSZ, az azonban ennél is furcsább, hogy 

a labdarúgó-szövetség hogyan hagyhatta jóvá a szigetváriak utolsó tao-programját három hónappal a felszámolás megindítása után.

A ZMSE ellen ugyanis már 2015 augusztusában megindult az eljárás egy mindössze néhány százezer forintos, de jó ideje ki nem fizetett számla miatt*A felszámolást egy szegedi sportszereket forgalmazó cég, a Saller DFA-Hungária Bt. indította, ám a cég tulajdonosa megkeresésünkre nem kívánt nyilatkozni az esetről., az MLSZ azonban csak novemberben bólintott rá a „fejlesztési programra”. Mindezt onnan lehet tudni, hogy ez az egyetlen olyan év, amikor elérhetővé tették azokat a tao-iratokat, amiket egyébként törvény szerint mindig nyilvánosságra kellene hozni.

Pontosítás: a felszámolási eljárás megindítására irányuló kérelmet nyújtották be három hónappal a szövetségi jóváhagyás előtt, a bíróság csak később rendelte el a felszámolást. 

A dokumentumokból pedig az is kiderül, hogy a csapat ugyan nem játszhatott otthon, mégis kértek pénzt egy 100 férőhelyes lelátóra és egy játékoskijáró építésére is. Bár ezeket a szövetség végül szerencsére nem hagyta jóvá, utánpótlás-nevelésre így is kapott az egyesület 6 millió forintot. Mindezt abban az idényben, amikor ugye már ősszel sem álltak ki minden meccsre a korosztályos csapatok. Az első ilyen vétség miatt épp egy nappal a tao-programjuk jóváhagyása után meszelte el őket az MLSZ*Maga a vétség két nappal a tao-program jóváhagyása előtt történt.. A ZMSE ráadásul a beadott dokumentumban azt tüntette fel, hogy az előző három évben egyáltalán semmilyen bevétele és kiadása nem volt, ami már csak azért sem lehet igaz, mert akkor is kaptak tao-pénzt. Ennek ellenére a kérelem átment a szövetségen.

Lehet, hogy fűnyírónak tűnik, de nem az

Már ezekben az esetekben is elég egyértelműnek tűnik, hogy a pénzt nem arra költötték, amire kellett volna (mindezt ráadásul az MLSZ asszisztálásával), vannak azonban ennél sokkal durvább elemei is a szigetvári tao-visszaéléseknek. Bár magukat a programokat hiába próbáltuk megszerezni*Bár nyilvánosnak kellene lenniük, senkitől sem kaptuk meg őket, még az MLSZ-től sem., több olyan emberrel beszéltünk, aki rálátott a ZMSE akkori működésére. Öten is egybehangzóan állították például, hogy az egyesület kért tao-támogatást a sporttelepen található öltözőépület felújítására, amelyen a tetőt és a nyílászárókat is lecserélték volna. Állítólag a projektet le is papírozták, a számlák is megvoltak, a házon azonban egy cserepet nem cseréltek ki. Úgy tudjuk, ez volt az a projekt, ami végső soron az MLSZ-nél is kiverte a biztosítékot: a szövetség helyi kirendeltsége jelezte a központnak, hogy valamit kezdeni kellene a helyzettel, mert már tarthatatlan.

Az elvileg felújított öltözőépület

Az MLSZ azonban nem volt mindig ilyen szigorú, a helyi ellenőrzésről például azt hallottuk, hogy bohózatba illő jelenetek játszódtak le, és a szövetség nem is próbálta meg kideríteni, hogy miért hiányoznak a papíron meglévő dolgok. Vass Péter lapunknak azt mesélte, hogy számára már az is furcsa volt, miért mindössze egy ember jön ellenőrizni, amikor az ilyen eljárásoknál legalább ketten jelen szoktak lenni. Maga a folyamat azonban még ennél is meredekebbre sikerült. „Az ellenőr keresett például egy elektromos eredményjelzőt, ami papíron megvolt, számla is készült róla, ki is fizették. A készülék azonban nem volt itt, azóta sincs. A ZMSE jelenlévő tisztségviselője azzal próbálta menteni a helyzetet, hogy azt állította, folyamatban van a beszerzés, majd megérkezik a készülék, az ellenőr pedig készségesen el is hitte ezt” – idézte fel az eseményeket a városvezető.

A polgármester szerint hasonló jelenetsor játszódott le egy olyan készülékkel, amit a műfüves pályákon a granulátum átforgatására használnak*Szigetváron épült egy műfüves pálya, ám valószínűleg nem a 62 millió forintnyi tao-támogatásból. A város vezetése még Kolovics János polgármestersége idején, 2014 áprilisában döntött arról, hogy részt vesznek az MLSZ országos pályaépítési programjában, amihez önrészt is fizet az önkormányzat. Bár a beruházás végül nem úgy valósult meg, ahogy négy éve elhatározták, a pálya – ha rá is férne némi karbantartás – valóban elkészült.. Az ellenőr hiába kereste, hiszen nem is létezett, de amikor az ZMSE képviselője rámutatott egy egyszerű fűnyíróra, akkor behúzta az adatlapon, hogy megvan a berendezés. Ugyanígy nem volt nyoma és azóta sem került elő a papíron beszerzett több tucat garnitúra mez sem – mondta Vass Péter.

Mindenesetre az elmesélt történetek alapján eléggé helytállónak tűnik az a megállapítás, hogy a pénzt elcapcarázták, azaz lenyúlták.

Természetesen próbáltunk utánajárni a dolgoknak az MLSZ-nél is, de a szövetség részéről csak hitegettek válaszadással, több mint két hónap alatt még közérdekű adatigénylésünkre sem reagáltak. Megpróbáltuk kikérni az ellenőrzések jegyzőkönyvét, a ZMSE-vel történt üzenetváltásokat, a feltárt szabálytalanságok listáját és a sportfejlesztési programokat is, de még utóbbi, papíron nyilvános iratokat sem kaptuk meg*Többször kaptunk ígéretet arra, hogy megérkeznek az iratok, ám mindig akadt valami probléma. Vagy ki kellett takarni a nem nyilvános adatokat, és erre kellett várni egy hetet, vagy elment szabadságra valamelyik illetékes, vagy új osztályhoz került az egész ügy. A folyamatos hitegetés miatt a törvényi határidőből is kicsúsztunk, így a közérdekű adatigénylésünk nem teljesítése miatt pert sem indíthattunk..

Kolovics János legalább nem is hitegetett válaszadással, kerek perec megmondta, hogy nem kíván az ügyről beszélni. Ennek ellenére elküldtük kérdéseinket írásban is, de tartotta szavát, és nem válaszolt ezekre.

A rejtélyes táskás ember

Úgy tudjuk azonban, hogy nem ő volt az egyetlen szereplője a történetnek a ZMSE részéről. Sőt a napi ügyeket egyáltalán nem a polgármester intézte, hanem – a helyiek egybehangzó állítása szerint – egy megbízottja, nevezetesen Szigetvári Attila. Az nem teljesen egyértelmű, hogy neki mi volt a pontos titulusa: van, ahol szakosztályvezetőként, máshol egyesületi titkárként hivatkoznak rá, de az biztos, hogy valójában ő irányította a ZMSE-t a kritikus időszakban. Vele tárgyaltak a beszállítók, ő volt megbízva a tao-ügyek kezelésével, és az ominózus ellenőrzésen is ő fogadta az MLSZ ellenőrét.

A szakemberről nagyon sok pletyka kering, de csak annyi biztos, hogy egy elég rejtélyes figuráról van szó, aki a ZMSE bukása után eltűnt. Többen azt mondták, hogy külföldre ment, de ha így is volt, mostanra valószínűleg visszajött. Számos működő cége van ugyanis itthon, ezeknél pedig egy szigetvári panelház van megadva a tulajdonos-ügyvezető állandó lakcímeként. Itt, telefonon és emailben is próbáltuk felvenni vele a kapcsolatot, de semmilyen megkeresésünkre nem reagált, sehol nem értük el.

Ez persze annyira nem meglepő, hiszen már a felszámolás alatt sem lehetett kapcsolatot létesíteni sem vele, sem az egyesület más tisztségviselőivel. Állítólag az ajánlott, tértivevényes leveleket sem vették át*Ez bevett gyakorlat azoknál a cégeknél, amelyek valamiért el akarnak tűnni a hatóságok szeme elől. Végül legrosszabb esetben kényszertörlési eljárással megszűnnek, a tulajdonosok, vezetők pedig élik világukat.. Így viszont tőle sem kaphattunk választ arra, mi lett a tao-tízmilliók sorsa.

Annyi biztosan látszik, hogy Szigetvári Attila próbálta saját célra felhasználni a ZMSE-t. Az egyesület több mint két éve nem frissülő Facebook-oldalán ugyanis számos bejegyzés hozzá köthető. Az egy-két eredménybeszámolón túl a szervezet FB-falán nagy számban találhatóak meg a Lupus Ruger It Kft. hirdetései, amelyek különböző sportfelszereléseket próbáltak rásózni a látogatókra. Márpedig ez a cég már akkor is Szigetvári Attiláé volt.

Lenullázták a helyi futballt

A ZMSE történetének azonban csak az egyik szomorú eredménye, hogy fogalmunk sincs, hova tűnt 60 millió adóforint. Legalább ennyire elkeserítő, hogy a papíron a helyi futball erősítését célzó tao-támogatás nagyban hozzájárult a szigetvári labdarúgás lenullázásához. Azzal ugyanis, hogy a ZMSE nem kapta meg az indulási jogot az MLSZ-től, a város elvesztette megye 1-es focicsapatát.

Bár 2016-ban – a visszaélések nyilvánvalóvá válásáig a ZMSE-ben is szerepet vállaló – Bocskor Tibor vezetésével létrejött a Szigetvári Labdarúgó Egyesület, az új együttes csak a megye 4-ben indulhatott el. Ezt a helyiek úgy élték meg, hogy egy évig nem volt futball Szigetváron, hiszen a ZMSE ugyan a 2015/2016-os szezonban még rajthoz állt, de már nem a saját városában játszotta a meccseit. Ráadásul a település megfelelő csapat és szakmai háttér híján az utánpótlásbázisát is átadta a szomszédos Merenyének, hogy legalább legyen hol focizniuk a fiataloknak.

Szigetváron most abban bíznak, hogy 4-5 éves időtávon ismét lesz megye 1-es csapatuk. Az első idényben a legalsó osztályt megnyerték, és feljutottak a megye 3-ba, de itt egyelőre megragadtak, az előző idényben csak az ötödikek lettek a bajnokságban.

Bocskor Tibor lapunknak azt mondta, hogy az idén ősszel már elkezdenék építeni az utánpótlást is, ezzel próbálnának meg előre lépegetni. Mivel az egyesület kétéves lesz, ebben a szezonban már tao-támogatást is igénybe vehetnek. Az MLSZ jóvá is hagyott számukra egy közel 10 milliós keretet, ezt kell majd feltölteniük. A cégvezető szerint, ha minden jól megy, jövőre feljuthatnak a megye 2-be, ahol vélhetően néhány évet eltöltenek majd, de idővel meglehet az a szint is, amit a ZMSE két éve eldobott.

Mindenesetre a helyiek szerint a város sportéletén látszik, hogy nagyot lépett vissza a labdarúgás. Korábban, ha tömegek nem is jártak a meccsekre, az ellenféltől függően a kicsiny lelátót azért esetenként megtöltötték a szurkolók. Mostanában azonban ilyen már nincs.

A cikk a Független Médiaközpont támogatásával készült.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz Kolovics János Magyar Labdarúgó-szövetség MLSZ Szigetvár Szigetvári ZMSE tao tao-támogatás. Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.