Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. augusztus 24. 09:35 Közélet, Világ

Az amerikaiak utánamennek a feltételezett magyar kormányzati kenőpénz-szivattyúnak

Igazi nagyágyúk léptek be a magyarországi Microsoft feltételezett kétes ügyeinek vizsgálatába. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium és a tőzsdefelügyelet (SEC) indított nyomozást annak kiderítésére, hogy voltak-e visszaélések az amerikai cég korábbi magyar közbeszerzéseinél.

Az amerikai hatóságoknak azért kell eljárniuk, mert a tengerentúli szabályozás szerint az amerikai cégek külföldi tevékenységével összefüggésbe hozható korrupciógyanús eseteket is ki kell vizsgálni. A tőzsdefelügyelet pedig azért vesz részt a nyomozásban, mert a Microsoft papírjai az amerikai értékpapírpiacon forognak.

Számunka azonban az ügy elsősorban azért lehet érdekes, mert fényt deríthet a magyar állami hivatalokban feltételezett korrupcióra is. Ahogy a Wall Street Journal írja, a vizsgálat központjában az alábbi, egyelőre csak feltételezett közpénzszivattyú működésének felderítése áll:

  • A Microsoft szoftvereit 2013-ban és 2014-ben az állami hivatalok a közbeszerzések keretében közvetítő cégeken keresztül vásárolták meg. Ez általános gyakorlat, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság ugyanis olyan keretmegállapodásokba tereli a beszerzéseket, ahol előre kiválasztja azokat a szállítókat, akiktől az állami hivatalok termékeket és szolgáltatásokat rendelhetnek. A kereten belül később már a hivatalok döntik el, hogy melyik ajánlatot fogadják el.
  • A gyanú szerint a Microsoft a szokásos jelentős árkedvezménnyel adta el a termékeit a keretmegállapodásban kiválasztott közvetítőknek, ám azok közel teljes áron adták tovább az állami hivataloknak.
  • A vizsgálat azt a feltételezést járja körül, hogy ezt az árkülönbözetet a közbeiktatott cégek állami köztisztviselők megvesztegetésére használták fel, és/vagy egyszerűen visszacsorgattak nekik egy bizonyos részt a különbözetből.

A feltételezés tehát röviden az, hogy az állami hivatalokban szervezett formában ment a közpénzek lenyúlása, hiszen sokkal többet fizettek ki a szoftverekért az indokolható árnál, és az így lehívott közpénz végül náluk landolt. Az amerikaiak fő célja nyilvánvalóan az, hogy a Microsoft szerepét tisztázzák: mennyire asszisztált a cég ehhez a tevékenységhez – ha volt ilyen gyakorlat.

A Wall Street Journalnek a magyar kormány nem válaszolt az ügyben feltett kérdésekre. A Microsoft korábbi, esetleg érintett vezére, Papp István pedig csak annyit mondott, hogy ő a Microsoft-család elismert tagja, és a cég vezetőitől csak pozitív visszajelzéseket kapott.

A Microsoft Magyarország egyébként korábban egy belső vizsgálatot is lefolytatott, és négy munkatársától megvált, illetve négy partnerével megszakította a kapcsolatot. Ezen kívül most csak annyit közölt, hogy együttműködik az amerikai hatóságokkal.

Az amerikai törvények nagyon szigorúan lépnek fel a korrupció gyanújával szemben, ha amerikai társaság is érintett lehet benne. Emlékezetes, hogy a Magyar Telekomnak volt korábban hasonló esete, és a cég bizonyos balkáni szerződéseivel kapcsolatban évekig folyt a vizsgálat, mert az amerikai tőzsdén is jelen volt a vállalat.

A tengerentúli társaságok leányainak azonnal jelenteniük kell (jellemzően a helyi nagykövetségen keresztül), ha korrupció gyanúját érzékelik. Ilyen eset volt például az az étolaj kereskedelmével kapcsolatos áfacsalási gyanú is, amely végül a kitiltási botrányhoz vezetett.

A Napi.hu januárban a Microsoft-ügy kapcsán azt írta, úgy tudja, hogy az egyik kérdéses szoftverbeszerzést 2014-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kötötte, és ott több százmillió forint tűnt el. A cikk három céget nevezett meg, amelyekkel a Microsoft megszakította a kapcsolatát, a Humansoft Kft.-t, az Euro One Zrt.-t és a Racionet Zrt.-t.

A Microsoftnál a kérdéses időszakban Sagyibó Viktor vezette a kormányzati üzletágat, őt később, a belső vizsgálat és egy rövid iparági kitérő után a Miniszterelnökség miniszteri biztosának nevezték ki. Papp István a Microsoft éléről 2016-ban a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnökhelyettesi székébe ült át (de jelenleg már nem ott dolgozik).

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ korrupció közbeszerzés közpénz Microsoft nyomozás szoftverbeszerzés tőzsdefelügyelet vizsgálat Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.