Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 14. 17:07 Közélet

A lengyel és a magyar gazdaság szárnyal a leggyorsabban az EU-ban

A kelet-közép-európai régió országaiban kifejezetten szárnyal a GDP-növekedés a legújabb, második negyedéves adatok szerint. A jelenleg elérhető számok szerint éves összehasonlításban Lengyelország áll az élen, amelynek bruttó hazai terméke kereken 5 százalékkal gyarapodott. Rögtön utána Magyarország következik, pedig gazdaságunk bővülése lassult az első negyedévhez képest, az éves növekedési ütem 4,7 százalékról 4,4 százalékra fékezett.

Az állást módosíthatja, hogy hét tagország adatai még nem állnak rendelkezésre. Az elmúlt negyedévek adatai alapján közülük Írország, Szlovénia és Málta szinte biztosan, de talán Észtország is megelőzhetett minket.

Negyedéves alapon mérve Magyarország a negyedik leggyorsabb növekedést tudta felmutatni 0,9 százalékos bővülésével, ám a román, valamint a svéd és a szlovák gazdaság még ennél is gyorsabban gyarapodott (1,4, illetve 1-1 százalékkal).

Az Eurostat friss adataiból kiderült, hogy a legtöbb tagország jól teljesített a második negyedévben, ám Franciaország és Olaszország – az unió harmadik és negyedik legnagyobb gazdasága – jelentősen lemaradt a többiektől (0,2-0,2 százalékkal nőtt). Az eurózóna és az EU teljes gazdasága is 0,4 százalékkal bővült a második negyedév során, hasonlóan az első negyedévhez.

Az USA által indított kereskedelmi háború jelenti jelenleg a legnagyobb kockázatot a kontinens gazdaságainak, ám az egyelőre nem hagyott mély nyomot a növekedésen. Németország például a vártnál gyorsabban nőtt, köszönhetően a magánszektor és az állam kiadásnövekedésének.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Eurostat gdp GDP-növekedés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.