Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 14. 17:07 Állam

A lengyel és a magyar gazdaság szárnyal a leggyorsabban az EU-ban

A kelet-közép-európai régió országaiban kifejezetten szárnyal a GDP-növekedés a legújabb, második negyedéves adatok szerint. A jelenleg elérhető számok szerint éves összehasonlításban Lengyelország áll az élen, amelynek bruttó hazai terméke kereken 5 százalékkal gyarapodott. Rögtön utána Magyarország következik, pedig gazdaságunk bővülése lassult az első negyedévhez képest, az éves növekedési ütem 4,7 százalékról 4,4 százalékra fékezett.

Az állást módosíthatja, hogy hét tagország adatai még nem állnak rendelkezésre. Az elmúlt negyedévek adatai alapján közülük Írország, Szlovénia és Málta szinte biztosan, de talán Észtország is megelőzhetett minket.

Negyedéves alapon mérve Magyarország a negyedik leggyorsabb növekedést tudta felmutatni 0,9 százalékos bővülésével, ám a román, valamint a svéd és a szlovák gazdaság még ennél is gyorsabban gyarapodott (1,4, illetve 1-1 százalékkal).

Az Eurostat friss adataiból kiderült, hogy a legtöbb tagország jól teljesített a második negyedévben, ám Franciaország és Olaszország – az unió harmadik és negyedik legnagyobb gazdasága – jelentősen lemaradt a többiektől (0,2-0,2 százalékkal nőtt). Az eurózóna és az EU teljes gazdasága is 0,4 százalékkal bővült a második negyedév során, hasonlóan az első negyedévhez.

Az USA által indított kereskedelmi háború jelenti jelenleg a legnagyobb kockázatot a kontinens gazdaságainak, ám az egyelőre nem hagyott mély nyomot a növekedésen. Németország például a vártnál gyorsabban nőtt, köszönhetően a magánszektor és az állam kiadásnövekedésének.

 

Állam Eurostat gdp GDP-növekedés Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Fabók Bálint
2018. szeptember 17. 17:42 Állam

Évek óta dolgozik az eltűnésén a Google vezére

Munkatársai sem igazán tudják, hogy mivel foglalkozik Larry Page, a Google-t is tulajdonló Alphabet vezérigazgatója, miközben a cég komoly kihívások előtt áll.

Fabók Bálint
2018. szeptember 17. 11:24 Állam

Úgy tűnik, eldőlt, hogy a klímaváltozással csak alulról szerveződve harcolhatunk

Az államok elbukni látszanak a klímaváltozás megállításában, de lokálisan egyre aktívabbak a különböző szereplők.

Bucsky Péter
2018. szeptember 17. 06:45 Állam

Még többet költ az állam a Red Bull Air Race-re, valószínűleg szabálytalanul

Az eddig sejtettnél harmadával többe kerül a budapesti repülős PR-rendezvény, mivel a Hungaroring Zrt. külön a szervezéssel is megbíz egy céget évente félmilliárd forintért. A szerződés ráadásul szinte semmilyen számszerűsíthető konkrétumot nem tartalmaz, de azért azt kiköti, hogy a kormánymédiánál kell a hirdetési pénzeket elkölteni.

Fontos

Fabók Bálint Kasnyik Márton
2018. szeptember 14. 06:52 Állam

A kormány úgy csinál, mint akinek egyáltalán nincs szüksége a magyar közgazdaságtanra

Felmerült, hogy a kormány megszüntetné a legeredményesebb közgazdasági kutatóintézetet, a Corvinust pedig egy alapítványba játszanák át. Megrendítő csapás lehet a magyar közgazdaságtannak.

Bucsky Péter
2018. szeptember 13. 07:21 Állam, Pénz

23-szor keres többet a Magyar Posta vezére, mint egy átlagos postás

Az állami vállalatok közül a Magyar Postánál a legnagyobb a különbség az átlagdolgozók és a vezető fizetése között. Itt 23-szoros az eltérés, míg az átlag 12.

Kasnyik Márton
2018. szeptember 12. 14:23 Állam

Elítélték a magyar demokrácia állapotát az európai pártok, elindult a kiközösítéshez vezető folyamat

Elfogadták a Sargentini-jelentést, indulhat a 7. cikkely szerinti eljárás Magyarország ellen.