Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 14. 17:07 Állam

A lengyel és a magyar gazdaság szárnyal a leggyorsabban az EU-ban

A kelet-közép-európai régió országaiban kifejezetten szárnyal a GDP-növekedés a legújabb, második negyedéves adatok szerint. A jelenleg elérhető számok szerint éves összehasonlításban Lengyelország áll az élen, amelynek bruttó hazai terméke kereken 5 százalékkal gyarapodott. Rögtön utána Magyarország következik, pedig gazdaságunk bővülése lassult az első negyedévhez képest, az éves növekedési ütem 4,7 százalékról 4,4 százalékra fékezett.

Az állást módosíthatja, hogy hét tagország adatai még nem állnak rendelkezésre. Az elmúlt negyedévek adatai alapján közülük Írország, Szlovénia és Málta szinte biztosan, de talán Észtország is megelőzhetett minket.

Negyedéves alapon mérve Magyarország a negyedik leggyorsabb növekedést tudta felmutatni 0,9 százalékos bővülésével, ám a román, valamint a svéd és a szlovák gazdaság még ennél is gyorsabban gyarapodott (1,4, illetve 1-1 százalékkal).

Az Eurostat friss adataiból kiderült, hogy a legtöbb tagország jól teljesített a második negyedévben, ám Franciaország és Olaszország – az unió harmadik és negyedik legnagyobb gazdasága – jelentősen lemaradt a többiektől (0,2-0,2 százalékkal nőtt). Az eurózóna és az EU teljes gazdasága is 0,4 százalékkal bővült a második negyedév során, hasonlóan az első negyedévhez.

Az USA által indított kereskedelmi háború jelenti jelenleg a legnagyobb kockázatot a kontinens gazdaságainak, ám az egyelőre nem hagyott mély nyomot a növekedésen. Németország például a vártnál gyorsabban nőtt, köszönhetően a magánszektor és az állam kiadásnövekedésének.

 

Állam Eurostat gdp GDP-növekedés Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Wiedemann Tamás
2018. november 16. 17:50 Állam, Piac

A gazdálkodók két százaléka használja a magyar termőföldek kétharmadát

Az Orbán-kormány sem csökkentette érdemben a nagybirtokok arányát. Közben két évtized alatt egymillió ember felhagyott a földműveléssel.

Jandó Zoltán
2018. november 16. 06:54 Állam, Piac

Kiderítettük, miért róják állami pénzen húszéves teherautók a magyar városok útjait

A magyar építőiparban olyan mértékű kapacitáshiány van, hogy a cégek nem tudnak, és nem is akarnak foglalkozni a környezetvédelmi szempontokkal. Még akkor sem, ha több pénzt kapnának.

Wiedemann Tamás
2018. november 15. 16:21 Állam, Élet

Ezekben a zsákokban 136 ezer csalódott magyar ember reménye van

Elmentem egy nyilvános sorsolásra, és meglepődtem, hogy mennyien próbálkoznak szerencsejátékkal Magyarországon.

Fontos

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.