Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 13. 11:48 Állam

Félmillió nyugdíjas vállalna munkát

A nyugdíjasok 80 százaléka egyáltalán nem szeretne munkába állni, derült ki a GKI egy júniusi felméréséből, aminek keretében 250 nyugdíjast kérdeztek meg a munkavállalási szándékáról. Tizenegy százalékuk ugyanakkor részmunkaidőben szívesen vállalna munkát, míg 5 százalékuk kötetlenül, 2 százalékuk távmunkában, 2 százalékuk pedig akár teljes munkaidőben is dolgozna.

 

A kis minta ugyan csak korlátozottan alkalmas általános következtetések levonására, a fő tendenciák jelzésére azonban jó. 

Magyarországon jelenleg 2,5 millió nyugdíjas van, akik közül nagyjából 2 millióan kapnak öregségi nyugdíjat. Közülük így félmillióra tehető azoknak a száma, akik nyugdíj mellett is törekednek valamilyen formában a munkavállalásra: 250 ezren részmunkaidőben, 50 ezren teljes munkaidőben is dolgoznának.

Településtípusonként és nemenként nincs lényeges eltérés a nyugdíj melletti munkavállalási kedvben, ugyanakkor az iskolai végzettség befolyásolja azt. A közép- és felsőfokú végzettségű nyugdíjasok negyede, az egykori szakmunkások és a legfeljebb 8 osztályt végzettek 14 százaléka dolgozna tovább. 

A munkát kereső nyugdíjasok között 12 százalék a felsőfokú végzettségűek, 26 százalék a szakmunkások aránya, míg a középfokú és a legfeljebb 8 osztályt végzettek is egyharmados súlyt képviselnek.

Korosztály szerint a dolgozni vágyó nyugdíjasok 26 százaléka 60 év alatti, 60 százalékuk 60 és 70 év közötti, míg csak 14 százalékuk idősebb 70 évnél.

 

A munkaerőhiány enyhítése végett a kormány 2017-ben lehetővé tette, hogy a nyugdíjasok nyugdíjas szövetkezeteken keresztül kedvezményes adózással részmunkaidős munkát vállaljanak. A már elfogadott jövő évi adócsomagból azonban kiderült, hogy januártól ezek a szövetkezetek lényegében feleslegessé válnak, ugyanis nagyon nagy kedvezménnyel fogják támogatni a nyugdíj melletti foglalkoztatást: ezentúl csak a 15 százalékos szja-t vonják le a nyugdíj mellett dolgozók béréből, és az a korlátozás is megszűnik, hogy a minimálbér kétszerese felett kereső nyugdíjasoknál felfüggesztik a nyugdíj folyósítását.

Állam foglalkoztatás gki nyugdíjas nyugdíjas munkavállalók Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Wiedemann Tamás
2018. november 16. 17:50 Állam, Piac

A gazdálkodók két százaléka használja a magyar termőföldek kétharmadát

Az Orbán-kormány sem csökkentette érdemben a nagybirtokok arányát. Közben két évtized alatt egymillió ember felhagyott a földműveléssel.

Jandó Zoltán
2018. november 16. 06:54 Állam, Piac

Kiderítettük, miért róják állami pénzen húszéves teherautók a magyar városok útjait

A magyar építőiparban olyan mértékű kapacitáshiány van, hogy a cégek nem tudnak, és nem is akarnak foglalkozni a környezetvédelmi szempontokkal. Még akkor sem, ha több pénzt kapnának.

Wiedemann Tamás
2018. november 15. 16:21 Állam, Élet

Ezekben a zsákokban 136 ezer csalódott magyar ember reménye van

Elmentem egy nyilvános sorsolásra, és meglepődtem, hogy mennyien próbálkoznak szerencsejátékkal Magyarországon.

Fontos

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.