Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. augusztus 13. 15:43 Élet, Közélet

Fax nélkül nem kérdezhet a német kormánytól egy újságíró

Sokáig azt gondoltam, hogy rossz hatékonyságban, lassúságban és körülményességben nem lehet überelni a magyar állami bürokráciát. Egészen addig, amíg meg nem próbáltam újságíróként kérdéseket küldeni a német kormánynak.

A német kormány sajtó- és információs hivatalának a honlapján rengeteg információ van. Az újságírók megismerkedhetnek a hivatal működésével, a sajtóosztály munkatársaival, akiknek az önéletrajzát is elolvashatják. Kérdést azonban nem küldhetnek csak úgy. Ehhez ki kell tölteni egy regisztrációs űrlapot, majd be kell küldeni a hivatalnak.

Meg kell adni az újságíró nevét, telefonszámát és emailcímét, az újság nevét és címét, illetve a szerkesztőség fax számát. A német kormányzati hivatal arra is kíváncsi, hogy a kérdéseket feltenni szándékozó újságírónak mi a beosztása, sőt az sem mindegy, hogy külsősként vagy állandó munkatársként dolgozik az adott szerkesztőségnél. A regisztráció végén a sajtóorgánum típusára is rákérdeznek: online, nyomtatott, esetleg rádiós vagy televíziós újságíró merészeli kérdésekkel zaklatni a német kormány sajtóhivatalát.

A procedúra szerint – legalábbis elméletileg – néhány nap alatt Berlinben leellenőrzik az adatokat, majd az újságírónak kiküldenek egy aktiváló kódot. Ha ez megvan, akkor el lehet küldeni a kérdéseket.

A gond csak az, hogy ha valamelyik rubrikát nem tölti ki az újságíró, akkor hiánypótlási felhívást kap, és mindaddig nem kapja meg az aktiváló kódot, amíg nem pótolja a hiányosságokat.

A G7 nem rendelkezik faxszal, emiatt a regisztrációm sem sikerült.

 

Pedig a fax hiánya a 21. században nem tűnik abnormális jelenségnek. Emellett sajtóigazolványom sincs, így értelemszerűen a dokumentumról készített másolatot sem tudtam becsatolni.*Magyarországon nem sok jelentősége van a sajtóigazolványnak. A szerkesztőségek általában maguk gyártják le, ha akarják. Lényegében bárki készíthet ilyen dokumentumot, a hivatalos ügyintézésben nem érvényes, emiatt teljesen felesleges újságíró igazolványt kiállítani és magunknál hordani.

Hiába küldtem el a honlapcímünket és készítettem egy fotót a szerkesztőségről, ez sem hatotta meg a német precizitás szerint működő hivatal munkatársait. Egy diplomata segítségével megtudtam a német kormány sajtó szóvivőinek az emailcímét. Nekik is írtam, de az a válasz jött, hogy regisztrálnom kell az űrlapon. Utolsó mentsvárként a hivatal általános emailcímére is küldtem egy emailt. Erre még nem érkezett válasz.

Ilyen szempontból a magyar kormány sajtóosztálya sokkal könnyebben elérhető. A különböző minisztériumok sajtóügyekkel foglalkozó részlegeinek az emailcíme pár kattintásra elérhető a kormányzati honlapon. Az más kérdés, hogy nemigen válaszolnak az újságírói megkeresésekre, és ha nagy ritkán reagálnak is a feltett kérdésre, a legtöbb esetben semmitmondó információkat közölnek. De legalább a kérdést fel lehet tenni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet bürokrácia német kormány sajtóosztály Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.