Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. július 18. 11:49 Közélet, Pénz

A németek és a franciák akadályozhatják meg a bolgár euróbevezetést

Hiába jelezte hivatalosan Bulgária, hogy kész bevezetni az eurót, az övezet jelenlegi tagállamai nem fogadták tárt karokkal a szófiai kérvényt, amelyet első körben holnap tárgyalnak meg Brüsszelben az eurózóna országainak pénzügyminiszterei. Egyelőre Bulgária ERM II.-be, azaz az euróbevezetés előszobájának tekinthető árfolyamrendszerbe való felvételéről van szó. Az euró bevezetése előtt ugyanis két évet el kell töltenie az adott országnak az ERM II.-ben.

A német gazdasági hetilap, a Handelsblatt értesülése szerint az ülésen részt vesz Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, a bolgár jegybank vezetője, az ország pénzügyminisztere, illetve a dán jegybank elnöke, mivel a skandináv ország jelenleg az egyetlen, amely az ERM-mechanizmusban részt vesz. (Noha nem akarja bevezetni a közös fizetőeszközt.)

A bolgár euróbevezetés ellen rengeteg érv van. Az EKB diplomatikus megfogalmazása szerint „stabilizált orientált gazdaságpolitika” kialakítására és strukturális reformokra van szükség az országban. Ez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy javítani kell az üzleti környezeten, vagyis vissza kell szorítani a korrupciót és a szervezett bűnözést.

Emellett a bolgár jegybankot és a bíróságokat függetleníteni kell a politikától. A pénzintézetek szanálását sem úszhatja meg a szófiai kormány, hiszen igen nagy a görög bankok kitettsége az országban. Az eurózónának így is komoly fejtörést okoz, hogyan lehetne a nem teljesítő hitelállományt leépíteni a görög, ciprusi, olasz és portugál bankszektorban. A Baltikumban – leginkább Lettországban -, illetve Máltán pedig a pénzmosással kapcsolatos ügyek gyengítik a közös uniós fizetőeszközbe vetett bizalmat.

Az biztos, hogy az újonnan belépőknek ma már sokkal szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük, mint az eurózónához korábban csatlakozó tagállamoknak. Az euró bevezetésével párhuzamosan a közös uniós bankfelügyelethez is csatlakoznia kell az országnak.

 

Pedig papíron nem áll rosszul Bulgária, hiszen a GDP-arányos államadósság csupán 25 százalék, ami jóval alacsonyabb érték, mint az euró bevezetéséhez megengedett 60 százalék. A gazdaság dinamikusan növekszik, a költségvetés tavaly többlettel zárt.

Az Európai Bizottság hivatalosan – éppen a jó makrogazdasági helyzet miatt – támogatja Bulgária felvételét az eurózónába. Erről azonban a közös fizetőeszközt használó 19 tagállam fog szavazni, és Bulgária csak egyhangú döntés esetén léphet be. A Handelsblatt értesülése szerint most még nincs meg az összhang, mivel Németország és Franciaország is ellenzi a bolgár euróbevezetést.

Mindez térségünk más országai számára is tanulságos, Horvátország például azt tervezi, hogy 2020-ban belép az ERM II.-be. Románia még nem állított fel pontos menetrendet, a magyar kormány viszont egyelőre nem is tartja aktuális kérdésnek az euró bevezetését.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz Bulgária euró bevezetés európai központi bank Európai Unió Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.

Fontos

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Avatar
2024. április 7. 04:34 Közélet

Idén minden család megkapja a támogatott árú gáz teljes mennyiségét? – észrevételek az MVM tájékoztatásához

Az átalányt fizető gázfogyasztók számlái mostantól nem ugranak meg, de szakértő szerzőnk levezetése szerint ennek eddig sem lett volna szabad megtörténnie.