Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. július 18. 11:49 Állam, Pénz

A németek és a franciák akadályozhatják meg a bolgár euróbevezetést

Hiába jelezte hivatalosan Bulgária, hogy kész bevezetni az eurót, az övezet jelenlegi tagállamai nem fogadták tárt karokkal a szófiai kérvényt, amelyet első körben holnap tárgyalnak meg Brüsszelben az eurózóna országainak pénzügyminiszterei. Egyelőre Bulgária ERM II.-be, azaz az euróbevezetés előszobájának tekinthető árfolyamrendszerbe való felvételéről van szó. Az euró bevezetése előtt ugyanis két évet el kell töltenie az adott országnak az ERM II.-ben.

A német gazdasági hetilap, a Handelsblatt értesülése szerint az ülésen részt vesz Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, a bolgár jegybank vezetője, az ország pénzügyminisztere, illetve a dán jegybank elnöke, mivel a skandináv ország jelenleg az egyetlen, amely az ERM-mechanizmusban részt vesz. (Noha nem akarja bevezetni a közös fizetőeszközt.)

A bolgár euróbevezetés ellen rengeteg érv van. Az EKB diplomatikus megfogalmazása szerint „stabilizált orientált gazdaságpolitika” kialakítására és strukturális reformokra van szükség az országban. Ez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy javítani kell az üzleti környezeten, vagyis vissza kell szorítani a korrupciót és a szervezett bűnözést.

Emellett a bolgár jegybankot és a bíróságokat függetleníteni kell a politikától. A pénzintézetek szanálását sem úszhatja meg a szófiai kormány, hiszen igen nagy a görög bankok kitettsége az országban. Az eurózónának így is komoly fejtörést okoz, hogyan lehetne a nem teljesítő hitelállományt leépíteni a görög, ciprusi, olasz és portugál bankszektorban. A Baltikumban – leginkább Lettországban -, illetve Máltán pedig a pénzmosással kapcsolatos ügyek gyengítik a közös uniós fizetőeszközbe vetett bizalmat.

Az biztos, hogy az újonnan belépőknek ma már sokkal szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük, mint az eurózónához korábban csatlakozó tagállamoknak. Az euró bevezetésével párhuzamosan a közös uniós bankfelügyelethez is csatlakoznia kell az országnak.

 

Pedig papíron nem áll rosszul Bulgária, hiszen a GDP-arányos államadósság csupán 25 százalék, ami jóval alacsonyabb érték, mint az euró bevezetéséhez megengedett 60 százalék. A gazdaság dinamikusan növekszik, a költségvetés tavaly többlettel zárt.

Az Európai Bizottság hivatalosan – éppen a jó makrogazdasági helyzet miatt – támogatja Bulgária felvételét az eurózónába. Erről azonban a közös fizetőeszközt használó 19 tagállam fog szavazni, és Bulgária csak egyhangú döntés esetén léphet be. A Handelsblatt értesülése szerint most még nincs meg az összhang, mivel Németország és Franciaország is ellenzi a bolgár euróbevezetést.

Mindez térségünk más országai számára is tanulságos, Horvátország például azt tervezi, hogy 2020-ban belép az ERM II.-be. Románia még nem állított fel pontos menetrendet, a magyar kormány viszont egyelőre nem is tartja aktuális kérdésnek az euró bevezetését.

Állam Pénz Bulgária euró bevezetés európai központi bank Európai Unió Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Rigó Anita
2018. október 15. 06:50 Állam

Diszkriminatív módon, de végre megemeli a kormány az ápolási díjat

Civil szervezetek régóta próbálják elérni, hogy növeljék a tartósan gondozásra szoruló családtagok után járó ellátás összegét.

Wiedemann Tamás
2018. október 12. 09:51 Állam, Pénz

Az uniós pénzek nagy részét úgy égetjük el, hogy nem lesz belőle jólét hosszabb távon

Lényegében elégettük az Európai Uniótól származó támogatásokat. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy nálunk volt arányaiban a legtöbb csalás.

Rigó Anita
2018. október 12. 06:54 Állam

Az egy- és a kétgyermekes családok bánhatják a legújabb segélymegvonást

Sok család eleshet a 23 ezer forintos segélytől.

Fontos

Hajdu Miklós Kasnyik Márton
2018. október 15. 09:02 Piac

Kihalási hullám van a magyar cégeknél, és ennek meg is van az oka

2017 és 2018 között csökkent a cégek száma az első féléves adatok alapján, és növekedésbe fordult egy olyan mutató, ami a bedőlések kockázatát méri.

Kasnyik Márton
2018. október 10. 09:44 Élet

70 cikk a G7-ről, amit kiteszünk az ablakba

Ha szeretnéd látni a legjavát annak, amit az utóbbi egy évben itt összehoztunk, akkor kattints ide.

Rigó Anita
2018. október 9. 06:55 Állam

Szinte példátlan az EU-ban, ami a fiatal magyar diplomásokkal történik

A fiatal felnőttek képzettségi szintje sosem szakadt le annyira az uniós átlagtól az elmúlt évtizedben, mint tavaly.