Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. július 18. 11:49 Állam, Pénz

A németek és a franciák akadályozhatják meg a bolgár euróbevezetést

Hiába jelezte hivatalosan Bulgária, hogy kész bevezetni az eurót, az övezet jelenlegi tagállamai nem fogadták tárt karokkal a szófiai kérvényt, amelyet első körben holnap tárgyalnak meg Brüsszelben az eurózóna országainak pénzügyminiszterei. Egyelőre Bulgária ERM II.-be, azaz az euróbevezetés előszobájának tekinthető árfolyamrendszerbe való felvételéről van szó. Az euró bevezetése előtt ugyanis két évet el kell töltenie az adott országnak az ERM II.-ben.

A német gazdasági hetilap, a Handelsblatt értesülése szerint az ülésen részt vesz Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, a bolgár jegybank vezetője, az ország pénzügyminisztere, illetve a dán jegybank elnöke, mivel a skandináv ország jelenleg az egyetlen, amely az ERM-mechanizmusban részt vesz. (Noha nem akarja bevezetni a közös fizetőeszközt.)

A bolgár euróbevezetés ellen rengeteg érv van. Az EKB diplomatikus megfogalmazása szerint „stabilizált orientált gazdaságpolitika” kialakítására és strukturális reformokra van szükség az országban. Ez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy javítani kell az üzleti környezeten, vagyis vissza kell szorítani a korrupciót és a szervezett bűnözést.

Emellett a bolgár jegybankot és a bíróságokat függetleníteni kell a politikától. A pénzintézetek szanálását sem úszhatja meg a szófiai kormány, hiszen igen nagy a görög bankok kitettsége az országban. Az eurózónának így is komoly fejtörést okoz, hogyan lehetne a nem teljesítő hitelállományt leépíteni a görög, ciprusi, olasz és portugál bankszektorban. A Baltikumban – leginkább Lettországban -, illetve Máltán pedig a pénzmosással kapcsolatos ügyek gyengítik a közös uniós fizetőeszközbe vetett bizalmat.

Az biztos, hogy az újonnan belépőknek ma már sokkal szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük, mint az eurózónához korábban csatlakozó tagállamoknak. Az euró bevezetésével párhuzamosan a közös uniós bankfelügyelethez is csatlakoznia kell az országnak.

 

Pedig papíron nem áll rosszul Bulgária, hiszen a GDP-arányos államadósság csupán 25 százalék, ami jóval alacsonyabb érték, mint az euró bevezetéséhez megengedett 60 százalék. A gazdaság dinamikusan növekszik, a költségvetés tavaly többlettel zárt.

Az Európai Bizottság hivatalosan – éppen a jó makrogazdasági helyzet miatt – támogatja Bulgária felvételét az eurózónába. Erről azonban a közös fizetőeszközt használó 19 tagállam fog szavazni, és Bulgária csak egyhangú döntés esetén léphet be. A Handelsblatt értesülése szerint most még nincs meg az összhang, mivel Németország és Franciaország is ellenzi a bolgár euróbevezetést.

Mindez térségünk más országai számára is tanulságos, Horvátország például azt tervezi, hogy 2020-ban belép az ERM II.-be. Románia még nem állított fel pontos menetrendet, a magyar kormány viszont egyelőre nem is tartja aktuális kérdésnek az euró bevezetését.

Állam Pénz Bulgária euró bevezetés európai központi bank Európai Unió Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Váczi István
2018. november 21. 10:16 Állam

Egy szörnyű év egyik legrosszabb napján vannak túl a befektetők

Az utóbbi hetekben a tőzsdéken már megszokottá vált az árfolyamok ide-oda csapkodása, de tegnap az amerikai piacokon nemcsak a részvények estek, hanem egyebek mellett az olaj és a kriptodevizák is.

Wiedemann Tamás
2018. november 16. 17:50 Állam, Piac

A gazdálkodók két százaléka használja a magyar termőföldek kétharmadát

Az Orbán-kormány sem csökkentette érdemben a nagybirtokok arányát. Közben két évtized alatt egymillió ember felhagyott a földműveléssel.

Jandó Zoltán
2018. november 16. 06:54 Állam, Piac

Kiderítettük, miért róják állami pénzen húszéves teherautók a magyar városok útjait

A magyar építőiparban olyan mértékű kapacitáshiány van, hogy a cégek nem tudnak, és nem is akarnak foglalkozni a környezetvédelmi szempontokkal. Még akkor sem, ha több pénzt kapnának.

Fontos

Hajdu Miklós
2018. november 20. 12:50 Élet

A magyar iskolarendszer még mindig ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint 10-15 éve

Bár számos reform történt a közoktatásban, a kétezres évek problémáinak jelentős része még mindig aktuális.

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.