Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. július 3. 12:23 Közélet

Nem keresnek rosszul a magyar pedagógusok, legalábbis régiós összevetésben

Ugyan a magyar pedagógusok az árszínvonalbeli különbségek kiszűrése után is sokkal kevesebbet keresnek nyugat-európai kollégáiknál, a régiós összevetésben azonban már nem számít olyan rossznak a fizetésük.

Az OECD adatai szerint 2015-ben Magyarországon volt a legnagyobb az elérhető maximális pedagógusi fizetés a közoktatásban a visegrádi országok közül. Vásárlóerő-paritáson számítva Szlovákiában 30 százalékkal, Csehországban ötödével, Lengyelországban pedig 5 százalékkal volt alacsonyabb a pedagógusok által elérhető legnagyobb fizetés, mint nálunk.

A kezdő tanári béreket nézve viszont már nem állunk ilyen jól: csak Szlovákiában és Lettországban kap kevesebbet egy kezdő pedagógus. A legnagyobb bérelőnye a cseh tanároknak van, akik már pályakezdőként is bő 20 százalékkal többet keresnek, mint magyar társaik. A lengyel kezdő tanári fizetések kicsivel (6 százalékkal) voltak magasabbak a magyarnál 2015-ben, de ezt a különbséget elképzelhető, hogy azóta ledolgoztuk az életpályamodell miatti rendszeres béremeléseknek köszönhetően.

Ám akárhogy is állunk a régiós rangsorban, a magyar pedagógusok fizetése a hazai átlaghoz képest alacsony. A legfrissebb béradatok szerint az általános alapfokú oktatásban dolgozó szellemi alkalmazottak nettó 215 ezer forintot, a középfokú oktatásban dolgozó szellemi alkalmazottak pedig 225 ezer forintot visznek haza átlagosan havonta, ami 10-20 ezer forinttal kevesebb a jelenlegi magyar átlagbérnél.

 

Európában egyébként a legtöbbet Luxemburgban, Svájcban és Németországban lehet pedagógusként keresni a közoktatásban. Ezekben az országokban 3-5-ször magasabbak az elérhető tanári bérek, mint nálunk, ha kiszűrjük az árszínvonalbeli különbségeket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.