Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. június 28. 16:23 Állam

Már látható, hogy tényleg fékezni kezdett a munkaerőpiac

Négymillió-száznyolcvannyolcezer, ennyi ember dolgozott Magyarország területén piaci állásban a tavaszi hónapokban.

Ugyan hosszabb időtávon nézve még mindig a munkaerőpiac bővülését láthatjuk, az elmúlt két hónapban csökkent az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma. Most van rá először példa az utóbbi években indult nagy fellendülésben, hogy a tavaszi hónapokban mérséklődik a munkavállalói létszám.

A január és március közötti határozott foglalkoztatás-bővülés a friss adatok alapján megtört, ami egy ponton várható is volt az egyre súlyosabb léptékű munkaerőhiány miatt. Ha nem a háromhavi mozgóátlag alakulását nézzük, hanem a téli hónapokhoz viszonyítjuk a tavaszi foglalkoztatottsági adatokat, akkor ötezer fős bővülést láthatunk, ám ez is nagyon kevés az elmúlt évek növekedéséhez képest.

 

A gazdaságilag legjobban pörgő középső és nyugati országrészben lényegében szinte teljesen elfogyott mostanra a szabad munkáskéz, így nem meglepő, hogy a foglalkoztatottság nem tud a korábbi évekhez hasonlóan emelkedni.

A jegybank is arra számít, hogy idén lassul a munkapiac növekedése, igaz, júniusi előrejelzésük szerint a nagyobb fékezés jövőre jöhet.

Az Inflációs jelentés prognózisa alapján idén 60 ezer fővel nőhet összességében (közmunkásokkal, külföldre ingázókkal együtt) a foglalkoztatottság, ami csak 10 ezerrel lenne kevesebb a 2017-es növekedésnél. 2019-ben viszont már csak 20 ezer fővel bővülhet a foglalkoztatotti létszám a becslésük alapján.

A versenyszektort önmagában nézve nagyobb lendületvesztést jelez előre a jegybank, igaz, ez a statisztika csak a legalább 5 fős cégekre vonatkozik. Tavaly több mint 60 ezer fővel bővült ezeknek a vállalkozásoknak a létszáma, míg idén várhatóan csak 40 ezerrel fog az MNB szerint.

Mivel az előrejelzés alapján az összes foglalkoztatott száma jobban emelkedhet, mint a szűken vett versenyszektor létszáma, ebből arra is következtethetünk, hogy a jegybank nem számít rá, hogy magyarországi vállalkozások tömegével szívnák fel a közmunkásokat vagy az eddig külföldre ingázó munkaerőt.

 

Állam foglalkoztatottság közfoglalkoztatás közmunka KSH munkanélküliség Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Wiedemann Tamás
2018. november 16. 17:50 Állam, Piac

A gazdálkodók két százaléka használja a magyar termőföldek kétharmadát

Az Orbán-kormány sem csökkentette érdemben a nagybirtokok arányát. Közben két évtized alatt egymillió ember felhagyott a földműveléssel.

Jandó Zoltán
2018. november 16. 06:54 Állam, Piac

Kiderítettük, miért róják állami pénzen húszéves teherautók a magyar városok útjait

A magyar építőiparban olyan mértékű kapacitáshiány van, hogy a cégek nem tudnak, és nem is akarnak foglalkozni a környezetvédelmi szempontokkal. Még akkor sem, ha több pénzt kapnának.

Wiedemann Tamás
2018. november 15. 16:21 Állam, Élet

Ezekben a zsákokban 136 ezer csalódott magyar ember reménye van

Elmentem egy nyilvános sorsolásra, és meglepődtem, hogy mennyien próbálkoznak szerencsejátékkal Magyarországon.

Fontos

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.