Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. június 28. 16:23 Állam

Már látható, hogy tényleg fékezni kezdett a munkaerőpiac

Négymillió-száznyolcvannyolcezer, ennyi ember dolgozott Magyarország területén piaci állásban a tavaszi hónapokban.

Ugyan hosszabb időtávon nézve még mindig a munkaerőpiac bővülését láthatjuk, az elmúlt két hónapban csökkent az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma. Most van rá először példa az utóbbi években indult nagy fellendülésben, hogy a tavaszi hónapokban mérséklődik a munkavállalói létszám.

A január és március közötti határozott foglalkoztatás-bővülés a friss adatok alapján megtört, ami egy ponton várható is volt az egyre súlyosabb léptékű munkaerőhiány miatt. Ha nem a háromhavi mozgóátlag alakulását nézzük, hanem a téli hónapokhoz viszonyítjuk a tavaszi foglalkoztatottsági adatokat, akkor ötezer fős bővülést láthatunk, ám ez is nagyon kevés az elmúlt évek növekedéséhez képest.

 

A gazdaságilag legjobban pörgő középső és nyugati országrészben lényegében szinte teljesen elfogyott mostanra a szabad munkáskéz, így nem meglepő, hogy a foglalkoztatottság nem tud a korábbi évekhez hasonlóan emelkedni.

A jegybank is arra számít, hogy idén lassul a munkapiac növekedése, igaz, júniusi előrejelzésük szerint a nagyobb fékezés jövőre jöhet.

Az Inflációs jelentés prognózisa alapján idén 60 ezer fővel nőhet összességében (közmunkásokkal, külföldre ingázókkal együtt) a foglalkoztatottság, ami csak 10 ezerrel lenne kevesebb a 2017-es növekedésnél. 2019-ben viszont már csak 20 ezer fővel bővülhet a foglalkoztatotti létszám a becslésük alapján.

A versenyszektort önmagában nézve nagyobb lendületvesztést jelez előre a jegybank, igaz, ez a statisztika csak a legalább 5 fős cégekre vonatkozik. Tavaly több mint 60 ezer fővel bővült ezeknek a vállalkozásoknak a létszáma, míg idén várhatóan csak 40 ezerrel fog az MNB szerint.

Mivel az előrejelzés alapján az összes foglalkoztatott száma jobban emelkedhet, mint a szűken vett versenyszektor létszáma, ebből arra is következtethetünk, hogy a jegybank nem számít rá, hogy magyarországi vállalkozások tömegével szívnák fel a közmunkásokat vagy az eddig külföldre ingázó munkaerőt.

 

Állam foglalkoztatottság közfoglalkoztatás közmunka KSH munkanélküliség Olvasson tovább a kategóriában

Állam

2018. szeptember 19. 06:53 Állam

Ezermilliárdos kaland lehet a varsói gyorsvasút magyar szakasza

Új pályára lesz szükség, ha a varsói gyorsvasút magyar szakaszát 250 km/óránál nagyobb sebességre akarják építeni. A költség 1100 milliárd forint körül lehet.

Fabók Bálint
2018. szeptember 17. 17:42 Állam

Évek óta dolgozik az eltűnésén a Google vezére

Munkatársai sem igazán tudják, hogy mivel foglalkozik Larry Page, a Google-t is tulajdonló Alphabet vezérigazgatója, miközben a cég komoly kihívások előtt áll.

Fabók Bálint
2018. szeptember 17. 11:24 Állam

Úgy tűnik, eldőlt, hogy a klímaváltozással csak alulról szerveződve harcolhatunk

Az államok elbukni látszanak a klímaváltozás megállításában, de lokálisan egyre aktívabbak a különböző szereplők.

Fontos

Torontáli Zoltán
2018. szeptember 18. 06:53 Élet

A matematika megmondja, miért nem viheted fel a repülőre a kézipoggyászodat

Nincs elég tárolórekesz és nincs kényszerítő szabály sem. Viszont őrült jó üzletet lehet csinálni a kézipoggyászos felfordulásból.

Bucsky Péter
2018. szeptember 17. 06:45 Állam

Még többet költ az állam a Red Bull Air Race-re, valószínűleg szabálytalanul

Az eddig sejtettnél harmadával többe kerül a budapesti repülős PR-rendezvény, mivel a Hungaroring Zrt. külön a szervezéssel is megbíz egy céget évente félmilliárd forintért. A szerződés ráadásul szinte semmilyen számszerűsíthető konkrétumot nem tartalmaz, de azért azt kiköti, hogy a kormánymédiánál kell a hirdetési pénzeket elkölteni.

Fabók Bálint Kasnyik Márton
2018. szeptember 14. 06:52 Állam

A kormány úgy csinál, mint akinek egyáltalán nincs szüksége a magyar közgazdaságtanra

Felmerült, hogy a kormány megszüntetné a legeredményesebb közgazdasági kutatóintézetet, a Corvinust pedig egy alapítványba játszanák át. Megrendítő csapás lehet a magyar közgazdaságtannak.