Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. június 20. 10:00 Közélet

Megszünteti a legtöbb cafeteria-elemet a kormány

Kedd este Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta a jövő évi költségvetéshez kapcsolódó adócsomagot a parlamentben, amiből kiderült, több fontos adóváltozás a foglalkoztatásra rakódó közterheket is érinti.

A legtöbb cafeteria-elem megszűnik, csökken a munkáltatók által fizetendő szocho kulcsa, a nyugdíjasok foglalkoztatása után egyáltalán nem kell majd szochót fizetni, míg új elemként megjelenik a korábban inaktív munkavállalók alkalmazása után járó kedvezmény.

2019-től a közterhek alapjának meghatározásához a béren kívüli juttatások esetében nem kell alkalmazni az 1,18-as szorzót, viszont a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem, csak az annak három alszámlájára (vendéglátás, szállás, szabadidő) utalt támogatás minősül kedvezményes közteher-fizetés mellett adható béren kívüli juttatásnak.

Ennek értelmében megszűnik:

  • a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentessége
  • a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentessége,
  • a kockázati biztosítás (pl. egészségbiztosítás) adókedvezménye,
  • a diákhitel-törlesztés támogatásának adómentessége,
  • a sportrendezvényre szóló belépők adómentessége,
  • a kultúra utalványok adómentessége,
  • és az eddig készpénzben kifizethető 100 ezer forintos juttatás kedvezménye is.

A cafeteria rendszer átalakítása mellett olyan érvek szólnak, hogy az eddig rengeteg adminisztrációs teherrel járt, ami miatt a kisvállalkozások nem is nagyon nyújtottak ilyen bérkiegészítést a dolgozóiknak. Varga Mihály az adócsomag benyújtásakor azt mondta, a kormány azért döntött az egyszerűsítés mellett, mert egyrészt a vállalkozások ezt kérték, másrészt a kormány szerint “munkáért munkabér jár mindenkinek, amely nem helyettesíthető semmilyen utalvánnyal”.

A kétgyermekes munkavállalók számára további változás, hogy családi adókedvezményük havi ötezer forinttal, 40 ezer forintra emelkedik jövőre.

Emellett az öregségi nyugdíj mellett dolgozók munkavállalását azzal ösztönzi tovább  kormány, hogy jövő már csak a 15 százalékos szja-t kell leadózniuk.

 

Csökken a munkáltatók közterhe és átalakulnak a kedvezmények

A vállalkozások által a bruttó bér után fizetendő szociális hozzájárulási adó kulcsa (munkáltatói járulék) jövőre 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken, ami további teret nyújthat a béremelésekre. Ám nem csak az általános kulcs csökken, hanem a szocho-kedvezményrendszer is változik.

2019-től a nyugdíjasok foglalkoztatása után már egyáltalán nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni, viszont megszűnik a 25 év alattiak után és az 55 éven felüliek foglalkoztatása után járó adókedvezmény.

Új elemként pedig megjelenik a munkaerőpiacra lépők kedvezménye, amivel a korábban inaktív munkavállalókat segítenék. A meglévő adatok alapján a NAV fogja értesíteni a vállalkozót, hogy melyik dolgozója után vehet igénybe adókedvezményt, amely már nemcsak 100 ezer forintig, hanem a mindenkori minimálbér összegéig lesz érvényesíthető.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet adócsomag adóváltozás cafeteria foglalkoztatás költségvetés 2019 Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.