Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. május 23. 09:21 Közélet

Nincs elég beruházás, ami megalapozná a kormány növekedési reményeit

Tavaly 16,7 százalékkal élénkültek a beruházások az egy évvel korábbi helyzethez képest a KSH friss elemzése szerint. Ez az adat azért nagyon fontos, mert a beruházások miatt bővülő tőkeállomány az egyik alapja a GDP későbbi emelkedésének. Tehát a jól célzott befektetések, fejlesztések hozzájárulnak a termelés későbbi bővüléséhez egy országban (de egy cégnél vagy akár egy háztartáson belül is, ha áldoznak például az eszközök modernizálására, akkor az visszaköszönhet a későbbi bevételnövekedésben).

Ehhez persze az is kell, hogy a beruházások ne csak azt a szintet érjék el, amivel éppen hogy ellensúlyozzák az amortizációt. Közgazdasági elméletek szerint akkor van elég beruházás ahhoz, hogy gyorsuljon a növekedési ütem, ha a beruházások a GDP-hez viszonyított aránya eléri a 18-20 százalékot. Ennél alacsonyabb beruházási ráta esetén még az is kérdéses, hogy egyáltalán az amortizációt pótolják e a befektetések.

Nem újdonság az alacsony beruházási ráta, hiszen ez már évek óta be van ragadva a 14-17 százalékos sávba*A KSH adatai a beruházásokra vonatkoznak, amelyek a bruttó állóeszköz-felhalmozás jelentős, hazánkban mintegy négyötödét képviselő részhalmazát alkotják. Beruházási rátaként e beruházásoknak a GDP-hez viszonyított arányára hivatkozunk.. Tehát arra is következtethetünk, hogy az utóbbi néhány negyedévben kifejezetten magas GDP-t nem a korábbi évek fejlesztései alapozták meg.

 

 

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a tavaly mért növekedést egy eleve viszonylag alacsony bázishoz kell viszonyítani. 2016-ban ugyanis a visszaestek a beruházások szinte az összes ágazatban. A két évvel ezelőtti hirtelen bezuhanást alapvetően a 2007-2013-as uniós ciklus forrásaiból finanszírozott projektek kifutása okozta. Tavalyra viszont már beindultak az aktuális, 2014-2020-as költségvetésből támogatott programok, döntően ennek köszönhető a pozitív adat.

 

 

Különösen jól látszik ez, ha külön vizsgáljuk az állami és a magánszféra beruházásait. A 2016-os mély hullám a költségvetési szerveket rengette meg, amelyeknél 2015-ben az előző ciklus maradék uniós pénzeinek hirtelen kiszórása, 2017-ben pedig már az új EU-s források szintén gyors felhasználása miatt pörögtek fel a fejlesztések (ráadásul negyedévről negyedévre egyre intenzívebb ütemben). Ehhez képest a versenyszférában hiába kezdődött jól a tavalyi év, az első negyedév után már egyre lankadt a beruházási aktivitás, és az is szembetűnő, hogy a 2016-os visszaesés sem volt olyan drámai a piaci cégeknél.

 

 

A konvergenciaprogram szerint idén is a beruházások “kétszámjegyű” bővülése várható, és ugyanebben a dokumentumban a kormány négyszázalékos GDP-növekedési ütemeket jósol a következő négy évre. A növekedés forrását főleg a kihelyezett tőke és a hatékonyság éles javulásától várják.

Ezek a becslések túlzottan optimistának tűnnek az IMF, az OECD, az Európai Bizottság, de még a Magyar Nemzeti Bank prognózisaihoz képest is. És most már a friss statisztikákból az is látszik, hogy az elmúlt évben beindult beruházások sem érték el azt a szintet, hogy aztán a növekedést felhajtsák. Sőt, az amortizációt sem biztos, hogy ellensúlyozzák azok a fejlesztések, amelyek tavaly történtek. Az is nagy kérdés, hogy mi lesz a beruházásokkal, ha tényleg megvonják az uniós pénzeket Magyarországtól. Valószínűleg ugyanaz, mint amit 2016-ban láttunk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet beruházás előrejelzés gdp konvergencia uniós támogatások Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.