Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. május 17. 11:11 Állam

Monaco elit lakónegyeddel kezd tengeri terjeszkedésbe

Pár évvel ezelőtt komoly dilemmával nézett szembe a 38 ezer lakosú luxus miniállam, Monaco. A zsúfolt városállamban tíz év alatt 180 százalékkal nőttek az elit lakások ingatlanárai, 2016-ban 41 ezer euró (13 millió forint) volt az átlagos négyzetméterár.

Tíz évvel ezelőtt még nagyjából azonos áron lehetett elit lakást venni Monacóban és Londonban, a brit fővárosban viszont lényegében nem változtak az árak azóta. Londonban egy négyzetméter átlagosan 18 ezer euróba (5,5 millió forintba) kerül, amellyel így is a világ negyedik legdrágább városa.

A növekvő árak is mutatják a Bloomberg szerint, hogy óriási a lakáshiány a világ gazdagjainak adóparadicsomában. A Monaco városképét meghatározó, főleg a hetvenes években felhúzott épületeket azonban nem akarják lebontani, hogy a helyükre magasabb lakóházakat építsenek. A terjeszkedésre így egyetlen lehetőség maradt, a tengeri expanzió.

Bemutató az új lakónegyedről.

Két évvel korábban kezdtek el egy nagyívű projektet, amellyel három százalékkal növelnék a miniállam területét. A hathektáros területen 120 luxusapartmant és tíz villát húznak fel. A monacói partnál már dolgoznak a kotrógépek, két év alatt több ezer tonna szicíliai homokkal töltötték fel az érintett szakaszt, 2,4 milliárd dollárért.

Az új lakónegyed illeszkedni fog Monaco tervébe, hogy 2050-ig széndioxod-kibocsátása semleges legyen (azaz kössön le annyit, amennyit kibocsát). Ennek megfelelően az új lakások fűtését szélenergiával oldják meg, áramellátásukat pedig napenergiával.

Monacóban nem ez lenne az első tengeri építkezési projekt, már a hetvenes években is épült egy négyhektáros lakónegyed a Mediterrán-tengeren. Ennél sokkal merészebb volt Dubaj kísérlete, amikor világtérkép-alakú mesterséges szigetcsoport létrehozásával próbálkozott, a végeredmény viszont legfeljebb kontúrjaiban hasonlít hozzá, és 60 milliárd dolláros veszteséget halmozott fel.

Állam Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Wiedemann Tamás
2018. november 16. 17:50 Állam, Piac

A gazdálkodók két százaléka használja a magyar termőföldek kétharmadát

Az Orbán-kormány sem csökkentette érdemben a nagybirtokok arányát. Közben két évtized alatt egymillió ember felhagyott a földműveléssel.

Jandó Zoltán
2018. november 16. 06:54 Állam, Piac

Kiderítettük, miért róják állami pénzen húszéves teherautók a magyar városok útjait

A magyar építőiparban olyan mértékű kapacitáshiány van, hogy a cégek nem tudnak, és nem is akarnak foglalkozni a környezetvédelmi szempontokkal. Még akkor sem, ha több pénzt kapnának.

Wiedemann Tamás
2018. november 15. 16:21 Állam, Élet

Ezekben a zsákokban 136 ezer csalódott magyar ember reménye van

Elmentem egy nyilvános sorsolásra, és meglepődtem, hogy mennyien próbálkoznak szerencsejátékkal Magyarországon.

Fontos

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.

Jandó Zoltán
2018. november 17. 07:22 Pénz, Piac

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Hiába estek a Mészáros-részvények, a felcsúti milliárdos nem lett szegényebb. Közel 120 milliárd forintra értékelték az állami megrendelésekkel kipárnázott építőipari cégeit, a Mészáros és Mészáros Kft-t és az R-Kordot.