Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. május 17. 11:11 Állam

Monaco elit lakónegyeddel kezd tengeri terjeszkedésbe

Pár évvel ezelőtt komoly dilemmával nézett szembe a 38 ezer lakosú luxus miniállam, Monaco. A zsúfolt városállamban tíz év alatt 180 százalékkal nőttek az elit lakások ingatlanárai, 2016-ban 41 ezer euró (13 millió forint) volt az átlagos négyzetméterár.

Tíz évvel ezelőtt még nagyjából azonos áron lehetett elit lakást venni Monacóban és Londonban, a brit fővárosban viszont lényegében nem változtak az árak azóta. Londonban egy négyzetméter átlagosan 18 ezer euróba (5,5 millió forintba) kerül, amellyel így is a világ negyedik legdrágább városa.

A növekvő árak is mutatják a Bloomberg szerint, hogy óriási a lakáshiány a világ gazdagjainak adóparadicsomában. A Monaco városképét meghatározó, főleg a hetvenes években felhúzott épületeket azonban nem akarják lebontani, hogy a helyükre magasabb lakóházakat építsenek. A terjeszkedésre így egyetlen lehetőség maradt, a tengeri expanzió.

Bemutató az új lakónegyedről.

Két évvel korábban kezdtek el egy nagyívű projektet, amellyel három százalékkal növelnék a miniállam területét. A hathektáros területen 120 luxusapartmant és tíz villát húznak fel. A monacói partnál már dolgoznak a kotrógépek, két év alatt több ezer tonna szicíliai homokkal töltötték fel az érintett szakaszt, 2,4 milliárd dollárért.

Az új lakónegyed illeszkedni fog Monaco tervébe, hogy 2050-ig széndioxod-kibocsátása semleges legyen (azaz kössön le annyit, amennyit kibocsát). Ennek megfelelően az új lakások fűtését szélenergiával oldják meg, áramellátásukat pedig napenergiával.

Monacóban nem ez lenne az első tengeri építkezési projekt, már a hetvenes években is épült egy négyhektáros lakónegyed a Mediterrán-tengeren. Ennél sokkal merészebb volt Dubaj kísérlete, amikor világtérkép-alakú mesterséges szigetcsoport létrehozásával próbálkozott, a végeredmény viszont legfeljebb kontúrjaiban hasonlít hozzá, és 60 milliárd dolláros veszteséget halmozott fel.

Állam Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Fabók Bálint
2018. szeptember 17. 17:42 Állam

Évek óta dolgozik az eltűnésén a Google vezére

Munkatársai sem igazán tudják, hogy mivel foglalkozik Larry Page, a Google-t is tulajdonló Alphabet vezérigazgatója, miközben a cég komoly kihívások előtt áll.

Fabók Bálint
2018. szeptember 17. 11:24 Állam

Úgy tűnik, eldőlt, hogy a klímaváltozással csak alulról szerveződve harcolhatunk

Az államok elbukni látszanak a klímaváltozás megállításában, de lokálisan egyre aktívabbak a különböző szereplők.

Bucsky Péter
2018. szeptember 17. 06:45 Állam

Még többet költ az állam a Red Bull Air Race-re, valószínűleg szabálytalanul

Az eddig sejtettnél harmadával többe kerül a budapesti repülős PR-rendezvény, mivel a Hungaroring Zrt. külön a szervezéssel is megbíz egy céget évente félmilliárd forintért. A szerződés ráadásul szinte semmilyen számszerűsíthető konkrétumot nem tartalmaz, de azért azt kiköti, hogy a kormánymédiánál kell a hirdetési pénzeket elkölteni.

Fontos

Fabók Bálint Kasnyik Márton
2018. szeptember 14. 06:52 Állam

A kormány úgy csinál, mint akinek egyáltalán nincs szüksége a magyar közgazdaságtanra

Felmerült, hogy a kormány megszüntetné a legeredményesebb közgazdasági kutatóintézetet, a Corvinust pedig egy alapítványba játszanák át. Megrendítő csapás lehet a magyar közgazdaságtannak.

Bucsky Péter
2018. szeptember 13. 07:21 Állam, Pénz

23-szor keres többet a Magyar Posta vezére, mint egy átlagos postás

Az állami vállalatok közül a Magyar Postánál a legnagyobb a különbség az átlagdolgozók és a vezető fizetése között. Itt 23-szoros az eltérés, míg az átlag 12.

Kasnyik Márton
2018. szeptember 12. 14:23 Állam

Elítélték a magyar demokrácia állapotát az európai pártok, elindult a kiközösítéshez vezető folyamat

Elfogadták a Sargentini-jelentést, indulhat a 7. cikkely szerinti eljárás Magyarország ellen.