Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. május 15. 09:52 Közélet

Ez az év is erősen kezdődött a magyar gazdaságban

Úgy süvített a magyar gazdaság 2018 első három hónapjában, mintha még mindig 2017 lenne, derült ki a KSH előzetes GDP-adatokról szóló közleményéből. A magyar gazdaság teljesítménye éves alapon 4,7, negyedéves alapon pedig 1,2 százalékkal bővült.

Mind a két szám csak egy hajszálnyival gyengébb a 2017 utolsó negyedéves adatainál, ami viszont 2005 óta a legerősebb magyar növekedés volt.

 

A KSH előzetes adatoknál szokásos szűkszavú kommentárja szerint a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a növekedéshez a legnagyobb mértékben. Ez arra utal, hogy továbbra is a belső fogyasztás pörgeti a magyar gazdaságot, ami nem is olyan meglepő, ha figyelembe vesszük az évek óta tartó bérnövekedést és a munkaerőpiac javulását.

Ráadásul az európai konjunktúra is erős, ami a magyar gazdaságot a korábbi években maga után húzó feldolgozóipari export szempontjából fontos. Igaz, vannak olyanok, például az IMF, akik úgy látják, hogy mostanában juthatott túl a csúcson az európai növekedési ciklus.

A kormány egyébként arra számít, hogy a most látható növekedési tempó ki fog tartani legalább 2022-ig, annak ellenére, hogy az uniós támogatások visszaesnek, és ráadásul a kormány is megszorító jellegű költségvetési politikát hajt végre. A növekedés hajtóereje a kormány szerint a magyar gazdaság bombasztikus termelékenység-javulása lesz, aminek viszont egyelőre semmi nyoma.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKicsattanóan derűlátó lett a kormány, ami veszélyes lehetKeserű lesz az ébredés, ha a kormány tényleg elhiszi a rózsaszínű növekedési jóslatait.

Európai szinten is erős volt a magyar adat, az eddig jelentő országok között a harmadik helyre volt ez elég az éves növekedést nézve. Romániát visszaelőztük, Lengyelországot viszont nem. Igaz, több, az előző negyedévben még Magyarországnál gyorsabban növekvő ország (Szlovénia, Észtország, Írország) még nem közölt adatot az idei első negyedévről.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Eurostat gdp KSH Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.