Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. május 15. 11:45 Közélet, Pénz

Erdogan a választások után a török jegybanknak is nekimenne

Történelmi mélypontra zuhant a török líra, miután Recep Tayyip Erdogan államfő a Bloomberg TV-nek adott interjúban kijelentette, hogy miután megnyeri a júniusi elnökválasztást, keményen bele fog avatkozni a monetáris politika alakításába. A jegybanknak szerinte tudomásul kell vennie, amit az államfő mond és cselekszik.

Amikor az embereknek nehézségei lesznek a rossz monetáris politika miatt, kit fognak elszámoltatni? Az elnököt kérik majd számon. Ezért az elnöknek kell, hogy befolyása legyen a jegybankra. Lehet, hogy ez egyeseknek kényelmetlen, de meg kell tennünk. Mert az állam vezetői tartoznak felelősséggel a választók felé

– mondta a török elnök. Mivel ezzel Erdogan megint átlépett egy határt, még tovább a gyengült a líra, egy dollárért már 4,39-et kell adni a török valutából. A líra egyébként év eleje óta már majdnem majdnem 14 százalékot gyengült a dollárral szemben.

Erdogan szerint bár a jegybank független, de „nem veheti figyelmen kívül az államfő jelzéseit azután, hogy befejeződik az elnöki rendszerre történő átállás”. A török államfő szerint ez – mármint a monetáris politikába való állami beavatkozás – kényelmetlen lehet, de meg kell csinálni.

 

Törökország egyáltalán nem élvezi a legtöbb gazdaságra jellemző alacsony kamatkörnyezetet. A török alapkamat 13,5 százalékon áll, miközben az infláció a legfrissebb adatok szerint 10,9 százalék volt. Erdogan jegybankkal kapcsolatos kijelentései nem vetnek túl jó fényt az ország gazdaságára. A befektetői bizalom már korábban megrendült, pedig Törökországnak hatalmas szüksége van a külföldi tőkére: a folyó fizetési mérleg hiánya az első negyedévben elérte a 16 milliárd dollárt, ami a tavalyi duplája.

Erdogan rendszeresen bírálja a török jegybankot az elszabaduló infláció és a túl magas alapkamat miatt. Az államfő unortodox elmélete szerint az alapkamat csökkentése alacsonyabb inflációt eredményezne, és ezáltal mérséklődhetnének a hitelfelvétel költségei is. A központi bank kormányzója, Murat Cetinkaya szerint azonban ortodox gazdaságpolitikára van szükség, a török líra árfolyamának stabilitását az segítené, ha magasabbak lennének a hitelfelvétel költségei.

A lírának az sem segített, hogy a török parlament tegnap kezdett tárgyalni arról a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné, hogy szinte az összes devizatranzakciókról információkat kapjon az ankarai kabinet. A jogszabály értelmében a török hatóságok bármikor információt és szinte bármilyen dokumentumot bekérhetnek a piaci szereplőktől.

Törökországban június 24-én előrehozott elnök- és parlamenti választást tartanak a végrehajtó elnöki rendszer bevezetése érdekében. Tavaly áprilisban volt népszavazás az új elnöki rendszerről, majd alkotmányt módosítottak, amely a végrehajtó hatalmat a parlament helyett az államfő kezébe helyezi, ez azonban eredetileg a 2019. novemberében tervezett választással lépett volna életbe. Erdogan azonban úgy döntött, hogy nem vár még egy évet, és idén júniusra tűzte ki az előrehozott választásokat.

Szakértők szerint a török államfő nemcsak azért hozatta előre a választásokat, hogy mielőbb gyakorolhassa a kiszélesített elnöki jogkörökkel járó hatalmat, hanem azért is, hogy megelőzhesse, hogy Erdogan pártja, az AKP szavazókat veszítsen az újonnan megjelenő politikai mozgalmak miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz bloomberg Erdogan jegybank Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.