Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint Jandó Zoltán
2018. május 8. 06:47 Közélet, Pénz

Eltüntetett névtábla és szokatlan kölcsön bonyolítja az új miniszter titkát

Múlt csütörtökön egyszer csak eltűnt az Orbán-kormány új miniszterének neve egy rózsadombi lakópark kaputelefonjáról. Kora délután a Bártfai-Mager felirat még szerepelt a listán, négy órával később azonban már nem volt ott. Bártfai-Magert valaki egyszerűen levágta.

Mindez pont aznap történt, amikor cikket közöltünk egy több száz cégből álló hálózatról, melynek egyik központja Bártfai-Mager Andrea lakásán működött. A leendő miniszter ingatlanjába, amely az elején említett kapucsengős lakóparktól másfél kilométerre fekszik, mintegy hatvan vállalkozás volt bejegyezve. Szinte az összes Bártfai-Mager volt férjéhez, Balogh Sándorhoz kötődött.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz államot százmilliókkal megkárosító cégháló működött az új miniszter lakásánBártfai-Mager Andreának nincs információja a lakásán működtetett cégbirodalomról, pedig volt férje és gyerekei is szerepet játszottak benne.

A Balogh által irányított cégbirodalom több száz millió forinttal károsította meg az államot, az oda bejegyzett vállalkozások többsége zavaros körülmények között megszűnt vagy elköltözött. A költöző társaságok között volt olyan, amely pont abban a szintén rózsadombi lakóparkban kötött ki, ahonnan Bártfai-Mager neve eltűnt a kapucsengőről.

A lakópark bejárata, a kapu mellett a módosított kapucsengő.

Ebben az ingatlanban is több mint egy tucatnyi olyan cég működik vagy működött, amely Balogh Sándor vállalati hálójához tartozik. Sőt, a Balogh résztulajdonában álló szlovák vállalkozásnak két lakása is van itt, a hozzá köthető Magyar Veterán Autó Egyesületnek pedig egy. Bártfai-Magert azonban nemcsak a kapucsengőn szereplő neve kapcsolja volt férje cégbirodalmához, hanem egy nagyon komplex, és legalább annyira furcsa hitel is.

189 millió a 12 milliós cégnek

A hasonló hitelügyleteket összesítő hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint a Bártfai-Mager és Balogh Sándor közös fiának tulajdonában lévő Globofood Kft. tavaly év végén nagy összegű kölcsönt kapott az egyik legjelentősebb takarékszövetkezettől. A 26 éves férfi cégét 2014-ben alapították, és három év alatt összesen 12 millió forint bevétele volt. Vagyona 2016 végén még úgy sem érte el a 3,5 millió forintot, hogy már ekkor jelentős részesedése volt egy a forgalma alapján jóval nagyobb vendéglátó cégben.

A Globofood tavaly decemberben mégis 189 millió forintos hitelszerződést írt alá a B3 Takarékkal*A két időpont között a vállalat még egy cégben szerzett meghatározó részesedést, ám ennek a vállalatnak a bevétele és a vagyona legutóbbi beszámolója szerint még a Globofoodét sem éri el.. A kölcsön fedezetét ráadásul két olyan lakás hasznosításából származó bevétel adja, amelyek a rózsadombi lakóparkban találhatóak.

Tehát nem maguk az ingatlanok fedezik a hitelt, hanem az a bevétel, ami a bérbeadásukból származik.

Az lakások ugyanis nem is a Globofood, hanem az Erste Bank tulajdonában vannak.

A két érintett lakás közül a kisebbikbe van bejelentve a NAV adótartozás-listája alapján Szerbin Judit, aki Balogh céghálójának több cégében is feltűnik, és több mint tízmillió forintos adótartozása van. Az nem egyértelmű, hogy a nagyobb, 121 négyzetméteres ingatlanban ki lakik, de valószínűleg ehhez a lakáshoz tartozik az 1-es kapucsengő, amely mellől eltávolították Bártfai-Mager nevét*A kaputelefonon szereplő neveket összevetettük a tulajdoni lapokon szereplőkkel. Ez alapján a telken lévő három társasház esetében adott séma szerint követik egymást a nevek a kaputelefonon. Ha a séma mindenhol azonos, akkor a Bártfai-Mager névvel ellátott 1-es számhoz a 121 négyzetméteres földszinti lakás tartozik..

A szokatlannak tűnő hitel miatt valamennyi érintetett megkerestük. A Globofood nem válaszolt, az Erste és a B3 Takarék üzleti és banktitokra hivatkozva nem árult el részleteket, Bártfai-Mager Andrea pedig többszöri kérdésünkre sem adott magyarázatot arra, hogy a neve miért szerepelt a kapucsengőn. Annyit írt, hogy magáncégek üzleti döntéseihez nincs köze, “egy hitelügylet maga banktitkot képez, erről csak az érintett magánszereplők nyilatkozhatnak”.

Bártfai-Mager és a takarékok

Több banki szakértővel is beszéltünk, hogy mennyire életszerű egy olyan ingatlan bérleti díjára ekkora hitelt kapni, amely nincs is a kérelmező tulajdonában. A többség szerint a válasz egyértelműen az, hogy semennyire, a hitel mögött ugyanis első ránézésére nincs megfelelő fedezet. Egy megkérdezett tartotta elképzelhetőnek, hogy egy sokkal komplexebb ügyletről lehet szó, amibe más cégeket is bevonhattak.

Ezt a felvetést erősíti, hogy a B3 Takarék a rózsadombi társasházban lévő másik két lakást*A lakóparkban egy társasházban négy lakás van. is megterhelte, ahol a jelzálogjog összege szintén 189 millió forint. Ez a két lakás pedig pont azé a szlovák cégé, amelyben Balogh Sándornak résztulajdona van.

A Globofoodnak egy olyan szektortól érkezett a szokatlan kölcsön, amelyet a kormányzat részéről épp Bártfai-Mager felügyelt. Az új miniszter ugyanis korábban, 2016 júliusától a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosként a takarékok integrációjáért is felelt. Megkérdeztük Bártfai-Magert, mennyire érzi visszásnak, hogy az általa felügyelt szektor egyik meghatározó szereplője ilyen jelentős hitelt nyújt egyik rokona érdekeltségének, de mint írta, ehhez nincs köze.  

A hitelt nyújtó B3 Takarék Szövetkezet 2015-ben jött létre tíz takarékszövetkezet egyesülése során, és az addigi legnagyobb takarékszövetkezeti egyesüléssel az ország legnagyobb takarékja lett. Vida József akkori elnök-ügyvezető azt mondta, hogy a lényegesen nagyobb üzemméret lehetővé teszi a sok százmilliós hiteleket nyújtását. Vida azóta már a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, az Index szerint Mészáros Lőrinc bizalmi embere, és a B3 és a Takarékbank mellett az FHB is az ő befolyása alatt áll (a B3 és Mészáros kapcsolatáról a Heti Válasz is írt korábban).

A múlt heti cikkünk után Balogh Sándor kiadott egy közleményt, amely szerint Bártfai-Magerrel jó viszonyt ápol, de válásuk óta semmilyen üzleti kapcsolatban nincsenek egymással. Balogh szerint ugyan Bártfai-Mager lakásának használatáért nem fizetett, az ott folytatott “gazdasági tevékenységének” semmi köze nincs Bártfai-Magerhez, erről neki nem is volt tudomása.
 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz B3 Takarék Szövetkezet Balogh Sándor Bártfai-Mager Andrea takarékintegráció Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.