Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. május 3. 18:21 Közélet

Négyszázezer újságíró dolgozik az EU-ban, de Magyarországon elég kevesen

A sajtószabadság nem csak az újságírók szabadsága, hanem mindenkié. Sajtószabadságban megismerhetsz minden információt, ami az önálló véleményalkotáshoz szükséges, és szabadon ki is nyilváníthatod a véleményed. Akár te magad, akár a sajtó útján.

Május 3-án, a Nemzetközi sajtószabadság napján ezeket a demokrácia lételemeinek tekinthető emberi alapjogokat ünnepli a világ. Emellett ezen a napon emlékeznek meg a munkavégzés közben elhunyt újságírókra is, valamint ilyentájt jelennek meg a média helyzetéről szóló elemzések.

Az Eurostat szerint egyébként 400 ezer újságíró dolgozik az EU-ban. Arányaiban Észtországban és Svédországban a legtöbb az újságíró, ahol minden kétszázadik foglalkoztatott újságíró, de 0,3 százaléknál magasabb az arányuk Németországban, Finnországban és Hollandiában is.

Ezzel szemben Szlovákiában és Lengyelországban a 0,1 százalékot sem éri el az újságírók aránya a foglalkoztatottak között, de Magyarországon sincsenek többen 0,2 százaléknál. Ez azt jelenti, hogy a hivatalos adatok szerint legfeljebb néhány ezer újságíró lehet az országban.

Az Eurostat a foglalkozásokra bontott részletes adatokat nem teszi közzé, de az újságíráshoz köthető foglalkozásoknál (kiadás, információs szolgáltatás) így néz ki a kontinens lakosságarányban.

 

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet friss felmérése szerint tavaly tovább romlott a sajtószabadság helyzete Magyarországon. Az összesen 180 országot listázó 2018-as jelentés alapján Magyarország a 73., ami két hellyel rosszabb az egy évvel ezelőtti helyezésünknél, és 33 hellyel rosszabb a 2011-es pozíciónknál.

Az International Press Institute nemzetközi szervezet kutatása szerint pedig tavaly május óta 46 újságíró vesztette életét a világban célzott támadásban, akiknek nagy részét korrupciós ügyek feltárása miatt gyilkoltak meg. Emellett további 42 újságíró halt meg kiküldetésben, illetve konfliktusok tudósítása közben. 

Az elmúlt 12 hónap ügyei alapján a nyomozások lassan folynak a célzott támadások esetében, és csak néhány gyanúsítottat tartóztattak le vagy ítéltek el emberölésért. Európában két sokkoló eset történt az elmúlt egy évben: Ján Kuciak szlovák újságírót és barátnőjét idén februárban gyilkolták meg Szlovákiában, miközben a kormány korrupciós ügyeit próbálta feltárni. Tavaly októberben pedig Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságírót ölték meg egy autósbombával.

António Guterres ENSZ-főtitkár a sajtószabadság erősítésére sürgette a világ kormányait a világnap alkalmából. Az erről szóló videóüzenete itt tekinthető meg magyar felirattal:

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet demokrácia média sajtószabadság Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.