Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. április 27. 12:28 Állam

125 ezer új piaci munkahely jött létre egy év alatt

Töretlenül tovább nőtt az itthoni elsődleges munkaerőpiacon dolgozók létszáma 2018 első három hónapjában is, ráadásul úgy, hogy közben az összes foglalkoztatott és az aktívak száma is csökkent. Ebből arra következtethetünk, hogy a közmunkások egy része piaci munkát talált.

2018 első negyedévében már 4 millió 180 ezer embernek volt piaci állása a magyarországi elsődleges munkapiacon, ami egy év alatt 125 ezer fős növekedést jelent. Ez még pár ezer fővel nagyobb is, mint a 2016-2017 első negyedévei között megvalósult bővülés.

 

Ám eközben az összes foglalkoztatott száma csak 67 ezer nővel emelkedett a tavalyi első negyedév óta, ami úgy lehetséges, hogy a közmunkások és a külföldre ingázó magyar dolgozók száma csökkent. Egy év alatt a közfoglalkoztatásban dolgozók száma 42 ezer fővel apadt, 159 ezer főre. Ezzel párhuzamosan az itthon élő, de külföldre ingázó magyarok száma 15 ezerrel csökkent, 96 ezer főre.

Ez utóbbi becslés ugyanakkor köztudottan nem megbízható, ugyanis a munkaerő-felmérés legalább harmadával alulbecsüli a magyarországi lakcímmel rendelkező külföldön dolgozók táborát (pont amiatt, mert közülük sokan tartósan külföldön tartózkodnak).

Mindezek alapján valószínű, hogy a közmunkások közül többen találtak piaci munkahelyet. Emellett a munkanélküliek közül is sokan elhelyezkedhettek, az ő táboruk is közel 30 ezer fővel apadt egy év alatt.

Összességében az adatok azt mutatják, hogy

ugyan a teljes munkaerőtábort már csak minimálisan lehet bővíteni, az aktívak közül legalább egyre többen dolgoznak piaci állásban.

Az Európai Bizottság legfrissebb felmérése szerint egyébként valamelyest mérséklődött a feldolgozóipar munkaerőhiánya tavasszal, igaz, még így is a cégek több mint háromnegyedének gond a szakemberhiány.

 

Állam foglalkoztatottság közfoglalkoztatás KSH munkaerőpiac Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Wiedemann Tamás
2018. november 16. 17:50 Állam, Piac

A gazdálkodók két százaléka használja a magyar termőföldek kétharmadát

Az Orbán-kormány sem csökkentette érdemben a nagybirtokok arányát. Közben két évtized alatt egymillió ember felhagyott a földműveléssel.

Jandó Zoltán
2018. november 16. 06:54 Állam, Piac

Kiderítettük, miért róják állami pénzen húszéves teherautók a magyar városok útjait

A magyar építőiparban olyan mértékű kapacitáshiány van, hogy a cégek nem tudnak, és nem is akarnak foglalkozni a környezetvédelmi szempontokkal. Még akkor sem, ha több pénzt kapnának.

Wiedemann Tamás
2018. november 15. 16:21 Állam, Élet

Ezekben a zsákokban 136 ezer csalódott magyar ember reménye van

Elmentem egy nyilvános sorsolásra, és meglepődtem, hogy mennyien próbálkoznak szerencsejátékkal Magyarországon.

Fontos

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.

Jandó Zoltán
2018. november 17. 07:22 Pénz, Piac

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Hiába estek a Mészáros-részvények, a felcsúti milliárdos nem lett szegényebb. Közel 120 milliárd forintra értékelték az állami megrendelésekkel kipárnázott építőipari cégeit, a Mészáros és Mészáros Kft-t és az R-Kordot.