Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. április 27. 12:28 Állam

125 ezer új piaci munkahely jött létre egy év alatt

Töretlenül tovább nőtt az itthoni elsődleges munkaerőpiacon dolgozók létszáma 2018 első három hónapjában is, ráadásul úgy, hogy közben az összes foglalkoztatott és az aktívak száma is csökkent. Ebből arra következtethetünk, hogy a közmunkások egy része piaci munkát talált.

2018 első negyedévében már 4 millió 180 ezer embernek volt piaci állása a magyarországi elsődleges munkapiacon, ami egy év alatt 125 ezer fős növekedést jelent. Ez még pár ezer fővel nagyobb is, mint a 2016-2017 első negyedévei között megvalósult bővülés.

 

Ám eközben az összes foglalkoztatott száma csak 67 ezer nővel emelkedett a tavalyi első negyedév óta, ami úgy lehetséges, hogy a közmunkások és a külföldre ingázó magyar dolgozók száma csökkent. Egy év alatt a közfoglalkoztatásban dolgozók száma 42 ezer fővel apadt, 159 ezer főre. Ezzel párhuzamosan az itthon élő, de külföldre ingázó magyarok száma 15 ezerrel csökkent, 96 ezer főre.

Ez utóbbi becslés ugyanakkor köztudottan nem megbízható, ugyanis a munkaerő-felmérés legalább harmadával alulbecsüli a magyarországi lakcímmel rendelkező külföldön dolgozók táborát (pont amiatt, mert közülük sokan tartósan külföldön tartózkodnak).

Mindezek alapján valószínű, hogy a közmunkások közül többen találtak piaci munkahelyet. Emellett a munkanélküliek közül is sokan elhelyezkedhettek, az ő táboruk is közel 30 ezer fővel apadt egy év alatt.

Összességében az adatok azt mutatják, hogy

ugyan a teljes munkaerőtábort már csak minimálisan lehet bővíteni, az aktívak közül legalább egyre többen dolgoznak piaci állásban.

Az Európai Bizottság legfrissebb felmérése szerint egyébként valamelyest mérséklődött a feldolgozóipar munkaerőhiánya tavasszal, igaz, még így is a cégek több mint háromnegyedének gond a szakemberhiány.

 

Állam foglalkoztatottság közfoglalkoztatás KSH munkaerőpiac Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Fabók Bálint
2018. szeptember 17. 17:42 Állam

Évek óta dolgozik az eltűnésén a Google vezére

Munkatársai sem igazán tudják, hogy mivel foglalkozik Larry Page, a Google-t is tulajdonló Alphabet vezérigazgatója, miközben a cég komoly kihívások előtt áll.

Fabók Bálint
2018. szeptember 17. 11:24 Állam

Úgy tűnik, eldőlt, hogy a klímaváltozással csak alulról szerveződve harcolhatunk

Az államok elbukni látszanak a klímaváltozás megállításában, de lokálisan egyre aktívabbak a különböző szereplők.

Bucsky Péter
2018. szeptember 17. 06:45 Állam

Még többet költ az állam a Red Bull Air Race-re, valószínűleg szabálytalanul

Az eddig sejtettnél harmadával többe kerül a budapesti repülős PR-rendezvény, mivel a Hungaroring Zrt. külön a szervezéssel is megbíz egy céget évente félmilliárd forintért. A szerződés ráadásul szinte semmilyen számszerűsíthető konkrétumot nem tartalmaz, de azért azt kiköti, hogy a kormánymédiánál kell a hirdetési pénzeket elkölteni.

Fontos

Torontáli Zoltán
2018. szeptember 18. 06:53 Élet

A matematika megmondja, miért nem viheted fel a repülőre a kézipoggyászodat

Nincs elég tárolórekesz és nincs kényszerítő szabály sem. Viszont őrült jó üzletet lehet csinálni a kézipoggyászos felfordulásból.

Fabók Bálint Kasnyik Márton
2018. szeptember 14. 06:52 Állam

A kormány úgy csinál, mint akinek egyáltalán nincs szüksége a magyar közgazdaságtanra

Felmerült, hogy a kormány megszüntetné a legeredményesebb közgazdasági kutatóintézetet, a Corvinust pedig egy alapítványba játszanák át. Megrendítő csapás lehet a magyar közgazdaságtannak.

Bucsky Péter
2018. szeptember 13. 07:21 Állam, Pénz

23-szor keres többet a Magyar Posta vezére, mint egy átlagos postás

Az állami vállalatok közül a Magyar Postánál a legnagyobb a különbség az átlagdolgozók és a vezető fizetése között. Itt 23-szoros az eltérés, míg az átlag 12.