Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. április 26. 07:45 Közélet

Visszafognák a közmunkát, de még sokáig szükség lesz rá

Lassan, de fogy a közmunkásként dolgozók száma az országban. A kormány – ígéretéhez híven – elkezdte a szigorítást, ám még így is bő százezer ember léphet be a most tavasszal induló programokba. Nem lehet csak úgy mindenkit kizárni, ugyanis még mindig sok magyarnak nincs lehetősége máshonnan fix jövedelemhez jutni.

Többféle statisztika is létezik a közmunkások számáról, de mindegyik azt mutatja, hogy tavaly nyár óta egyre kevesebb embert foglalkoztatnak ebben a formában. December és február között például már csak 165 ezren tartották magukat közmunkásnak, miközben a 2016-os csúcskor 230-240 ezren is voltak, akik így nyilatkoztak.

 

Csakhogy a tömeges közmunka-programok éppen most, tavasszal, március és május között szoktak elindulni, így valószínű, hogy még emelkedni fog a téli létszám.

Az újonnan bejelentett, államilag támogatott munkahelyek friss adataiból már látszik is, hogy márciusban 122 ezer új támogatott állást bejelentettek, amiből 114 ezer közfoglalkoztatás. Ez alapján tavasszal ismét bő százezer fő léphet be a programokba, így valószínűleg a létszám nem fog meredeken tovább csökkenni.

 

Jövőre azonban tényleg nagyot változhat a helyzet, mert addigra életbe lép az igazi szigorítás. Egy tavaly márciusi kormányhatározat értelmében ugyanis

2018 júliusától kezdve három éven belül csak egy évig lehet majd valaki közmunkás.

A közmunka-programok szűkítésébe azért kezdett bele a kormány, mert az ipar és az építőipar is komoly munkaerőhiánnyal küzd, ami a gazdaság növekedését is visszafogja. Ilyen időkben pedig nem maradt indoka az NGM-nek arra, hogy korlátlan mennyiségben biztosítson forrást a közmunka-programok számára.

A minisztérium 2017 elején készíttetett is egy felmérést, amiből kiderült, hogy az akkori 210-220 ezer közmunkásból 50-70 ezer csak kényelemből nem keres piaci állást. Néhány tízezer embert tehát viszonylag könnyen ki tud terelni a kormány a valódi munkaerőpiacra, ám így is legalább 150 ezren lehetnek azok, akik szociálisan rászorulnak a közmunkára, mert lakhelyük környékén nincs munkahely, ahol el tudnának helyezkedni. 

Valószínűleg ez az oka annak is, hogy a tavaly márciusi kormányhatározatban még mindig egy magas létszámot fogalmaztak meg elérendő célként. Eszerint 2020-ig 150 ezer főre kívánják csökkenteni a közmunkások számát.

Vagyis a szociálisan rászorulóktól nem tervezi megvonni a kormány a közmunkából származó állami jövedelmüket.

Ez egyébként egybecseng azzal, amit – az új kormányból valószínűleg távozó – Lázár János tavaly májusban mondott: addig biztosítják a közfoglalkoztatást, amíg szükség van rá.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet közfoglalkoztatás közmunka munkaerőpiac Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.