Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. április 26. 17:50 Állam, Pénz

Ne tartsd vissza a lélegzeted, ha az egyszámjegyű SZJA-kulcsra vársz

Nem mostanában került elő először, hogy egyszámjegyűre – azaz 9 százalékra – csökkentsék a jelenleg egységesen 15 százalékos személyi jövedelemadót, a kormány legkésőbb 2013 óta folyamatosan lebegteti ezt. Az áprilisi választások előtt Varga Mihály újra bedobta a témát, és a kormányközeli Figyelő múlt heti belső információi szerint a negyedik Orbán-kormány valóban meglépheti az adómérséklést stabil, 3-4 százalékos éves gazdasági növekedés mellett. Cikkünkben megvizsgáljuk, hogy ennek mekkora a realitása a legújabb gazdasági előrejelzések szerint.

Idén a becslések szerint még bőven 3 százalék fölött marad a GDP-növekedés üteme, sőt, inkább 4 százalék alakul majd a mutató. Azonban a növekedés lassul, tehát bár fennmarad, de egyre kisebb mértékű lesz. 2019-ben a becslések átlaga szerint már csak 3,3 százalék, 2020-ban pedig, ha az NGM kiugróan optimistának tűnő becslését*Érdemes megfigyelni, hogy minden évre vonatkozóan az NGM adta a legbizakodóbb becslést. nem vesszük figyelembe, 3 százalék alatti növekedést várhatunk, de ha számításba vesszük, akkor is épp 3 százalék a prognózisok átlaga.

 


Ne feledkezzünk meg arról, hogy az időben egyre inkább előremutató becslések egyúttal bizonytalanabbá is válnak – ez abból is látszik, hogy két éven túlmutató prognózist már csak az intézmények töredéke állít fel. Mindenesetre a növekedési ütemek lassulására utaló tendencia egyértelműen látszik.

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy mik a várakozások Németországgal kapcsolatban. Ha Magyarország fő külkereskedelmi partnerénél élénkülő növekedés van, akkor az közvetve a magyar gazdaságot is felpörgethetné, de sajnos azt láthatjuk, hogy a németeknél is lassulás várható – persze ezt nyilván a magyar előrejelzések megtételekor is figyelembe vették a közgazdászok.

 

Tehát annak ellenére, hogy hosszú ideje rendkívül kedvező a magyarországi üzleti klíma (lásd a vállalatok üzleti kilátásait mérő Beszerzési Menedzser Indexet vagy a GVI és a GKI konjunktúravizsgálatait), az előrejelzések alapján nem úgy tűnik, hogy megvalósítható lenne az SZJA csökkentés. Nyilván nem véletlenül bánt óvatosan Varga Mihály ezzel a hangzatos felvetéssel a választási kampányban, és az sem véletlenül, hogy csak feltételes módban került be az új kormány gazdaságpolitikájába az adómérséklés, hiszen ezek a becslések már hetek-hónapok óta ismertek.

Állam Pénz adócsökkentés előrejelzés gdp szja Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Rigó Anita
2018. november 12. 16:13 Állam, Élet

Magyarországon egy apa nem lehet annyira családcentrikus, hogy otthon maradjon a gyerekkel

Nálunk még most is nagyon erős a hagyományos kenyérkereső apai szerep támogatottsága, Németországban viszont más a helyzet.

Jandó Zoltán
2018. november 9. 13:18 Állam, Pénz

Kevés volt a felcsúti focinak 19 milliárd, visszamenőleg kaphattak újabb százmilliókat

Valószínűleg egy jogszabály-módosításnak köszönhetően juthatott újabb közel egymilliárd forinthoz, így összesen már 20 milliárdnyi közpénzből szépülhet az akadémia.

Bucsky Péter
2018. november 9. 07:02 Állam

Magyarország az egyik legnagyobb vesztese a multik transzferár-trükkjeinek

Sok ország segíti a multikat az adófizetés minimalizálásában, hazánk a társasági adó ötödét bukhatja emiatt. A nagy transzferár-trükk, második rész.

Fontos

Hajdu Miklós
2018. november 13. 06:56 Tech

Adatszemüveg és virtuális valóság: szinte olyan lesz az autógyári munka, mint egy videójáték

Tablet, okosóra és hamarosan adatszemüveg egészíti ki karbantartók szerszámkészletét a magyarországi autógyárakban.

Bucsky Péter
2018. november 12. 06:53 Piac

Évi 48 milliárd forintnyi társasági adót trükközhet ki az országból 30 magyarországi multi

Ha csak a legnagyobb multik abbahagynák a nyereség kijátszását, egy pillanat alatt 1 százalékot nőne a magyar GDP. A nagy transzferár-trükk, harmadik rész.

Rigó Anita
2018. november 11. 07:49 Élet

Évi tízezer gyermek születik apa nélkül Magyarországon

Nemcsak a nők, hanem a férfiak gyermekvállalási életkora is jelentősen kitolódott az utóbbi két évtizedben.