Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. április 26. 17:50 Állam, Pénz

Ne tartsd vissza a lélegzeted, ha az egyszámjegyű SZJA-kulcsra vársz

Nem mostanában került elő először, hogy egyszámjegyűre – azaz 9 százalékra – csökkentsék a jelenleg egységesen 15 százalékos személyi jövedelemadót, a kormány legkésőbb 2013 óta folyamatosan lebegteti ezt. Az áprilisi választások előtt Varga Mihály újra bedobta a témát, és a kormányközeli Figyelő múlt heti belső információi szerint a negyedik Orbán-kormány valóban meglépheti az adómérséklést stabil, 3-4 százalékos éves gazdasági növekedés mellett. Cikkünkben megvizsgáljuk, hogy ennek mekkora a realitása a legújabb gazdasági előrejelzések szerint.

Idén a becslések szerint még bőven 3 százalék fölött marad a GDP-növekedés üteme, sőt, inkább 4 százalék alakul majd a mutató. Azonban a növekedés lassul, tehát bár fennmarad, de egyre kisebb mértékű lesz. 2019-ben a becslések átlaga szerint már csak 3,3 százalék, 2020-ban pedig, ha az NGM kiugróan optimistának tűnő becslését*Érdemes megfigyelni, hogy minden évre vonatkozóan az NGM adta a legbizakodóbb becslést. nem vesszük figyelembe, 3 százalék alatti növekedést várhatunk, de ha számításba vesszük, akkor is épp 3 százalék a prognózisok átlaga.

 


Ne feledkezzünk meg arról, hogy az időben egyre inkább előremutató becslések egyúttal bizonytalanabbá is válnak – ez abból is látszik, hogy két éven túlmutató prognózist már csak az intézmények töredéke állít fel. Mindenesetre a növekedési ütemek lassulására utaló tendencia egyértelműen látszik.

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy mik a várakozások Németországgal kapcsolatban. Ha Magyarország fő külkereskedelmi partnerénél élénkülő növekedés van, akkor az közvetve a magyar gazdaságot is felpörgethetné, de sajnos azt láthatjuk, hogy a németeknél is lassulás várható – persze ezt nyilván a magyar előrejelzések megtételekor is figyelembe vették a közgazdászok.

 

Tehát annak ellenére, hogy hosszú ideje rendkívül kedvező a magyarországi üzleti klíma (lásd a vállalatok üzleti kilátásait mérő Beszerzési Menedzser Indexet vagy a GVI és a GKI konjunktúravizsgálatait), az előrejelzések alapján nem úgy tűnik, hogy megvalósítható lenne az SZJA csökkentés. Nyilván nem véletlenül bánt óvatosan Varga Mihály ezzel a hangzatos felvetéssel a választási kampányban, és az sem véletlenül, hogy csak feltételes módban került be az új kormány gazdaságpolitikájába az adómérséklés, hiszen ezek a becslések már hetek-hónapok óta ismertek.

Állam Pénz adócsökkentés előrejelzés gdp szja Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Wiedemann Tamás Váczi István
2018. október 15. 13:45 Állam, Pénz

Máshová terelné a pénzt a kormány azzal, hogy megszünteti a legnépszerűbb állami lakástámogatási formát

Túl nagy volt az extraprofit, meg amúgy is ott van a CSOK – erre hivatkozva szüntetné meg a kormánypárt a lakásra gyűjtők állami támogatását. De a lakáslottó is nyerhet a lakástakarék megszüntetésén.

Rigó Anita
2018. október 15. 06:50 Állam

Diszkriminatív módon, de végre megemeli a kormány az ápolási díjat

Civil szervezetek régóta próbálják elérni, hogy növeljék a tartósan gondozásra szoruló családtagok után járó ellátás összegét.

Wiedemann Tamás
2018. október 12. 09:51 Állam, Pénz

Az uniós pénzek nagy részét úgy égetjük el, hogy nem lesz belőle jólét hosszabb távon

Lényegében elégettük az Európai Uniótól származó támogatásokat. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy nálunk volt arányaiban a legtöbb csalás.

Fontos

Hajdu Miklós Kasnyik Márton
2018. október 15. 09:02 Piac

Kihalási hullám van a magyar cégeknél, és ennek meg is van az oka

2017 és 2018 között csökkent a cégek száma az első féléves adatok alapján, és növekedésbe fordult egy olyan mutató, ami a bedőlések kockázatát méri.

Rigó Anita
2018. október 12. 06:54 Állam

Az egy- és a kétgyermekes családok bánhatják a legújabb segélymegvonást

Sok család eleshet a 23 ezer forintos segélytől.

Kasnyik Márton
2018. október 10. 09:44 Élet

70 cikk a G7-ről, amit kiteszünk az ablakba

Ha szeretnéd látni a legjavát annak, amit az utóbbi egy évben itt összehoztunk, akkor kattints ide.