Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. április 19. 16:44 Közélet

Megér egy kis ráfordítást, hogy egyszerűbben menjen a korrupció

Két hónapja figyeltünk fel arra, hogy néhány közbeszerzés értéke gyanúsan ki van centizve, hogy még épp becsússzon a 300 millió forintos értékhatár alá. Ennek oka az lehet, hogy pont a korrupcióval amúgy is különösen sújtott építési beszerzések területén terjesztette ki a kormány 2017 januárjától 100 millió forintról 300 millió forintra azt az értékhatárt, ami alatt hirdetmény nélkül lehet közbeszerzést indítani.

A kormányzati indoklás szerint az intézkedés hátterében a magyar cégek megsegítése állt, a korrupciót vizsgáló szakértők szerint viszont inkább a visszaéléseknek kedvezett ez a lépés. Bárhogy is legyen, ideális esetben nem az ilyen értékhatárok, hanem a piaci körülmények határozzák meg a közbeszerzések árait. Gyakran maga a közbeszerzési eljárás ad lehetőséget a csalásra (ezeket, mint korábban írtuk, néhány gyanús jel alapján könnyen ki is lehet mutatni), most azt nézzük, hogy mennyire vonzó lehet a gyanús közbeszerzések kiíróinak és résztvevőinek, hogy korrupciónak kedvező eljárásokban vegyenek részt.

A Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) nyers közbeszerzési adatai alapján*A CRCB a 2005 és 2017 között megkötött magyar közbeszerzési szerződések bizonyos adatait rendezte egy bárki által elérhető és elemezhető adatbázisba a Közbeszerzési Értesítőben megjelent információk alapján. megvizsgáltuk, hogy a szabályok módosítása hatással volt-e a közbeszerzések árképzésére – más szóval vonzóbb-e a kevésbé transzparens eljárás akár a piacilag indokoltnál valamivel kisebb értékű szerződés árán. Arról a lehetőségről se feledkezzünk meg, hogy akár az értékhatárt jelentősen meghaladó beszerzéseket inkább némi többlet-adminisztrációt vállalva 300 millió forintnál kisebb értékű darabokra is feloszthatják a kiírók.

Ha a szerződések nettó értékeit tízmillós kategóriákba rendezzük, és évenként megnézzük 2014 és 2016 között a szerződéses árak megoszlását, látható, hogy végig 0,1-0,2 százalék között ingadozott a 250 és 300 millió forint közötti árkategóriába eső szerződések aránya. 2017-ben – amikor az új szabály hatályba lépett – viszont változás történt, ráadásul legnagyobb mértékben éppen közvetlenül a 300 milliós értékhatár alatti kategóriában: a 290 és 300 millió forint közötti szerződések aránya 0,5 százalékra nőtt (és megnőtt a szerződések viszonylagos gyakorisága a 250 és 290 millió közötti kategóriákban is). Ugyanakkor a 300 millió forint fölötti arányokban ilyen érdemi és szisztematikus változás nem látszik.

 

Úgy látszik tehát, hogy van az az áldozat – akár pénzben vagy az adminisztrációs terhekben -, amit meghoznak a kiírók és a nyertesek, hogy az eljárásrend kevésbé kedvezzen a versenynek és az átláthatóságnak. A jelenség nem új, például 2011 és 2015 között a szolgáltatási beszerzések területén volt érvényben egy hirdetmény nélküli eljárási lehetőség 25 millió forintos értékhatár alatt, ami a CRCB elemzése szerint szintén növelte a korrupciós kockázatokat az ártorzítás mellett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet építőipar értékhatár korrupció korrupciókutató közbeszerzés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.