Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. április 18. 16:14 Közélet

Hatvanmilliót költenek arra, hogy hirdessék, épül az új Puskás Stadion

Bár csak 2019 végére készül el, már az idén is 60 millió forintot költhet az állam az új Puskás stadion építésének kommunikációjára. Az erről szóló közbeszerzést április 6-án, azaz két nappal az országgyűlési választások előtt írták ki, mostanra pedig az eredmény is megvan.

A munkát az a New Land Media – Lounge Design kettős nyerte, amely a kormány brüsszelezős, sorosozós plakátkampányainak nagy részét is szervezhette. A Balásy Gyula érdekeltségbe tartozó cégek tavaly csak ilyen feladatokra több, mint 18 milliárd forintnyi megbízást kaptak a Rogán Antal vezette minisztériumtól. Mindez különösen annak fényében szép teljesítmény, hogy egy esztendővel korábban a két vállalat együttes éves árbevétele sem érte el a 2,3 milliárdot, 2015-ben pedig alig több, mint 500 millió volt a forgalmuk.

Az eredmény persze nem meglepő, hiszen a közbeszerzést a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon (NKH) keresztül bonyolította le a stadion építésért felelős Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK). Márpedig az NKH tenderein csak az a három, kivétel nélkül kormányközeli cég kaphat megbízást, amelyekkel még 2016 augusztusában kötött keretszerződést a hivatal.

A New Land – Lounge Design duón kívül a vizes vb-vel (nem tudni pontosan milyen munkáértsokat hasító Kuna Tibor ügynökségei, illetve a Rogán Antal szomszédjaként elhíresült Csetényi Csaba cégei futhatnának be. Utóbbiaknak azonban mostanában erre inkább csak elvi lehetősége van. Csetényinek ugyanis valamikor 2016 végén megromlott a kapcsolata a kormányzati szereplőkkel, így azóta csak alamizsna megbízásokat kap az államtól.

Nem teljesen egyértelmű, hogy a Puskás építésén mit kell hirdetni, de az eredményeket összesítő táblázat alapján úgy tűnik, elég komplex kommunikációt terveznek. Elvileg filmgyártásra, fotózásra, grafikai tervezésre illetve tévé- és egyéb hirdetésekre is adtak ajánlatot az induló cégek. A New Land – Lounge Design, két már bevált alvállalkozót is bevont a pályázati anyagába: a szintén Fidesz-közeli Századvéggel gyakran együttműködő Kód Piac-, és Véleménykutatót illetve a p2m Consulting Kft-t.

Az új Puskás egyébként az ország egyik legnagyobb építési projektje. A stadion felhúzásának költségeit korábban 90-100 milliárd forintra becsülték, végül azonban nettó 150 milliárdért kapta meg a munkát a Magyar Építő – Záév kettős. Előbbi cég a szerződés aláírásakor még Mészáros Lőrinc állandó üzlettársának, Szíjj Lászlónak a tulajdonában volt, azóta azonban a Tiborcz Istvánnal üzletelő Paár Attila és a sajtóinformációk szerint a kormányfő vejével és lányával szintén összekapcsolható Szeivolt István érdekeltségébe került. A Záév Zrt. pedig a stadionépítési láz egyik nagy nyertese, korábban ők újíthatták fel a ZTE arénáját, és a szombathelyi Haladás bő 13 milliárd forintból épülő stadionján is dolgoztak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet hirdetés Lounge Design Magyar Építő New Land Media Puskás Ferenc stadion Záév Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.