Hírlevél feliratkozás
Hobot Péter
2018. március 29. 14:12 Közélet

Ha Hszi Csinping beszél, még Kim Dzsongunnak is jegyzetelnie kell

Egy Phenjanból Pekingbe érkező páncélozott vonat utasairól három napon keresztül találgatta a sajtó, hogy kik lehetnek. A rejtélyt a kínai állami hírügynökség leplezte le, Kim Dzsongun érkezett és távozott Kína fővárosából, élete első külföldi útján államfőként.

Kína és Észak-Korea két kommunista diktátorai március 25-e és 28-a között tárgyaltak egymással, hogy az Észak- és Dél-Korea között tárgyalások előtt egyeztessenek a félszigeten eszkalálódó konfliktusról. Az észak-koreai diktátor beiktatása óta nem járt külföldön, most azonban turnéba kezdett, mielőtt az USA elnökével, Donald Trumppal beszélne.

A kínai és az észak-koreai vezetés hagyományosan jó kapcsolatot ápol egymással. Kínának fontos Észak-Korea, mint puffer az amerikai szövetségesek, Dél-Korea és Japán előtt. Észak-Koreának Kína talán ez egyetlen igazi szövetségese. Ahogy Mao Ce-tung fogalmazott:

Ha az ajkak eltűnnének, fáznának a fogak.

A kínai állami tévé még egy videót is közzétett a találkozóról, amin Kim szorgosan jegyzeteli Hszi Csinping szavait.

 

Ha Kim jegyzetel, jól teszi, mivel rezsimjének túlélése függ a kínai vezetés döntéseitől. Nagyon keveset tudunk Észak-Korea gazdaságáról, de azt igen, hogy az ország nem önellátó: sem a lakosság élelmiszerszükségletét, sem az atomprogramjához kellő erőforrásokat nem tudják megtermelni. Észak-Korea ezért titkosszolgálatával és offshore cégekkel intézi külkereskedelmét, aminek méretét ezért nehéz megállapítani, de a nyilvános adatok alapján Kína majdnem 3 milliárd dollár értékben exportált árut Észak-Koreába 2015-ben. A valós szám ennél jóval nagyobb lehet.

A kínai olaj nélkül Észak-Korea gazdasága tönkremenne, és nem valószínű, hogy míg 2011-ben az olajexport értéke 790 millió dollár volt ez 2015-re ötödére, 170 millió dollárra esett volna. A két ország közötti valós kereskedelmet mindkét állam titkolja. 

 

A rezsim titkos exportbevételeiből fizet Kínának az árukért. Észak-Korea hajói sokszor szállítanak szenet az orosz partokhoz, ami átpakolva később Dél-Koreában köt ki. A nemzetközi közösségnek az ENSZ szankciók ellenére nem sikerült meggátolnia, hogy Észak-Korea kereskedjen. Ezért a rezsimet sem sikerült ellehetetleníteni. Az is nyílt titok, hogy sok észak-koreai dolgozik határközeli kínai gyárakban, melyek termékeit később amerikai és európai vállalatok veszik át. A munkabéreik 70 százalékát a rezsim teszi zsebre. Ez illegális, de nehezen ellenőrizhető, főleg ha Kína sem érdekelt abban, hogy fény derüljön a tevékenységre.

Kim Dzsongun az utóbbi években még az informális magángazdaságnak is teret engedett, hogy növelje az ország gazdasági erejét és megtermelje az atomprogramjához szükséges erőforrásokat.

Azonban atomfegyvereinek bemutatásával Kim nagyot kockáztatott, hiszen az USA létérdeke, hogy megakadályozza, hogy egy ellenséges rezsimnek olyan atomfegyverei legyenek, amivel az ország bármelyik pontját eléri. Az Egyesült Államok ezért egyre nagyobb nyomást gyakorolt Kínára, hogy csináljon valamit Kim Dzsongunnal. Kína örökös vezetője pedig erőt demonstrált: kiderült, ha ő beszél, akkor annak a diktátornak is jegyzetelnie kell, akinek beszédeit hazai pályán minden alkalommal több perces tapsvihar kíséri.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.