Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. március 27. 12:58 Közélet, Pénz

Titkosnak hazudta a vizes vb nyilvános szerződéseit a fideszes államtitkár

Egészen döbbenetes választ adott Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára a vizes vb szállásproblémáit felvető ellenzéki kérdésekre. Három hete írtuk meg, hogy a tavalyi világbajnokságot szervező állami cégnél eléggé elszámolták az eseményre érkező vendégek szállodai igényeit, ami miatt rengeteg túlárazott szoba üresen állt.

Ezeket azonban Bp2017 Kft-nek a szerződések értelmében ki kellett fizetnie, s bár az állami cégnél tettek kísérletet arra, hogy ezt elsumákolják, végül kénytelenek voltak fizetni. Így a vállalat százmilliós, de akár milliárdos nagyságrendű összeget is bukhatott, miközben 2017-ben a vizes vb hónapja volt az egyetlen olyan, amikor kevesebb vendégéjszakát töltöttek el külföldiek Budapesten, mint egy évvel korábban.

 


Cikkünk nyomán az MSZP-s Mesterházy Attila kilenc kérdést is feltett a világbajnokságot miniszterként, illetve a szervezőbizottság elnökeként is felügyelő Seszták Miklósnak. Az ellenzéki politikus mások mellett arra volt kíváncsi, mi alapján becsülték meg a szállásigényt, hány szobát, milyen időszakra, és milyen összegben foglaltak le, illetve, hogy mennyit bukott a rossz becslésen a Bp2017 Kft.

A kérdésekre a nemzeti fejlesztési miniszter helyett Fónagy János válaszolt összesen 6 sorban (ez épp harmada annak, amekkora terjedelemre szükség volt a 9 kérdés felsorolásához). Az államtitkár mindössze annyit közölt, hogy a foglalásokat a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) adatai alapján végezték, de a többi kérdésre nem válaszolt, mivel állítása szerint a “szállodákkal kötött szerződések üzleti titoknak minősülnek”.

Az odavetett félmondat nem azért botrányos, mert sokadszor próbál állami költéseket üzleti titokra hivatkozva elrejteni a kíváncsi szemek elől a kormány, hanem mert elég nyilvánvalóan nem igaz. A megállapodások ugyanis annyira nem minősülnek üzleti titoknak, hogy a nyilvános, tehát mindenki számára elérhető közbeszerzési adatbázisban bárki megnézheti őket.

Mivel ezt előző cikkünk írásakor megtettük, megkönnyítjük Seszták Miklós (vagy Fónagy János) dolgát annyival, hogy az ezekből elérhető kérdéseket megválaszoljuk. Számításaink alapján mintegy másfél tucatnyi hotelcégnél*Accor-Pannonia Hotels Zrt.
Aquaworld Zrt.
Belvárosi Szállodák Kft.
Danubius Zrt.
OnRiver Hotels Kft.;
Fortuna Kft.
Silver Invest Kft.
Villa Vitae Kft
West End Szállodaüzemeltető Kft.
XING LONG Kft.
Anna Grand Hotel Kft.
Aurora Hotel Kft.
Kempinski Hotel Budapest Zrt.
Adria Palace Kft.
SAS Mo. Kft.
Duna Szálloda Zrt.
összesen 4924 szobát foglaltak le a vizes vb-re Budapesten, illetve a Balatonnál, ebből 612-t 12 napra, a többit 18-ra. Egyébként forrásaink szerint a legnagyobb gond ez utóbbival volt, mert akadtak ugyan olyan szállodák, ahol a csúcson elérte, vagy legalább megközelítette a vendégek száma a lefoglalt szobákét, a közel 3 hetes időszaknak azonban ez csak egy kis része volt.

 

A szervezők egyébként összesen végül 84960 vendégéjszakát kötöttek le, ebből 21,3 ezret ötcsillagos, 47,3 ezer négycsillagos, 16,3 ezret pedig háromcsillagos hotelekben. A szobák kétharmadát a csapatoknak, negyedét a médiának foglalták le, a többit a FINA és a szervezőbizottság kapta.

A legdrágább szobáért éjszakánként és fejenként 85 ezer forintot kellett fizetni, ha ketten szálltak meg benne, és 135 ezret, ha csak egy sportoló, míg a legolcsóbb szállásnál ugyanez 21, illetve 36 ezer forint volt. Az egyéb ellátás díja ennél is szélesebb sávban szóródott, igaz itt az elvárásokban is voltak eltérések, hiszen a média és a hivatalos személyzet csak reggelit kapott, míg a csapatoknak teljes ellátást biztosítottak. Ennek megfelelően volt ahol csak 1270 forintot számoltak fel, de 35 ezres napidíj is akadt.

 

Azt azonban már nem lehet kiolvasni a szerződésekből, hogy a hibás becslés miatt mennyit bukott az állami cég. Ehhez ugyanis vagy ismerni kellene a pontos foglaltsági adatokat is, amiről a szállodák üzleti érdekeikre hivatkozva nem szívesen nyilatkoznak, vagy Seszták Miklósnak, esetleg Fónagy Jánosnak értelmes választ kellett volna adnia a nekik feltett kérdésre. Reméljük egyszer ez is megtörténik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz Fónagy János Seszták Miklós szálloda vendégéjszaka vizes vb vizes világbajnokság Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.