Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. március 22. 14:45 Állam

Lehet, hogy nem is kéne ennyire boldogtalannak látnunk a többi magyart

Vajon miért gondolják azt a világ összes országában a többiekről, hogy sokkal boldogtalanabbak, mint ahányan valójában? A kérdést az Our World in Data veti fel, és ugyan egyértelmű választ nem ad a kérdésre, de magyar szempontból annál meglepőbb adatokat mutatnak be. A magyarok pesszimizmusa és általános életundora közmondásos, de még ennek tudatában is feltűnő a felmérésből kirajzolódó minta.

A következő ábra egy IPSOS-felmérés kétféle válaszát mutatja egyszerre egy negyven országra kiterjedő felmérésben:

  • hányan mondják azt egy adott országban, hogy ők maguk boldogok vagy nagyon boldogok, és
  • mit tippelnek arra, hogy az előbbi válaszból milyen százalékos eredmény jön ki az országukban. Tehát mi a becslésük az országuk általános boldogságára.
 

Ha az emberek pontosan tippelnék a többiek boldogságát, akkor minden pötty egy bal alsó sarokról a jobb felső sarok felé vezető vonalon helyezkedne el. Csakhogy az összes országot szimbolizáló pont ez alatt van, tehát minden országban pesszimisták: az gondolják, hogy kevesebben boldogok, mint ahányan ezt saját magukról állítják.

Nagyjából az összes ország pontjai egy gócba sűrűsödnek, kivéve a kirívióan boldogtalan, és a többieket annál is boldogtalanabbnak tartó Magyarországot.

A magyarok 69 százaléka állította magáról azt, hogy boldog vagy vagyon boldog, viszont átlagosan azt gondolták, hogy az országban csak az emberek 22 százaléka állítja majd ezt magáról. Ez egy jelentős, 47 százalékpontos eltérés, lényegesen csak Hongkongban (61 százalékpont) és Dél-Koreában (66 százalékpont) lőtték be ezt rosszabbul a válaszolók.

A szisztematikus eltérésekre az lehet az egyik magyarázat az Our World in Data szerint, hogy az válaszadók nem mondanak igazat, amikor a saját, egyéni boldogságukról kérdezik őket. Ezért pontosabb mutatót ad, ha arról kérdezik őket, hogy az országban általánosan milyen boldogsági szintet érzékelnek. Azzal is lehet magyarázni a jelenséget, hogy az emberek bizalmatlanok, egyszerűen nem bíznak meg a többiekben, ezért negatívabb véleménnyel vannak róluk.

Az Eurostat 2013-as részletesebb felmérése szerint egyébként az élettel való elégedettség a pénzügyi helyzettel van a legszorosabb összefüggésben. Az ábrából az is látszik, hogy ha Bulgáriát rátették volna a fenti ábrára, akkor Magyarország mégsem lenne olyan magányos a boldogtalan sarokban.

 

Állam Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Fabók Bálint
2018. szeptember 17. 17:42 Állam

Évek óta dolgozik az eltűnésén a Google vezére

Munkatársai sem igazán tudják, hogy mivel foglalkozik Larry Page, a Google-t is tulajdonló Alphabet vezérigazgatója, miközben a cég komoly kihívások előtt áll.

Fabók Bálint
2018. szeptember 17. 11:24 Állam

Úgy tűnik, eldőlt, hogy a klímaváltozással csak alulról szerveződve harcolhatunk

Az államok elbukni látszanak a klímaváltozás megállításában, de lokálisan egyre aktívabbak a különböző szereplők.

Bucsky Péter
2018. szeptember 17. 06:45 Állam

Még többet költ az állam a Red Bull Air Race-re, valószínűleg szabálytalanul

Az eddig sejtettnél harmadával többe kerül a budapesti repülős PR-rendezvény, mivel a Hungaroring Zrt. külön a szervezéssel is megbíz egy céget évente félmilliárd forintért. A szerződés ráadásul szinte semmilyen számszerűsíthető konkrétumot nem tartalmaz, de azért azt kiköti, hogy a kormánymédiánál kell a hirdetési pénzeket elkölteni.

Fontos

Torontáli Zoltán
2018. szeptember 18. 06:53 Élet

A matematika megmondja, miért nem viheted fel a repülőre a kézipoggyászodat

Nincs elég tárolórekesz és nincs kényszerítő szabály sem. Viszont őrült jó üzletet lehet csinálni a kézipoggyászos felfordulásból.

Fabók Bálint Kasnyik Márton
2018. szeptember 14. 06:52 Állam

A kormány úgy csinál, mint akinek egyáltalán nincs szüksége a magyar közgazdaságtanra

Felmerült, hogy a kormány megszüntetné a legeredményesebb közgazdasági kutatóintézetet, a Corvinust pedig egy alapítványba játszanák át. Megrendítő csapás lehet a magyar közgazdaságtannak.

Bucsky Péter
2018. szeptember 13. 07:21 Állam, Pénz

23-szor keres többet a Magyar Posta vezére, mint egy átlagos postás

Az állami vállalatok közül a Magyar Postánál a legnagyobb a különbség az átlagdolgozók és a vezető fizetése között. Itt 23-szoros az eltérés, míg az átlag 12.