Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. március 22. 14:45 Állam

Lehet, hogy nem is kéne ennyire boldogtalannak látnunk a többi magyart

Vajon miért gondolják azt a világ összes országában a többiekről, hogy sokkal boldogtalanabbak, mint ahányan valójában? A kérdést az Our World in Data veti fel, és ugyan egyértelmű választ nem ad a kérdésre, de magyar szempontból annál meglepőbb adatokat mutatnak be. A magyarok pesszimizmusa és általános életundora közmondásos, de még ennek tudatában is feltűnő a felmérésből kirajzolódó minta.

A következő ábra egy IPSOS-felmérés kétféle válaszát mutatja egyszerre egy negyven országra kiterjedő felmérésben:

  • hányan mondják azt egy adott országban, hogy ők maguk boldogok vagy nagyon boldogok, és
  • mit tippelnek arra, hogy az előbbi válaszból milyen százalékos eredmény jön ki az országukban. Tehát mi a becslésük az országuk általános boldogságára.
 

Ha az emberek pontosan tippelnék a többiek boldogságát, akkor minden pötty egy bal alsó sarokról a jobb felső sarok felé vezető vonalon helyezkedne el. Csakhogy az összes országot szimbolizáló pont ez alatt van, tehát minden országban pesszimisták: az gondolják, hogy kevesebben boldogok, mint ahányan ezt saját magukról állítják.

Nagyjából az összes ország pontjai egy gócba sűrűsödnek, kivéve a kirívióan boldogtalan, és a többieket annál is boldogtalanabbnak tartó Magyarországot.

A magyarok 69 százaléka állította magáról azt, hogy boldog vagy vagyon boldog, viszont átlagosan azt gondolták, hogy az országban csak az emberek 22 százaléka állítja majd ezt magáról. Ez egy jelentős, 47 százalékpontos eltérés, lényegesen csak Hongkongban (61 százalékpont) és Dél-Koreában (66 százalékpont) lőtték be ezt rosszabbul a válaszolók.

A szisztematikus eltérésekre az lehet az egyik magyarázat az Our World in Data szerint, hogy az válaszadók nem mondanak igazat, amikor a saját, egyéni boldogságukról kérdezik őket. Ezért pontosabb mutatót ad, ha arról kérdezik őket, hogy az országban általánosan milyen boldogsági szintet érzékelnek. Azzal is lehet magyarázni a jelenséget, hogy az emberek bizalmatlanok, egyszerűen nem bíznak meg a többiekben, ezért negatívabb véleménnyel vannak róluk.

Az Eurostat 2013-as részletesebb felmérése szerint egyébként az élettel való elégedettség a pénzügyi helyzettel van a legszorosabb összefüggésben. Az ábrából az is látszik, hogy ha Bulgáriát rátették volna a fenti ábrára, akkor Magyarország mégsem lenne olyan magányos a boldogtalan sarokban.

 

Állam Olvasson tovább a kategóriában

Állam

Jandó Zoltán
2018. november 16. 06:54 Állam, Piac

Kiderítettük, miért róják állami pénzen húszéves teherautók a magyar városok útjait

A magyar építőiparban olyan mértékű kapacitáshiány van, hogy a cégek nem tudnak, és nem is akarnak foglalkozni a környezetvédelmi szempontokkal. Még akkor sem, ha több pénzt kapnának.

Wiedemann Tamás
2018. november 15. 16:21 Állam, Élet

Ezekben a zsákokban 136 ezer csalódott magyar ember reménye van

Elmentem egy nyilvános sorsolásra, és meglepődtem, hogy mennyien próbálkoznak szerencsejátékkal Magyarországon.

Wiedemann Tamás
2018. november 14. 16:33 Állam, Élet

Egy év alatt két Mercedest nyert ugyanattól a cégtől Magyarország legszerencsésebb embere

A Ferrero Rocher tavaly és idén is kisorsolt egy Mercedest a nyereményjátékban résztvevő vásárlók között. Ugyanaz nyert, aki tavaly. Hogy lehet ez?

Fontos

Rigó Anita
2018. november 16. 12:06 Világ

Az erdőtüzek felgyorsíthatják a klímaváltozást, miközben a klímaváltozás miatt több az erdőtűz

Kutatók aggódnak, hogy az erdőtüzekből származó szén-dioxid kibocsátás nem várt mértékben tovább gyorsíthatja a globális felmelegedést.

Kasnyik Márton
2018. november 15. 13:14 Piac

Nem csak Budapest a vízfej Magyarországon

Kiszámoltuk, az ország melyik részén tűnhet nagyobbnak vagy kisebbnek a GDP, mint ami a valós gazdasági tevékenységből következne. Egy megye meglepően kilóg.

2018. november 15. 06:54 Pénz

Elképesztő adóssághalom húzza le Mészáros Lőrinc vidéki lapbirodalmát

Ha nem jönnének az áron felüli hirdetések az adófizetőktől, akkor összeroskadna a száz napilapot kiadó médiabirodalom.