Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. február 28. 10:41 Közélet, Vállalat

Belaruszból hozna építőanyagot és munkaerőt a paksi bővítéshez egy KDNP-s politikus

Magyarország a belarusz állami árutőzsdén keresztül vehet építési anyagokat a paksi atomerőmű bővítéséhez. Erről a belarusz állami hírügynökség számolt be hétfőn a BUCE nevű minszki árutőzsde szóvivőjére hivatkozva.

A BUCE szerint az árutőzsdét pénteken látogatta meg egy magyar delegáció, amelyben részt vett a minszki Magyar Nagykövetség külgazdasági attaséja, Szentpéteri Bertalan, illetve egy szegedi építőipari cég, a Clean Star Complex Kft. képviselői. Az egyeztetésről a belarusz kormány honlapja is beszámolt, annak viszont nem találtuk nyomát, hogy magyarul is megjelent volna hír a találkozóról.

A belarusz hírügynökség szerint Varga Róbert, a Clean Star ügyvezetője és résztulajdonosa azt mondta, hogy a Magyar Nagykövetség ajánlására kereste fel az árutőzsdét. Azt mondta, elsősorban az építőanyagok és faipari termékek érdeklik. “A paksi atomerőmű bővítése miatt nagy a kereslet az építőanyagokra [Magyarországon]” – mondta Varga a hírügynökség szerint. Varga a cégvezetés mellett politizál is, a 2014-es szegedi önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP jelöltje volt, és állítása szerint a szegedi KDNP elnökségi tagja.

Nagyon pozitív a klíma

Varga elmondta a G7-nek, azért utazott Fehéroroszországba, hogy felmérje, milyen építőipari kapacitások vannak és milyen áron lehet vásárolni faárut és betonacélt. Azért gondolkodik külföldi lehetőségekben, mert építőipari vállalkozóként úgy látja, Magyarországon építőanyagban és munkaerőben is hiány lesz a következő években, többek között az olyan nagyipari beruházások miatt, mint a paksi bővítés. “Nagy mennyiségű faáru például Ukrajnából érkezik be, az ottani politikai helyzet miatt azonban akadozik a beszállítás” – mondta. Végiggondolta, hogy a környező országok közül melyikben lehetne lehetőségeket keresni, így jutott el Belaruszhoz.

“Ez Európa legerdősebb országa, komoly iparuk van, ők is egy atomerőmű építésében vannak benne (amelyet szintén a Roszatom épít, és nem problémamentes) és nagy az építőipari kapacitásuk” – mondta Varga. A Világbank adatai szerint Fehéroroszországban 42,5 százaléka az erdős területek aránya, amely meghaladja az európai átlagot, de több környező országban is magasabb ez az arány, például Ausztriában vagy Montenegróban.

 

Varga azt mondta, nincs szerződése a paksi bővítésre, de próbál majd megrendeléseket szerezni, és ehhez szeretne megfelelő hátteret biztosítani (bár Paks szempontjából a fa kevésbé lenne releváns Varga szerint). Egy nagy belarusz építőipari holdinggal szeretne leszerződni, hogy a paksi építkezés beindulásakor felmutathassa, tud megfelelő mennyiségű építőanyagról és munkaerőről gondoskodni. Ha ugyanis sikerülne részt vennie a paksi bővítésben, akkor részben Fehéroroszországból biztosítana kölcsön-munkaerőt az építkezésre (a magyar építőipar munkaerő-nehézségeiről itt és itt olvashat).

A vállalkozó azt mondta, hogy a minszki Magyar Nagykövetség külgazdasági attaséjával vette fel a kapcsolatot, ő szervezte le a találkozókat az árutőzsdén és több másik céggel. “Működőképesnek tűnik az elképzelés. Nagyon pozitív a klíma, nagyon rugalmasan álltak hozzám. Az terjeng róluk, hogy borzalmas diktatúra az ország, de semmi erre utalót nem érzékeltem. Semmilyen személyi kultusszal vagy rendőrállami jelenléttel nem találkoztam. A hírük nyilvánvalóan rosszabb, mint a valóság (…) Biztos politikai háttér, rend és tisztaság van” – mondta Varga.

A vállalkozó arra célzott, hogy több nemzetközi szervezet szerint is Fehéroroszország az egyik leginkább autokrata ország Európában (Oroszország és Azerbajdzsán mellett), Aljakszander Lukasenka 1994 óta vezeti az országot. Az Economist Intelligence Unit demokrácia-rangsorában 167 országból a 138-ik helyen áll, Kuba, Oroszország és például Zimbabwe mögött.

Szíjj László cégével is dolgozott

A Clean Star Complex szegedi bejegyzésű cég, tizenöt éve alapították. Az építőipar mellett ipari létesítmények takarításával és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozik. Az elmúlt években több közbeszerzésen nyertek, például 2014-ben a konzorciumban pályázó Clean Start bízták meg a Csongrád Megyei Kormányhivatal egyik szervének ingatlanfelújításával több mint 200 millió forintért. Egy évvel később egy győri kormányablak kialakításával bízták meg a Clean Start 125 millió forintért.

Varga Róbert a Szeged TV 2014-es felvételén.

2015-ben egy ezeknél jóval nagyobb volumenű projektben is részt vett. Uniós támogatással, csaknem egymilliárd forintból több lakóépületet építhetett fel a Clean Star Szentesen és Nagymágocson, amelyekben kilencven pszichoszociális ellátottat helyeztek el. Varga Róbert azt mondta, Szíjj László cége, a Duna Aszfalt alvállalkozójaként is dolgoztak, ők építették ki a pihenőket az M43 Makó és a határ közötti szakaszán. Ezen kívül több nyugati multi magyarországi gyárainak építésében is részt vettek. A Clear Star árbevétele nagyjából 700 millió és 1,2 milliárd forint között mozgott az elmúlt években.

A cég többször kapott állami támogatásokat az utóbbi években. 2012-ben 38 millió forintot kapott munkahely-teremtésre a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán. Az NGM-től 2014-ben is kaptak támogatást munkahely-teremtésre, akkor 59 millió forintot. (A cég 2014-ben 323 embert foglalkoztatott a beszámoló szerint, ez azóta 146-ra csökkent.)

Varga a politikával is foglalkozott, azt mondta, jelenleg is a szegedi KDNP elnökségének a tagja. 2014-ben a Fidesz-KDNP színeiben képviselőjelölt volt a szegedi önkormányzati választáson, de nem került be a testületbe. Az Állami Számvevőszék adatai szerint a 2014-es kampány során a Varga résztulajdonában álló Clear Star Complex négy alkalommal, összesen 1,6 millió forint értékben fizetett a szegedi Délmagyaroszág nevű napilapnak, hogy Vargáról politikai hirdetések jelenjenek meg. Politikai szerepvállalásáról Varga nekünk azt mondta, hogy érdekli a politika, de teljesen függetleníti az üzleti körútjától.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat külkereskedelem Paksi atomerőmű paksi bővítés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.