Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. január 31. 11:34 Közélet

Hatalmas, 24 órás sztrájkhullám indult Németországban

A következő három napban több mint 250 ipari vállalat, köztük a Thyssenkrupp, a Siemens, a BMW és a Mercedes alkalmazottai készülnek 24 órás munkabeszüntetésre Németországban. Európa legnagyobb ipari szakszervezete, a német IG Metall év eleje óta már közel egymillió tüntetőt vonultatott fel.

A Bloomberg cikke szerint a körülbelül 3,9 millió dolgozót képviselő szakszervezet és a munkáltatói oldal múlt hétvégén 16 órán át tárgyalt a bérekről és a munkaidőről, ám az egyeztetések ötödjére is sikertelenül zárultak, ezért a munkavállalók a sztrájk mellett döntöttek. A szakszervezet azt szeretné elérni, hogy következő 12 hónapban 6 százalékkal növeljék a fém- és az elektronikai ágazat dolgozóinak bérét, emellett követelik, hogy a gyermekeiket, illetve a beteg vagy idős családtagjaikat ellátó alkalmazottak két éven át 35 óráról 28 órára csökkenthessék a munkaidejüket, és eközben bérkiegészítésben részesüljenek.

A három napra szervezett 24 órás sztrájkok, amelyek van, ahol már kedd éjjel megkezdődtek,  biztosan komoly kiesést okoznak a termelésben, különösen, mert a hosszú ellátási láncok minden cége érintett.

A munkáltatói oldal legutóbb 6,8 százalékos béremelést ajánlott a következő 27 hónapban, ám a bérkiegészítési követelésnek nem engedne, mivel szerinte az diszkriminatív lenne azokkal szemben, akik már alapból rugalmas szerződéssel dolgoznak és nem kapnak bérkiegészítést. Emellett kilátásba helyezték, hogy a munkabeszüntetések okozta károk miatt jogi eljárást kezdeményeznek.

Az IG Metall egyik vezetője szerint a dolgozók nagyon mérgesek a munkáltatók tárgyalási taktikája miatt. A dolgozók álláspontja szerint mindenki látja, hogy milyen jó a jelenlegi gazdasági helyzet, ezért magasabb béreket és a magánélethez jobban illeszkedő munkabeosztást követelnek.

A politikusok és a jegybankárok számára is fontosak a német kollektív bértárgyalások, ugyanis a munkamegszakításból származó károktól függetlenül a közgazdászok régóta aggódnak a stagnáló bérek hosszú távú hatásai miatt.

Ha a régió legvirágzóbb országa nem tud jelentős béremeléseket végrehajtani, akkor a többi ország még nagyobb kihívással szembesülhet ezen a téren.

Ez pedig megnehezítheti az Európai Központi Bank arra irányuló törekvéseit is, hogy inflációt gerjesszen és végül elhagyja a gazdasági fellendülést célzó monetáris lazító intézkedéseket.

A német cégek számára komoly problémát jelent a munkaidő csökkentésére irányuló dolgozói követeléseknek való megfelelés, ugyanis így is komoly munkaerőhiánnyal küzdenek. Ugyan a feldolgozóipari kibocsátás két évtizedes csúcson jár és rengeteg a megrendelés, a termelés lassulása komoly következményekkel járhat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet béremelés bértárgyalás ipar németország sztrájk Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.