Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. január 29. 13:02 Közélet, Világ

A német cégek annyira jól érzik magukat Magyarországon, hogy ha tehetnék, Orbán Viktorra szavaznának

Háromoldalas riportot közölt a Wirtschaftswoche című, német gazdasági hetilap a magyar, lengyel és cseh piacon működő német cégekről. Miközben rengeteg kritika éri a sajtószabadság korlátozása, az állami korrupció növekedése miatt a nyugaton tekintélyelvűnek tartott közép-kelet-európai kormányokat, a gazdasági élet szereplői teljesen elégedettek a helyzettel. Elképesztő profitot termelnek, a közbeszerzéseket sorra nyerik a helyi partnereikkel, és az állami támogatások is szépen csordogálnak, sőt az Európai Uniótól érkező források egy része is a külföldi hátterű nagyvállalati szektorban landol, éppen ezért érhető módon kevésbé aggódnak a demokratikus intézményrendszerek állapota miatt.

A profitmaximalizálás és a társadalmi felelősségvállalás komoly konfliktust okoz a térségben jelenlévő nagyobb vállalatcsoportoknak, mint a Siemens és a Volkswagen-csoport. A lap szerint ezek a vállalatok szépen csendben élvezik a gazdasági sikereket, miközben „értékeket” közvetítenek, ebben a semmitmondó PR-stratégiákhoz menekülnek. Senki sem akar „Orbán-rajongónak” tűnni, bár az is igaz, hogy nem is kritizálják a rendszert.

Uwe Schneider-Kühn, a Siebtechnik gépgyártó vállalat részlegvezetője évtizedek óta ismeri a magyar piacot. Szerinte nehéz kívülről Orbánt szeretni, de a gazdaságpolitikáját jónak tartja. Hasonló elismeréssel nyilatkozott Ulrich Bettermann, az OBO cégtulajdonosa, aki büszke a budapesti kormánnyal ápolt jó kapcsolatára. Az OBO tavaly óta ünnepelte 25 éves magyarországi jelenlétét, az ünnepségen a magyar miniszterelnök is beszédet mondott (ez látható a fenti képen).

A német nyelvű Budapester Zeitung főszerkesztője, Jan Mainka a lapnak azt mondta, hogy ha a német cégek választhatnának Magyarországon, 90 százalékuk Orbán Viktorra szavazna.

Hogy miért elégedettek ennyire a közepes méretű német cégek a jobboldali, populista pártok által irányított országban, arra Gabriel Brennauer, a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egyik ügyvezetője válaszolt.

Ezeknek a vállalatoknak nem kell magyarázkodniuk a részvényeseik és a felügyelőbizottság előtt a politikai helyzetről, mint a nagy multinacionális cégeknek

– mondta Brennauer, aki azonban óvatosan hozzátette, hogy a kamara politikamentes szervezet. Ez egyébként igen jellemző a hazai helyzetre és a Wirtschaftswoche riportjának hangulatára, vagyis, ha minden rendben lenne, akkor a német kamarának nem kellene kihangsúlyozni, hogy politikamentes a szakmai szervezetük. (A Német-Magyar Ipari Kamara őszi konjunktúrajelentése szerint a magyarországi német cégvezetők 68 százaléka találta jónak, 29 százaléka pedig kielégítőnek a magyar gazdaság helyzetét, rossznak pedig csak 3 százalékuk.)

Az Orbán-dicséretet Arne Gobert ügyvéd tette teljessé, aki Magyarországon befektetni szándékozó külföldi ügyfelekre specializálódott. Szerinte Magyarország jogállam és Orbán demokrata.

Németországban a bajor Keresztényszociális Unión (CSU) kívül nincsen már olyan párt, amely megértené Magyarországot. A Nyugat kioktatását Berlinben arroganciának tartják, Orbán éppen ezért keres új szövetségeseket

– mondta Arne Gobert. A cikk szerint egyébként a német cégek arra számítanak, hogy az áprilisi országgyűlési választások után a magyar kormány Európai Unióval kapcsolatos kritikái csendesedni fognak, és nyugodtabb lesz a hangulat.

Ez megy a többi térsébeli országban is. Bernard Bauer, a Német-Cseh Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint például Csehországnak igen negatív a sajtója, ha közéleti témákról van szó, miközben a gazdasági sikerekről senki sem beszél. Pedig a gazdasági növekedés négy százalék feletti, a munkanélküliségi ráta pedig a legalacsonyabbak között van egész  Európában.

Természetesen a politikai klíma Kelet-Európában nem egyszerű, a cégeket azonban ez kevésbé érdekli, főleg akkor, ha tele vannak megrendelésekkel

– mondta Barnard Bauer a lapnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Orbán Viktor Wirtschafts Woche Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.